Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Thursday, October 3, 2013

Erythema Toxicum Neonatarum (ETN)

Sekitar usia 15 hari, ada biji-biji merah muncul di pipi Ayden. Mulanya ingatkan ruam susu tapi lama kelamaan merebak ke bawah dagu, leher, sikit di dada & pada usia 27 hari, penuh di kepala. Takkanlah ruam susu sampai penuh satu kepala kan. Ciri-ciri biji-biji tu:
* Merah & kecil
* Sesetengah biji tu ada mata putih macam jerawat yang dah 'masak'
* Muncul di ruang yang terbuka. Kepala, muka, leher, atas mata dan dada.
* Ada yang sekejap je dah hilang, ada yg lama.
* Ayden tak demam & tak meragam

Penuh seluruh kepala


Jadi, saya consult adik beradik doktor. My sis bagitau, mungkin Erythema Toxicum Neonatarum. Bila Google, dapatlah maklumat tentang penyakit ni. Walaupun tak sure lagi betul ke tidak sebab belum jumpa doktor, tapi takpelah, kita kongsi je maklumat yang ada. Manatau anak korang pun alami benda yang sama.

Apa itu Erythema Toxicum Neonatarum (ETN)?
Erythema toxicum neonatorum dikenali sebagai jerawat bayi. Ia merupakan ruam biasa pada bayi yang baru lahir dan tidak merbahaya.

Apakah maksud Erythema Toxicum Neonatarum?
Erythema merupakan istilah perubatan yang bermaksud kemerah-merahan. Neonatarum merujuk kepada tempoh masa ruam itu terjadi iaitu dalam tempoh neonatal di antara usia ketika baru dilahirkan sehingga usia 28 hari. 

Apa punca Erythema Toxicum Neonatarum terjadi?
Punca sebenar tidak diketahui. Walaupun terdapat bisul (bintik berisi nanah), namun ia tidak berpunca daripada jangkitan. Terdapat pelbagai idea yang dikemukakan termasuklah keradangan biasa atau tindak balas sistem imun bayi. Belum dapat dibuktikan samada alahan merupakan punca terjadinya Erythema Toxicum Neonatarum. Faktor penyususan samada susu ibu atau formula juga bukan merupakan puncanya.

Kekerapan terjadinya Erythema Toxicum Neonatarum
ETN sangat biasa terjadi iaitu di antara 3 sehingga 7 daripada 10 orang bayi. Selalunya bayi yang lahir dalam tempoh matang (antara 37 minggu sehingga 40 minggu) akan mengalami ETN berbanding bayi pramatang. Secara purata, ETN terjadi pada bayi sihat yang dilahirkan dalam tempoh matang ketika usia 3 ke 14 hari. Ia lebih banyak terjadi pada bayi lelaki.

Bagaimana rupa Erythema Toxicum Neonatarum?
Biasanya ETN kelihatan seperti jerawat atau bisul yang muncul pada muka & badan. Ia boleh juga terjadi pada tangan dan kaki namun jarang pada tapak tangan. Biasanya kelihatan seperti bintik-bintik merah. Kadangkala terdapat bisul (bintik berisi nanah) atau lecuran/gelembung berisi air. Bintik tersebut akan menjadi putih bila ditekan dengan lembut. Sesetengah bintik muncul sementara dan ada juga yang hilang dalam tempoh beberapa jam. Bayi biasanya tidak terganggu & nampak normal.

Berapa lama Erythema Toxicum Neonatarum terjadi?
Biasanya ruam akan hilang dalam beberapa hari. Dalam kebanyakan kes, ia akan sembuh dalam tempoh 2 minggu. Ada juga yang berlanjutan sehingga usia 6 minggu namun kes sedemikian agak terpencil.

Apa yang patut dilakukan?
Jangan risau. Bayi anda tidak akan mengalami ketidakselesaan. Kulit bayi mungkin kelihatan merah dan keradangan namun berusalah untuk mengabaikannya. Elakkan dari mencuci bayi anda secara berlebihan kerana kulit bayi amat sensitif dan mudah kering dengan penggunaan detergen. Elakkan dari memicit biji-biji tersebut kerana ia akan menyebabkan jangkitan kulit. Krim atau losyen tidak diperlukan untuk menghilangkan ruam tersebut. Pastikan anda menggunakan produk yang tidak mempunyai pewangi & direka khas untuk bayi.


Adakah terdapat kesan sampingan?
Tidak. Ruam akan hilang dengan sendirinya. Sesetengah bayi mempunyai masalah kulit seperti kulit kering dan eczema namun itu bukanlah berpunca daripada ETN.

So, dah terang lagi bersuluh? Kalau belum, sila Google sendiri. Susah betul nak translate Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu. Banyak terms yang susah diterangkan. Ngeh2. Papehal, consult doktor ye. Manalatau bukan ETN.

Thursday, September 12, 2013

Kelahiran Datu Aleef Ayden

Alhamdulillah, 5 September 2013 telah lahir seorang lagi putera dalam keluarga kecil kami melalui proses c-sect di Hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah, Likas. Pemilihan nama mengambil masa 7 hari serentak dengan tertanggalnya tali pusat si kecil; Datu Aleef Ayden. Nak panggil Aleef boleh. Nak panggil Ayden pun boleh.

Aleef = Sahabat/ kawan rapat
Ayden = Syurga Adnin/ keberuntungan yang abadi

Detik kelahiran

So, persoalan yang banyak ditanya: Kenapa bedah lagi? Kenapa hospital kerajaan? Hmmm kenapa? Dalam entri yang lepas, saya ada bagitau tentang Carpal Tunnel Syndrome kan. Doktor yang diagnose saya masa tu nama dia Dr. Suthagar. Selepas rawatan (14 Julai 2013), dia ada mention: "U nak bersalin kat mana nanti? Kenapa dulu tak bersalin kat hospital kerajaan? Adik U kan doktor kat sini. Gunakan kemudahan yang ada." Dari situ dah mula terfikir why not?

21 Ogos 2013, masa baru nak mendaftar kat Klinik Ibu dan Anak, Likas, tiba-tiba dapat berita air ketuban sikit. Doktor yang scan kata AFI:6 je. AFI kritikal kalau bacaan 5. Directly klinik call ambulans nak suruh hantar ke Hospital. Tapi memandangkan ambulans semua sibuk beroperasi, kami naik kereta sendiri diiringi nurse yang bertugas. Sampai kat Bilik Penilaian, doktor buat swab test & mengesahkan ada kebocoran air ketuban sedikit & GBS positive. Bila scan balik, AFI:10. Taklah teruk sangat macam kat klinik tadi. Tapi sebagai langkah berjaga-jaga, terus kena admit kat Kenanga 1 tanpa sebarang persediaan. Masa tu, perasaan meronta-ronta nak balik. Yelah, tiba-tiba je kena tidur kat hospital. Baju, makanan, hiburan semua takde. Rindu kat Arif lagi. Haish...

CTG

Ziarah mommy

Masa ni dah tak berapa 'down'

Tunggu giliran scan AFI

Aktiviti setiap pagi


24 Ogos 2013, dah boleh discharge tapi kena datang untuk AFI scan selang 3 hari. Sebelum discharge, dapat dua dos suntikan Dexamethasone selang 12 jam untuk matangkan paru-paru baby. Punyalah sakit. Berdenyut-denyut tempat yang disuntik tu. Huhu... Doktor ada bagi pilihan nak bersalin normal atau bedah. Dia kata, mengambil kira pengalaman lepas (bersalin Arif), failed IOL (induction of labor), kebarangkalian untuk laluan keluar anak kedua ni buka agak kecil. Kalau gagal, end up c-sect juga. Doktor juga kata, tempoh masa untuk ibu yang ada previous scar untuk contract hanya 4-6 jam je. Kalau tak buka dalam tempoh tu, kena c-sect terus. So, daripada saya kena melalui proses yang penuh dengan kebarangkalian & duduk dalam wad lama-lama, saya pilih c-sect pada 5 September.

4 September 2013, admitted. Masa ni baby baru 37 minggu 3 hari. IV line dipasang di tangan kanan. Doktor bius & doktor yang bakal membedah datang consult patient bagitau proses & risiko yang ada. Pukul 12 tengah malam, disuruh puasa untuk persediaan c-sect esok harinya. Air gula & garam mula kena drip. 5 September, si adik (Dr. Abu Ubaidah) datang tengok kakaknya & dapati IV line dah membengkak. So, buat keputusan buat IV line baru. Aduh... Around 11am, giliran untuk dibedah pun tiba. Nurse suruh tukar baju putih & minum ubat apa ntah masam gila untuk elak gastrik katanya. Masa kena sorong ke Dewan Bedah, si adik pun iring sama. Cuak gila perasaan masa tu. Walaupun kali kedua, tapi environment di Hospital Likas lebih menyeramkan hehe. Bius pun disuntik di tulang belakang oleh kawan sekelas saya masa di St. Francis (mind u!!) & pembedahan dilakukan oleh Dr. Suthagar sendiri.

Bersedia untuk c-sect esok

Baju sudah tukar


Pembedahan berjalan lancar. Cuma baby terus kena admit ke wad kanak-kanak untuk drip antibiotik sebab takut kena infection. Kesian Ayden. Baru beberapa jam lahir dah kena buat IV line. So, di saat ibu-ibu lain tidur bersama anak di sisi, saya tidur dengan tenang tanpa perlu menukar lampin & feeding dalam keadaan sakit. Actually tak tenang pun sebab anak katil sebelah asyik menangis tak berenti. Si ibu baru 17 tahun. Anak pertama melalui kaedah c-sect. Baby dia tak dapat menyusu & menangis kelaparan. Bila minta tolong nurse, nurse suruh usaha paksa baby hisap susu badan & refuse dibawa ke nursery untuk feeding. Nasib baiklah si ibu dah boleh berjalan. Saya suruh dia angkat baby dia ke katil saya untuk disusukan. Alhamdulillah baby menyusu kenyang sampai tertidur. Nurse yang kebetulan masuk bilik kami ternampak & mengalah. Baby tadi akhirnya dibawa ke nursery untuk feeding selepas beberapa jam.

Fresh


Dr. Suthagar & Dr. Hannan

Rasa tenang dapat peluk anak di dada masa perut sedang dijahit hidup-hidup

Doktor bius merangkap kawan sekolah
6 September 2013, Ayden discharged dari wad kanak-kanak sebab takde infection. Alhamdulillah... Saya juga discharged pada hari yang sama setelah mendapat kebenaran dari Dr. Suthagar. So, overall, bagi saya servis di hospital kerajaan lebih baik dari swasta sebab mereka buat ujian menyeluruh, mengambil kira pelbagai kemungkinan yang ada. Cuma servis di Kenanga 2 (wad selepas bersalin) tidak sebaik di Kenanga 1 (wad sebelum bersalin). Doktornya kelam kabut. Nurse pula sikit & pesakit kurang mendapat perhatian. Ini melalui pemerhatian saya lah. Tak tau dengan pengalaman ibu-ibu yang lain.


Zam zam dan kurma
Azan


Day 2

Ayden dah discharged

Ada yang kata, kat Hospital swasta kita rujuk pada seorang doktor yang sama tapi di hospital kerajaan doktornya bertukar-tukar. Tiada bond. Tiada keserasian. Well, lucky me. This doctor dah jadi macam family doctor. Sampai tengah berpantang kat rumah pun, dia masih SMS tanya my condition. Korang ado? Hehe.


Day 4


Sempat celebrate birthday dengan Acu

Day 3

Day 2. Masih dalam wad
Day 5
Si abang yang hensem
My doctor. Hehe

Tuesday, August 13, 2013

Ramadhan 1434H (2013M)

Mengharungi Ramadhan tahun in sangatlah challenging. Dengan kandungan yang semakin membesar, sakit yang pelbagai, baby yang sangat aktif menendang & hiccups, anak 3 tahun yang demand macam2 suruh mommy masak & lambakan kerja pejabat betul2 perah tenaga & kudrat. Hasilnya, berat badan turun 2kg tapi Alhamdulillah dan happy sangat bila dapat puasa penuh (kecuali sehari tinggal sebab buat glucose test). Bukan selalu perempuan dapat puasa sebanyak itu. Hehe.



Di antara test yang dibuat. Banyak lagi test lain. Huhu..

Macam biasa, sebelum raya, persediaan untuk si anaklah yang paling gempak sekali. Barang dia yang perlu dilengkapkan terlebih dulu. Mommy baba takde yang baru pun takpe. Dah berpuluh tahun celebrate raya. Part yang paling susah nak cari, kasut! Asal suka je takde size. Asal takde size je mesti suka. Apadaaa...



Beberapa minit sebelum buka puasa terakhir, potong rambut dulu.

Tak dilupa beberapa amalan yang perlu dibuat di bulan Ramadhan:
1) Tarawih
2) Mengaji
3) Bersedekah
4) Zakat


Tolong Atok masukkan kurma dalam bekas untuk diagihkan sebagai sadoqah
Bersedia untuk Tarawih

Waktu untuk membayar zakat fitrah:
Waktu harus - awal Ramadhan sehingga hari akhir Ramadhan
Waktu wajib - terbenam matahari pada hari akhir Ramadhan
Waktu afdal - selepas solat subuh hari raya sehingga sebelum didirikan solat hari raya .

Diriwayatkan oleh Abu Daud dan Ibnu Majah dari Ibnu Abbas r.a yang bermaksud : " Rasulullah S.A.W mewajibkan zakat fitrah kerana membersihkan dosa orang-orang yang berpuasa dan memberi makan kepada orang-orang yang miskin . Sesiapa yang menunaikannya sebelum solat hari raya maka zakatnya diterima dan sesiapa yang menunaikannya selepas solat maka zakatnya itu merupakan sedeqah" .
Waktu makruh - selepas solat hari raya tetapi sebelum terbenam matahari pada hari raya pertama .
Waktu haram - selepas terbenam matahari pada hari raya tanpa sebarang halangan dan keuzuran .

Niat mengeluarkan zakat fitrah:
Bagi diri sendiri dan tanggungan - "Inilah wang harga beras fitrah bagi menunaikan zakat fitrah yang wajib bagi diriku dan tanggunganku pada tahun ini kerana Allah Taala" .


Alhamdulillah Ramadhan 1434H berjaya dilalui. Semoga bertemu lagi pada Ramadhan tahun depan Insya Allah. Masa tu Arif dah sekolah. Mungkin dah boleh belajar puasa setengah hari.

Sunday, July 21, 2013

Migratory Rheumatoid VS Carpal Tunnel Syndrome

14 Julai 2013, ada rasa sakit-sakit pada jari & tapak tangan kiri macam ada jarum menyucuk secara tiba-tiba. Sekejap sakit sekejap tak. Esoknya, bangun dari tidur, pergelangan tangan start sakit. Terasa urat mengembang dari wrist naik ke shoulder tapi takde apa yang bengkak. Susah nak gerakkan tangan sebab sakit yang teramat sangat. Masa awal pregnancy dulu, sakit yang sama dirasa kat kaki kanan then pindah ke kaki kiri. 2 bulan lepastu pindah ke tangan kanan. Terkini, tangan kiri pulak.

Bila rujuk ke klinik, doc kata am suffering from Migratory rheumatoid sebab rasa sakit pindah-pindah. Bila doc bagi cuti 2 hari tapi sakit belum hilang, my bro refers me to his senior medical officer kat hospital and I was diagnosed with carpal tunnel syndrome. Korang bolehlah google apa benda tu. Kat hospital, kena ambil darah 5 tube untuk ujian-ujian tertentu. Esok harinya pulak, 2 tube lagi diambil untuk glucose test. Sebelum hospital, 2 tube dah diambil di klinik. So total 9 tubes in 20 days. Yang bagusnya, dapat total cuti 5 hari. Fuh~ 


Monday, June 10, 2013

Arif's 3rd Birthday

Tomorrow my 1st child will turn 3!

Masih lagi teringat detik-detik mengandungkan & melahirkan budak pintar & lincah ni. Boleh baca kat SINI. 11 Jun 2013, genaplah 3 tahun usianya. Masa baby dulu, suruh dia cepat-cepat besar sebab penat nak jaga. Sekarang, dah petah bercakap, pandai jalan, pandai memilih, pandai merajuk, pandai memujuk, terasa nak ulang balik zaman dia baby dulu-dulu. Zaman comel & innocent.

Di awal 3 bulan kelahirannya, dia SANGAT KUAT MENANGIS. Orang gelar 'penyakit' ni sawan tangis. Bersilih ganti ahli keluarga jaga sebab tak mampu nak jaga lama-lama. Stres, sedih, penat, semua bercampur baur. Macam-macam dicuba. Akhirnya, 'tangisan dugaan' itu berakhir juga. Di usia 6 bulan, nanah di telinga pula menghantui. Selepas dibuang di Damai Specialist Hospital, nanah muncul balik tapi dapat dikecutkan menggunakan antibiotik.

Dalam proses pembesarannya, dia selalu diserang selsema & demam panas. Genap 2 tahun sebulan, selsema & demamnya membawa kepada sesak nafas sebab kahak dah banyak terkumpul. Sekali lagi dia dirujuk di Damai Specialist dan doktor menyarankan ventolin. Boleh baca SINI.


Pengalaman yang paling tak boleh dilupakan bila dia disahkan dijangkiti Kawasaki Disease pada 29 Ogos 2011. His pediatrician mengesahkannya selepas 7 hari demam tak surut dengan kepanasan mencecah 40'c. On the way ke Hospital Likas, air mata mencurah-curah sebab tak tahu tahap keseriusan penyakit tu. Disebabkan Damai specialist tidak mempunyai bekalan ubat bagi melawan penyakit tu, dan kalau ada pun, harganya mencecah RM8,000.00 untuk sebatang syringe (Arif memerlukan 5 syringe) kami disarankan ke Hospital Likas. Di sana kami kena tunggu beberapa jam sebab bekalan ubat di Hospital Likas juga tidak ada  (Kawasaki Disesase sangat RARE). Menurut doktor, bekalan akhirnya dijumpai di Hospital Rafflesia.

Post mengenai Kawasaki Disease belum lagi siap. Taktau kenapa tapi bila terkenang balik tragedi tu, rasa lemah semangat. Berdoa sangat supaya takkan berulang lagi... So, begitulah kisah kesihatan si cilik bernama Datu Nazrin Arif sepanjang usia 3 tahun. Di sebalik semua kepayahan yang dia lalui, he gain a lot. He's a fast learner.

We'll be celebrating his 3rd birthday on the 15 of June (Saturday) with Bola Kampung theme. He's really in to it for this time being. Masa umur setahun, takda tema sebab dia belum ada interest lagi. 2 tahun pulak, Upin Ipin. We're hoping u could join us for his 3rd birthday celebration!!
1st (Ketiau)

1st (Kingfisher)

2nd


2nd (chocolate lollipop)