Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Friday, June 19, 2009

Prosedur Kahwin (Sabahan)


ActuaLLy benda ni tak semestinya ikut urutan tapi saja Letak senarai ni bernombor.

1) Ikut Kursus kahwin.
Borang dia boLeh ambiL kat Wisma MUIS tingkat 10, BLok A. Tak payahLah korang sibuk-sibuk nak ambiL nombor giLiran. Pergi directLy kat kaunter then minta borang kursus kahwin. Staf sana akan bagi borang yang berharga RM80 seorang. Isi kat situ jugak. Bayar. Then, staf akan bagi resit. Di beLakang resit akan dituLis tempat kursus diadakan. Bawa resit tersebut semasa pendaftaran sebagai bukti pembayaran teLah dibuat.

SiLa ambiL perhatian. LeLaki diLarang pakai jeans. SiLa pakai smart casuaL. Perempuan puLak WAJIB pakai tudung & berbaju kurung. Bagi yang takda tudung tu, pakai seLendang pun dibenarkan. PaLing baik, pinjamLa tudung dari kawan.

2) AmbiL Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin
Borang ni pun sama, ambiL kat Wisma MUIS tingkat 10, BLok A. Tak payahLah korang sibuk-sibuk nak ambiL nombor giLiran. Pergi directLy kat kaunter then minta Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin. Staf sana akan bagi borang yang berharga RM5. (kami ambiL borang tu pada 26 Mei 2009 dan tidak dikenakan bayaran. Tapi sekarang dah kena bayar puLak)

3) Buat ujian Saringan HIV & ThaLassemia
Keputusan ujian HIV perLu disertakan di daLam Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin. Caranya senang. Nak FREE, pergi dekat kLinik-kLinik kesihatan yang berdekatan dengan anda. Jangan pergi dekat hospitaL. Dorang tak sediakan servis tu di sana. Korang pegi kLinik-kLinik kesihatan then resuLt boLeh diterima daLam masa 3jam (menurut Dr. Norhezan. Saya pun macam tak percaya resuLt boLeh dapat secepat itu). KaLau nak Lebih seLesa, bayar RM40 di kLinik swasta.
Ujian ThaLassemia ni tak wajib buat. Tapi buat jeLa untuk kebaikan anak-anak & keturunan anda keLak. manaLa tau anda tu pembawa.

4) Sahkan saLinan IC anda
Fotostat IC anda di kedai-kedai fotokopi. (takkan benda ni pun aku nak kena bagitau?) Kemudian bawa ke bahagian Pendaftaran di Mini Putrajaya atau nama khasnya Bangunan Persekutuan bersebeLahan UMS. Kenapa aku suruh fotostat sebeLum pergi ke sana? Sebab, kaLau fotostat kat sana, sekeping kena caj RM1. MahaL owh~ kat sana, berbaris untuk ambiL nombor giLiran. Dia akan suruh isi borang permohonan pengesahan. Dorang nak rekod tujuan pengesahan IC. Korang 'tick'La di petak untuk berkahwin.

[kami aritu fotostat 3 saLinan setiap sorang. aLang-aLang untuk kegunaan masa hadapan. manaLa tau nak Lampirkan ketika Lapor diri untuk kerja baru nanti]

5) 2 orang saksi

Sediakan saLinan IC dua orang saksi yang menyaksikan anda mengisi Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin. Pastikan saksi tu LeLaki. saksi ni, tak semestinya orang yang akan hadir semasa sesi akad nikah nanti. Siapa-siapa pun boLeh. SaLinan IC mereka ni, tak perLu disahkan.

6) WaLi (untuk perempuan sahaja)
Sediakan saLinan IC ayah anda. KaLau takda ayah, atuk. Takda atuk, adik beradik (LeLaki). Takda adik beradik LeLaki, anak saudara atau nama scientificnya anak buah (LeLaki). Takda jugak anak buah, gunaLah sepupu. Panjang Lagi saLasiLahnya ni. RujukLa kat JHEAINS. Tak boLeh directLy guna WaLi Hakim.

7) SaLinan Surat Nikah ibu bapa anda
SaLinan surat nikah ni hanya perLu disertakan sekiranya anda merupakan ANAK SULUNG dan PEREMPUAN. Ini untuk pastikan samada anda tu anak kandung mereka atau tak. kaLau bukan anak kandung, ayah kamu sebagai waLi tu tak sah!

8) Pengesahan bujang & Bermastautin
Minta majikan anda tuLis surat pengesahan yang menyatakan anda ni masih bujang. Tak pernah berkahwin. Pastu, minta dia sahkan bahawa anda teLah bermastautin di sana Lebih daripada 3 buLan. KaLau tak kerja, minta ketua kampung Ler.

9) USIA
BiLa semua tu dah dibuat, Lampirkan semua tu bersama Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin dan bawa ke USIA. Di tingkat bawah, serahkan kepada Puan NorLi atau Cik Intan Zarith. Mereka akan beri satu borang Kebenaran Berkahwin. SETEL!!! ANDA DAH BOLEH KAWEN!! yeay~ yeay~ muahaahaha

[gambar diambiL seLepas tamat kursus hari pertama]
masa kami ikut kursus kahwin pada 17&18 Jun 09, kami secara rawak teLah diLantik menjadi penghuLu & penghuLuwati daripada 120 orang yang hadir. Owh~ famous sungguh masa tu. Diminta menjadi MC sepanjang kursus & bagi ucapan seLepas tamat kursus.



written by: Mrs. Naza



8 comments:

Aya said...

Great info! which klinik u recommend for HIV test yg free =D I want to go there tomorrow

Anonymous said...

org smenanjung ka or org sabah? klo org sabah, ckp sabah la..

Nadhirah said...

orang Sabah tapi slang semenanjung

Ephem Kapcaey said...

Sabah ka semenanjung ka .. janji paham .. tujuan utama p sni maw cri info kan ..? And thanks 4 da info .. ^^ .. mla2 bingung juak ni mcm mna maw urus .. thanks bnyk2 k .. hee .. ^^ .. bru snang aty taw prosedur dea .. makac2 .. hoho ..

Ephem Kapcaey said...

Semenanjung ka sabah ka .. janji PAHAM .. janji dpt suda info .. neway thanks sbb bg info berguna ni .. senang skit suda aty mcm mna maw urus kawin ni .. makac2x .. hee .. ^^ ..

Dayangku Mazrianah said...

Buli di download kaitu borang nikah?

Nadhirah said...

sorry dayangku mazrianah.
Post ni ditulis tahun 2009. Masa tu belum ada lagi borang online.
Untuk tahun 2014, saya pun nda pasti boleh download ka nda.

Deekay De' Devilicious said...

ohhh ba terima kasih. baru sedar kita sdh reply. Nda pa, kahwin sdh aku bulan 9 2014. :D