Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Wednesday, June 10, 2009

Tragedi ThaiLand :: Cikgu GiLa

Berita ni buat saya MARAH:

"NARATHIWAT (SELATAN THAILAND): Serangan bersenjata yang mengorbankan 12 jemaah yang sedang menunaikan solat Isyak di Masjid al-Furqan di Kampung Air Tempayan dalam Mukim Cho Airong malam kelmarin (9 Jun 09), disifatkan kekejaman paling buruk selepas Tragedi Masjid Krisek dan Takbai pada 2004."

DaLam IsLam dah kena state, kaLau nak berperang, jangan buat di rumah-rumah ibadat. Orang tengah soLat, berdiri tegak, berdiri kaku mengadap ILahi, khusyuk meLafaz kaLimah suci, kau pergi tembak sewenang-wenangnya. PENAKUT! PENGECUT! kaLau berani, bagi senjata kat dorang, pastu ikut kehebatanLa siapa yang tembak duLu. Tu baru jantan. Baru berani. Baru AdiL. BaruLah namanya pejuang.

BiLaLa perang akan berakhir? I mean.. keganasan..

Oh manusia~

Lain cerita, arini hari terakhir AqiLah di baby sit oLeh kak Asiah kat umah kitorang. Rasa macam tak best puLak takde budak kecik yang petah tu pasni. She's a bright kid. Dorang nak berpindah ke MeLaka. So, tadi mak ajak parents AqiLah dinner kat umah with us sebagai majLis perpisahan. DaLam conversation tadi, mak AqiLah (a teacher) kata: "sesiapa yang mak ayah dia cikgu, pasti mak ayah takkan gaLakkan anak-anak dia jadi cikgu."

Saya agak confuse ketika itu LaLu sambiL mengunyah makanan, saya tertanya-tanya sendiri daLam hati. Kenapa puLak? Dan perbuaLan itu berLanjutan menjadi:

Abah: ya? kenapa?
Mak AqiLah: jadi cikgu ni boLeh jadi giLa

[kami beramai-ramai ketawa serentak]

Mak AqiLah: ye betuL. stress. cikgu sekarang tak sama dengan cikgu duLu yang hanya tertumpu kepada student. cikgu sekarangni, macam-macam nak kena fikir & tumpuan kepada student SANGAT KURANG. boLeh jadi giLa.
Mak: 60% daripada pesakit mentaL terdiri daripada guru.

[we're aLL startLed]

biar betik? isk~ nasib baik mak tak jadi pesakit mentaL. muahahaha


aqiLah yg mempunyai hidung mancung, mata buLat bersinar & bibir seksi

pandai jugak dikau merenung masa depan, ye AqiLah?



Written by: Mrs. Naza

2 comments:

azyy said...

adih~ doakan la sy nda jd gila nnti.. =p

Mr & Mrs Naza said...

ahahahah sot~
minta doa Lagi tu