Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Saturday, July 25, 2009

CheckList Kahwin

Saya ada baca satu artikeL bercakap tentang checkList kahwin. Masa muLa-muLa baca tu, rasa macam maLas je nak buat. Tapi biLa dah kurang dari sebuLan nak kahwin ni, dah muLa menyesaL. KenapaLaaaa tak buat checkList. Banyak benda yang ter'missed out'. DaLam bahasa meLayunya apa? Emmm.. TerLepas pandang!

So, here it goes:

1) Kad Kahwin


- Senaraikan nama-nama jemputan. Kawan sendiri, kawan adik beradik, kawan mak abah, sedara mara, jiran tetangga, rakan sepersatuan & kawan sedara mara.
- Estimate harga sekeping kad ikut budget yang ada. Nak berwarna, bergambar, bertambah mahaLLah harga kad.
- Tentukan jumLah kad yang nak ditempah. Sebaiknya Lebihkan 30 keping daripada jumLah sebenar takut ada insan-insan yang tertinggaL daripada senarai.

Contoh ada orang yang tertinggaL dari senarai
Terpaksa tuLis daLam kereta


2) Baju Nikah & Sanding & MaLam berinai (Bagi yang berkenaan)


- Tentukan tema perkahwinan & warna
- Nak sewa atau buat sendiri? KaLau buat sendiri, tunggu time promosi baru beLi. Tapi kaLau dah Last minute, beLi je La mana yang berkenan. Harga sendiri mau ingatLah.
- Cari design baju siap-siap daLam majaLah. Taknak jadi orang bingung biLa dah sampai butik nanti
- Pastikan design yang dipiLih tu akan membuatkan anda nampak cantik, anggun, menyerLah, jeLita & segaLa-gaLa yang menarik. KaLau tak pernah pakai kebaya, takyahLa buat kebaya. Anda akan jadi tak yakin diri. Lebih baik pakai design yang anda biasa pakai. Nak bergauL dengan orang RAMAI perLu keseLesaan ok.

3) PeLamin
4) Catering (Meja VIP, meja makan beradab)
5) Aksesori (veil, crown, brooch, bracelet, bunga tangan)
6) Make ups & mak andam
7) Khemah & hiasan
8) Kereta Pengantin & hiasan
9) Aturacara majLis (floor manager, muzik iringan, slideshow)
10) Pengapit & kipas
11) Tema baju keLuarga
12) Bilik pengantin (cadar, langsir, perabot)
13) Jurugambar
14) Sesi manjakan diri (SPA, facial, saLon)
15) Inai tangan
16) Wali, surat kebenaran nikah, imam
17) Sound system
18) Buah tangan untuk tetamu

KaLau ada tambahan, boLehLah tambah. Ini akibat maLas nak menghurai. Owh bukan maLas tapi kesuntukan masa untuk mengarang. Heh. ALasan. Tapi betuL. Ada 5 hari Lagi. EHHH?? OMG!!!



Written by: Mrs. Naza

5 comments:

Jihan said...

oh,sgt cantik baju itu..pink + putih :) baju nikah ka tu kak nadh? hhihihihi..mesti berdebar2 kak nadh kan,tggal 5 hari lagi mau jadi isteri org ni..semoga dimudahkan segala urusan ya. insyaAllah:)!

imA said...

kak nadh, selamat pengantin baru in advance! can't wait to see your your wedding pics! ;p

azyy said...

aaa.. betul tu. checklist mmg penting!!
utk tunang ni pun, sy dah buat checklist.
siap buku khas. muahahaha
ek? tunang? hihihi
segan I~

waaa..nda lama lg dia bergelar isteri..

Aida The Pink Goddess said...

wedding band ..jgn lupa!

Mr & Mrs Naza said...

Jihan: a'ah baju nikah. makaseh do'a. ameeenn~

Ima: jgnLa tak sabar tunggu gambar coz I have a bad feeLing biLa sampai bab baju untuk kenduri ni. huhu.

Azyy: uish, tunang pun ada checkList. mmg teratur nih. berapa buLan Lagi tu aaaa??

Aida: aha! tambah Lagi.