Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Tuesday, July 7, 2009

Trip to Sarawak 4-7 JuLy 09

SARAWAK
(entry ini bertujuan memberi arah tuju bagi mereka yang berhasrat untuk ke Sarawak)


AIRPORT
4th JuLy 09


1 whoLe famiLy went to Kuching, Sarawak for Abu & Aida's engagement. Since the ceremony scheduLed to start at 2pm, we didn't dare to take any risk for not wearing proper attire hence we'd readiLy prepared for it from the airport. Our fLight was on 9am. It's quite an eye-attractor. Owh~



PLease be noted that his post wiLL summarized our trip in Kuching in unchronoLogicaL order. Refer to the titLe. This wiLL be my Longest post with LOTS & LOTS OF PICS!




TUNE HOTEL



Located in front of HiLton HoteL in the GoLden TriangLe area. Yezza~ Meaning, u can just waLk to go to the restaurant, maLL, bazaar & waterfront. Since Tune is under Air Asia's supervision, they optimized everything! Yes, the space, the service, eLectricaL appLiances & many more.

The pic beLow shows us 4 sibLings cramped in one bed. WE FIT!!! ahahaha. There was no space at aLL except to perform soLat which is the onLy space to waLk out the door. U have to add aircond, tv, toweL, toiLetories, iron, etc. if u want. The onLy things provided for 3 day 2 nights cost RM183 is a bed, fan, toiLet: sink, toiLet bowL & shower. It's cheap u know!

But, we can't stand to stay cramped in a room so we separate ourseLves in two rooms (*-*)






CRUISING

Menggunakan bot keciL.
Paksu Hafiz request pemandu bot (bot dipandu kah?) untuk membawa kami seramai 10 orang mengeLiLingi Sungai Sarawak yang menghadap waterfront. Lawatan mengambiL masa seLama 30 minit. Tak tahu berapa bayaran yang dikenakan sebab bukan saya yang bayar. Heh. Tapi takkan Lebih daripada RM10.

Di Waterfornt
Binaan Burung KenyaLang di beLakang


Antara 10 orang penumpang yang menaiki 'penambang'


Antara struktur yang dapat diLihat di sepanjang sungai





KEK LAPIS

Disebabkan namanya Sarawak, maka tak sah kaLau takda kek Lapis.
Kek Lapis Dayang SaLhah yang baru saja dikomersiLkan ni, mendapat sambutan yang teramatLah membanggakan. Located di waterback (means opposite waterfront Lah tu). Korang boLeh pergi ke sana dengan menaiki penambang yang berharga 40 sen sahaja! JaLan kaki sejauh 150 meter, dah sampai.

pintu masuk


Di dapur pembuatan kek Lapis
Korang boLeh masuk & saksikan sendiri cara-cara pembuatannya


Di ruang tamu
Setiap kek Lapis yang dijuaL ada tester
Korang boLeh rasa dahuLu sebeLum beLi
PERCUMA


Di Luar kedai
Ada juaL air mata Kucing. Sejuk!
Korang pasti beLi sebab penat berjaLan (berpeLuh)





PASAR SATOK

I'm no sure kaLau pasar ni buka dari siang hari. Kami pergi ni dah maLam. Harga teksi dari Harbour View HoteL ke Pasar Satok, RM10-RM12. Kat sini ada juaL macam-macam. Dari pakaian, souvenir, kuih, buah, ikan sehinggaLah ke barang mainan. Biasanya, orang Luar akan datang ke sini untuk beLi ikan terubuk. KaLau beLi kat sini, harga murah & siap dibungkus! Korang piLih ikan depan mata, dorang akan sediakan kotak siap dengan ruang untuk tuLis nama.






SATAY CEKO

Cik Aida berkata:
The satay taste heavenLy. KaLah sate Kajang. Ye ke? LaLu, kami 4 beradik ditemani Cik Aida untuk mencuba satay Ceko. Sebatang berharga 40sen. Murah!! kedai dibuka seawaL 6.30 pagi dan akan kehabisan stok sate seawaL 9 pagi. LARIS SUNGGUH juaLan mereka. Rasanya sedap jugak owh!

The newLy hitched!
Dorang tak tancang pun untuk pakai baju warna yg sama


Gembira menikmati satay.
Discover air baru kat Sarawak.
Nama dia: Tea-C Pink. Nyaman!





WATERFRONT

Ia adaLah tempat sightseeing tepi sungai. Best. Cantik. Menarik. Petang-petang paLing best. Angin dia sejuk. Kami jaLan sini maLam after hujan. BayangkanLah seLesaan udara & suhu waktu tu. Di sepanjang jaLan tu ada juaL souvenir, makanan, gerai makan, gerai burger & gerai kuih Lapis.

Abah kata, duuuuuuuuuuuuuuuuuuLu masa abah datang Kuching, ada juaL burger ketam Lembut kat sini tapi biLa kami cari, burger tu dah takde. Abah kata, boLeh makan dengan kuLit ketam tu sekaLi. Amazing~

Ingin dimakLumkan bahawa, makan di waterfront amatLah mahaL!
Air teh panas pun RM3.
Woah!!
Kami minum untuk 10 orang = RM44. (T_T)




MEE KOLOK

Sarawak memang terkenaL dengan mee koLok. Tapi tak semua tempat akan dapat rasa mee koLok yang sama. Lain tempat, Lain cara pembuatan dia. Saya masih ingat Lagi masa pertama kaLi datang Sarawak (Lawatan kunjung baLas untuk Aida), tempat makan mee koLok yang aunty bawa makan tu sedap! Tapi dah tak ingat kat mana. Owh..








STATUE BANDAR KUCHING UTARA

Kuching terbahagi kepada dua bahagian. Utara & SeLatan. Kuching Utara adaLah kawasan MeLayu & Kuching SeLatan untuk Chinese. Unik kan? So, kaLau datang sini, mestiLa ambiL gambar kenangan bersama statue kucing. TerLetak di tengah-tengah bandar. Hati-hati sewaktu meLintas jaLan ya! Dia berada di tengah jaLan raya yang sesak.








SARAWAK CULTURAL VILLAGE

Tempat ni jauh. 30 minit perjaLanan jugakLa. KaLau kat Sabah, tempat ni macam Monsopiad. Setiap rumah untuk suku kaum Sarawak ada kat sini & yang paLing unik, setiap rumah ni, ada penghuninya. Bukan setakat muzium untuk diLawati tetapi ia berpenghuni. wow!

Nak masuk, kena beLi tiket.
LocaL Student RM15
Oversea Student RM30 (waLaupun kamu warganegara M'sia)
Sarawakian RM25
MaLaysian RM60
Foreigners RM120

JaLan ke Rumah Bidayuh
KaLau gayat, jgn risau, ada jaLan aLternatif


Pemprosesan pengasingan beras daripada kuLitnya



Macam-macam LagiLa tempat menarik
DatangLah kaLau nak mengaLaminya sendiri





GUNUNG SANTUBONG

Gunung ni boLeh nampak sepanjang jaLan nak ke CuLturaL ViLLage. KaLau anda jurugambar profesionaL, saya sarankan anda pergi ke sini untuk tangkap gambar yang menampakkan ke'borneo'nan. Serius cantek. Pastikan kaLau datang sini, mesti tangkap gambar ngan Gunung Santubong tau.



Di Pantai Damai
BerLatarbeLakangkan Gunung Santubong





PIZZA RIA

Mak Aida kata: If i were to choose between Pizza Ria & Pizza Hut, I definiteLy wiLL choose Pizza Ria. SAYA SANGAT SETUJU. Pizza Ria Lebih sedap berbanding Pizza Hut. Isi dia banyak, roti dia crunchy outside, Lembut inside. Kan best kaLau ada Pizza Ria kat Sabah. Haaaa! Bisnes baru untuk di franchise kan.







HARTZ

Ini pun tempat makan jugak
Agak unik sebab sebeLum makan, anda perLu membayar RM17.70 seorang. Kenapa? Kerana, apabiLa anda masuk ke daLam, anda boLeh MAKAN SEPUAS HATI seLagi boLeh makan daLam tempoh 2 jam. Takda had makanan. Tapi kena hati-hati. Anda akan diminta membayar Lebih sekiranya terdapat makanan yang sengaja tidak dihabiskan. TerLetak di daLam Sarawak PLaza.

Makanan yang ada kat daLamni, antaranya:
1) Ayam goreng spicy & originaL
2) SaLad yang peLbagai
3) Whipped Potato
4) Air berkarbonat peLbagai perisa
5) Aiskrim beserta topping yang Lazat
6) Buah-buahan
7) Kek yang bervariasi
8) Nasi & Lauk pauk
9) Ayam panggang
10) Fillet ayam goreng berempah


Sakit perut macam nak muntah
SiLa Lihat muka Abu yang BUROK!





BAZAAR

SebeLum baLik ke negeri asaL, bazaar adaLah tempat yang wajib dikunjungi. Kat siniLa tempat untuk membeLi barang-barang buah tangan. Ada macam-macam kat sini. KaLau anda berada si GoLden TriangLe, jaLan kaki je pegi sini. Itupun kaLau masih bertenagaLa. Untuk yang dah berusia, ambiL teksiLa waLaupun tak berapa jauh.

Ada beg, seLipar, gambir, keychain, sejadah, baju, kain batik, kek Lapis & many more. Semuanya buatan tempatan. BestLa! Kreatif sangat.


Sekian
Gambar penutup menunjukkan kami yang baru nak bergerak ke bazaar
Cuaca seLepas hujan membuat gambar keLihatan cantek





Written by: Mrs. Naza

8 comments:

imA said...

nasib baik dah penah pegi semua tempat, kalau tak malu je i as a sarawakian hahaha. comel sungguh 4 beradik ni touring kuching!

p/s: abu's face in front of hartz lawak gilaaaaaaaaa!!

mo0ney said...

walawei..gila kentang jln2

FLoWeR-Love AiFA said...

wo wo wo! byk nye tpt k nadh pegi! tpt yg org x penah pegi pon ader..

aah.. stuju sgt pizza ria tu sedap! try dier nye pancake? sedap gila... ish ish.. terliur dah nie

Mr & Mrs Naza said...

ima: muka dia mmg azaLi burok. ahahaha. kami mmg comeL (^_^) hehe

mo0ney: mister potato!

Aifa: kami p sana pun kejar masa. tu pun nasib baik mak aida sanggup bawa p sana. sempat makan piza sekeping je. tak dapat nak try benda Lain.

omey83 said...

nadh,

i setuju part mkn di waterfront tu sgt mahal. i berempat order teh o ais 2 dan ais kosong 2, cost us rm 11!! ntah camne diorang kira.

Mr & Mrs Naza said...

dia mmg dah Letak harga tinggi daLam senarai menu. LenkaLi kaLau nak order, kena tengok harga duLu =)

Aida The Pink Goddess said...

kalau tidak kerana viva, pasti wajahku sudah terpampang di entry ini!

SumandakDusun said...

Sarawak Laksa ney? X coba ka? hehe...wah, anything I experienced in 4 years, korg experienced it in those few days, hahaha =D Good for you Nadh! (and hubby)...wawawa~~ I miss Kuching..Lucky I visit it every year (almost =P)...maok kirim kek lapis kelak, madah jak ngan aku=)

VaNe =P