Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Thursday, August 27, 2009

I Love Ramadhon!

Dah ramai orang post pasaL Puasa/ Ramadhan. I baru nak tuLis. Tak kisahLah sebab Ramadhan kan sebuLan. Maka puasa juga sebuLan. SyawaL pun sebuLan. Tapi adakah itu bermakna bahawa Hari Raya juga sebuLan? Heh..

[IkLan kejap]
SeLsema menyerang diriku setiap hari
I aLLergic aircond. Sama seperti bakaL adik ipar.
PenuLis bLog Ikanstim kena kuarantin akibat demam panas yang meLampau.
HopefuLLy not infected by H1N1.
blogger-emoticon.blogspot.com

BiLa Ramadhan ni, I teringat, terfikir beberapa perkara:

1) Tadarus AL-Qur'an
Setiap tahun, kami akan tadarus beramai-ramai satu famiLy. BiLa adik beradik semua ada, baruLah meriah. KaLau dorang takde, kami tadarus 3 beranak je. Setiap hari akan habiskan 1 Juz. So, biLa habis Ramadhan, dah khatam Qur'an. Biasanya, abahLah yang paLing semangat biLa Tadarus ni. Mak puLak akan mengangguk tanda setuju sementara menunggu giLiran. Abu Ubaidah akan menjadi penyangak nombor 1 (seperti biasa). Kacau org je kerja dia. Tapi itu yang buat meriah. Sekarang dah kahwin ni, I tadarus dengan husband. Kena tunggu ada anak ramai baru meriah. ABIM puLak akan buat agihan bacaan kepada ahLi-ahLi dia. Tahun ni saya dapat Juz 24. Kena habiskan seminggu sebeLum SyawaL sebab ada majLis khatam Qur'an nanti.

2) Sahur
Saya tak berapa suka bangun sahur. Sebab kaLau sahur, saya akan cepat Lapar. Tak tauLa kenapa macamtu. BiLa tak sahur, bangun pagi tu tak rasa apa-apa pun sampaiLa ke petang. Masa keciL-keciL duLu, mak ada bagi tips supaya tak haus. Mak kata, baca Surah AL-Kauthar sebeLum minum air & niat supaya tak haus. Sampai sekarang I amaLkan.
blogger-emoticon.blogspot.com
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الأبْتَرُ

3) SoLat Tarawih
KaLau Upin & Ipin sebut, "SoLat Tawarih" hehehe kiut sangat!
Biasanya saya akan ambiL 8 rakaat je + witir 3 rakaat. KaLau kat Masjid Ketiau, Imam dia baca cepat giLa. Buat 23 rakaat pun tak rasa. Tapi biLa buat kat Masjid Bandaraya, fuh~
Mari buat perbandingan; kaLau kat Masjid Bandaraya, Lepas Tarawih 8 + witir 3, pukuL 8.50pm sampai umah.
KaLau kat Masjid Ketiau, Lepas Tarawih 20 + witir 3, pukuL 9.05pm dah sampai umah

4) Bazaar Ramadhan
Saya dah pernah tuLis pasaL ni. Tapi indirectLy. BoLeh baca kat sini.
Setakani, bazaar yang dah pernah pergi, di Asia City, Indah Permai, King Fisher & SembuLan. PaLing best sekaLi, kat Indah Permai sebab banyak sangat piLihan & ruangan membeLi sangat Luas. Tak perLu bersesak-sesak, tak perLu berLaga badan dengan orang. KaLau kat Asia City, memang berLaga badan. Jangan ambiL kesempatan ya! Biasanya husband & I akan beLi ABC, ayam percik & martabak sebab yang Lain-Lain tu abah mertua & kakak ipar akan beLi. Semua orang pergi bazaar setiap hari. HasiLnya, banyak makanan kat atas meja. Hehe.

Ada benda yang saya mengidam sangat sejak keLmarin.
Tau Fu Fah! Owh~ Heaven~
blogger-emoticon.blogspot.com

5) Buka Puasa!
Ini part paLing best sekaLi daLam dunia bagi orang yang berpuasa. Kita pun sedia makLum: "Terdapat 2 kegembiraan bagi orang yang berpuasa. Pertama, nikmat berbuka. Kedua, masuk syurga meLaLui pintu AL-Rayyan." Kat umah mertua ni, siapa yang tak puasa, tak boLeh duduk makan kat meja makan kecuaLi kaLau ada kosong. KaLau takda kosong, beri keutamaan kepada orang yang sedang berbuka. Saya puasa tapi puasa saya tak diterima ALLah. Guess what? I dapat makan bersama orang yang berpuasa. Hehe. TaLking bout breaking fast, dah dekat waktu untuk ke Bazaar. Yeay!!~ So, sebeLum menutup tirai, I nak wish u aLL seLamat berbuka puasa!

Tapi jangan geLojoh ya!
blogger-emoticon.blogspot.com

Makan dengan sopan
blogger-emoticon.blogspot.com

No comments: