Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Monday, September 14, 2009

Confused

blogger-emoticon.blogspot.com
Mrs. is the short form for Misses
Where did the Letter "r" come from?

anyone?

14 comments:

Aida The Pink Goddess said...

Mrs (UK) or Mrs. (USA) is an English honorific used for women, The pronunciation varies regionally but is usually (/ˈmɪsɨz/ or /ˈmɪsɨs/). An exception is the American South and some sub-cultures, where the “s” and “z” sounds are sometimes slurred together, sounding very much like the way “Ms.” is pronounced.

“Mrs” originated as a contraction of the honorific “Mistress”.

source: wikipedia

fa-aja-aja said...

"r" come from mister..

hehe..tambah S je tuk tukar jadi ppuan..

haha..mandai2

Khairieah said...

kak, menarik la soalan ni, sy pun tertanya2 and dah google utk share~~

http://itotd.com/articles/408/english-female-social-titles/

dia kata, asal dari perkataan 'mistress'.. hehe

Anonymous said...

Correction :
Mrs. is abbreviation for Mistress.
As Mr. is abbreviation for Mister.

~{[-Da Lovers-]}~ said...

Kiranya mistress di sebut dengan sebutan tak betuL sehingga menjadi misses? gitu ka?

Khairieah said...

maybe la dgn sebutan tak btul..
tapi mistress tu mcm merujuk kepada ppuan simpanan kan so, tak baik..hehe
xsure..hoho

MDabu said...

TAK!!!! smuanya salah,

Mrs comes from the word monster,
sbb tu la ,bila dh kawin jd queen control hehe,

source: Wikipedas

Aida The Pink Goddess said...

its a contraction of mistress, pronounciation yg buat jadi misses..

betul la akak tu.hehe

MDabu tu nak kena..

~{[-Da Lovers-]}~ said...

khairieah: mistreSs mcm prempuan simpanan? a'ah kan.

aida & abu: hahahahahaha kepaLa pusing suda dia

Aida The Pink Goddess said...

akak: napa dia pusing2?

beraya di mana tahun ni?

~{[-Da Lovers-]}~ said...

ntah napa dia pusing2. cari aida tak jumpa2 kot. hehe.

beraya kat House on HiLL La jawabnya. Amad, tok, siti & tina (kakak siti) je ada kat umah tu nanti. mak abah p penang. best kan?

Aida The Pink Goddess said...

waa unik! mak abah buat apa di penang??

akak dgn abg naza lah host nih?

Ibrahim & Jihan said...

mm..mcm x best jak bila mak ayah raya tmpat lain..jauh nya pacik macik raya di penang.hihi..jihan pun sama la,raya jauh2 nih.huhu~

~{[-Da Lovers-]}~ said...

aida: a'ah kamiLah host. hihi. dorang berayaLa kat penang. nak join?

jihan: aLaLaLa~ dah jadi isteri orang. pengorbanan di buLan syawaL (^_^)