Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Sunday, September 13, 2009

KemaLangan :: Prevent!

Owh God!
I've been eating my DeLightfuL Potato SaLad three days in a row!
FuLL Like a pig an onion head
blogger-emoticon.blogspot.com
(Look at da way it rubs it's stomach: cute!)

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

KUALA LUMPUR (14 Sept 09): Sebanyak tujuh kematian di jalan raya dilaporkan pada hari pertama Ops Sikap ke-20 yang bermula semalam sehingga 27 September ini bagi mencegah kemalangan sempena sambutan Aidilfitri.

Penguasa Perhubungan Awam Bukit Aman, Supt Rasdi Ramli dalam satu kenyataan berkata, lima kematian itu berlaku dalam empat kemalangan di jalan persekutuan manakala masing-masing satu kematian berlaku di jalan negeri dan jalan bandaran. Empat mangsa yang terkorban membabitkan kemalangan kereta, dua mangsa lagi melibatkan pembonceng motorsikal dan seorang pejalan kaki.

Sejumlah 874 kemalangan berlaku dalam tempoh 24 jam itu dengan jalan bandaran mencatatkan jumlah kemalangan tertinggi dengan 430 kes diikuti jalan persekutuan (186), jalan negeri (122), lebuhraya (90) dan jalan-jalan lain (46). Sebanyak 11,104 saman dikeluarkan semalam. - Bernama

AiyooOoo~ baru hari pertama Ops Sikap, dah beratus kemaLangan & kematian terjadi. Kenapa biLa tiba musim perayaan, berLaku peningkatan mendadak? Harini taktau berapa banyak puLak kemaLangan akan diLaporkan. Sebagai seorang pemandu, I ada tips-tips mengeLak kemaLangan:

1) Buang perasaan riak/ego/eksyen/minta puji - Mungkin kereta yang kamu pakai tu, kereta baru. Takpun, ada kehebatan dari segi enjin; contohnya enjin Turbo. Takpun, kereta tu sound system sehebat cinema. Takpun, tayar baru beLi bunga masih tebaL. Takpun, kereta baru cat atau aksesori baru. Takpun, kamu baru LuLus dari Akademi Memandu maka nak test power. Takpun, kereta tu dah berkaLi-kaLi menang drag test dengan member. Apapun aLasan kamu, TAK PAYAHLAH riak/ego/eksyen/minta puji sebab... kereta Lain yang tengok kamu memecut akan kata kamu sebodoh beruk. TIDAK ADA pemandu Lain yang kagum tengok kamu macamtu. Kamu saja yang PERASAN HEBAT!

2) Berhenti biLa mengantuk - Benda ni paLing berat. MATA. Kita guna mata untuk tengok jaLan. KaLau mata dah tak boLeh berfungsi sepenuhnya a.k.a mengantuk, macamana nak fokus? ToLong jangan nak tunjuk hebat kononnya kamu ni TAHAN PANDU JAUH TAK PAYAH BERHENTI. WaLaupun sesaat mata kamu terpejam, daLam keLajuan 80-140Km/j, kamu MENEMPAH MAUT! Penumpang akan Lebih respect kamu biLa kamu berhenti ketika mengantuk. By da way, penumpang pun nak jugak strecthkan badan.

3) Periksa kenderaan sebeLum bertoLak - Pendek kata, pergi servisLah kereta tu. Tapi kaLau rasa kereta baru je Lepas servis, cek perkara-perkara berikut: Air, minyak hitam, minyak brake, angin tayar kenderaan, angin spare tyre, fueL tank make sure cukup kuantiti, torch Light (manatau tayar pancit maLam-maLam), emergency sign (benda merah 3segi tu), tooLs Lengkap, emergency kit, kain (untuk basahkan muka atau buka benda-benda yang panas kat enjin kereta).

4) Baca do'a sebeLum bertoLak - Apa-apa haL pun, seLepas berusaha, kebergantungan kita hanya pada Tuhan/ALLah. Tau tak do'a menaiki kenderaan? KaLau tak hafaL, tadahLah tangan, baca daLam Bahasa MeLayu pun takpa yang penting seikhLas hati. Ini do'a pendek [kLik] (kaLau nak cuba hafaL) Tapi kaLau saya, saya akan gabung kedua-dua do'a [kLik]. Baca atas duLu kemudian sambung yang bawah.

Mari kita sama-sama eLak kemaLangan!!
AmbiL kisah INI (siLa kLik) sebagai pengajaran
blogger-emoticon.blogspot.com

1 comment:

QueenWizza said...

takut kan bila tgk byk eksiden masa nk raya2 ni..
mntk dijauhkan semua tu. aminnn

p.s:org sbh ke? sbh kt mane?