Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Friday, October 2, 2009

Minyak Wangi Bau Tahi?

Hadith Nabi:
Bersahabat dengan orang yang soLeh dan dengan orang yang jahat, persis berkawan dengan penjuaL minyak wangi & tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi, samada ia memberi anda sebahagian atau anda membeLi minyak wangi daripadanya, sekurang-kurangnya anda akan mendapat juga wanginya. ManakaLa tukang besi puLa, samada ia menyebabkan baju anda terbakar atau anda mendapat bau yang hapak."
(Riwayat Abu Daud)

Maka, I nak tanya:
Dengan siapa anda bersahabat?
Siapa yang akan anda cari biLa diLanda musibah?
Siapakah yang sering anda dampingi?
Apakah akhLak sahabat anda?
KeLompok manakah yang anda ikuti?

KaLau sahabat-sahabat anda tergoLong orang yang menjaga agamanya, InsyaALLah kaLaupun amaLan anda tidak sempurna, anda seLangkah mendekati-Nya & semakin berubah ke arah itu. KaLau sahabat-sahabat anda tergoLong orang yang kaki cLubbing, InsyaALLah kaLaupun anda tidak mengikut mereka ke keLab maLam, anda mungkin sudah terpengaruh dari segi pemakaian dan tutur kata serta akhLak mereka daLam SEDAR ATAUPUN TIDAK.

Kenapa I kata macamtu?
Adakah kaki cLubbing nak berkawan dengan orang yang asyik sebut ALhamduLiLLah, astaghfiruLLah, ALLahuakbar? kaLau takpun, adakah anda sendiri boLeh menyesuaikan diri dengan mereka jika anda memakai pakaian yang menutup aurat? Mungkin anda tidak sedar. Tapi cuba fikirkan kembaLi. Siapa sahabat anda?

Satu soaLan saya:
Sekiranya RasuLuLLah S.A.W. datang ke rumah anda untuk bertemu dengan anda, adakah anda bersedia dengan iLmu & penerampiLan anda?

Dapatkan sahabat yang boLeh mewangikan baju anda!

blogger-emoticon.blogspot.com

7 comments:

rambutan said...
This comment has been removed by a blog administrator.
~{[-Da Lovers-]}~ said...

tak pernah sekaLi pun saya nyatakan supaya ditinggaLkan sahabat2 Lama tu. kekaLkan bersahabat kerana siLaturrahim itu indah.

dapatkan kawan baru yang dapat mewangikan baju anda.

daLam sedar atau tidak anda pasti terpengaruh dengan satu atau Lebih attitude sahabat anda.

Anonymous said...

pakai tudung, tapi baju ketat..
pakai tudung, baju tak ketat, tapi pegang tangan kat taman..
pakai tudung, baju tak ketat, tak pegang tangan tapi berpeluk dlm tren/LRT..

tis is what i saw..teenagers/kids nowadays..

wallahualam..

~~irritated~~

Anonymous said...

"Dapatkan sahabat yang boLeh mewangikan baju anda!"

~satu soalan saya, jika org2 yg alim dan mnutup aurat memilih rakan/sahabat yg seangkatan dgnnya, ke mana perginya istilah 'dakwah'?
~adakah kamu akn berdakwah sesama sndiri, dlm kumpulan kmu yg 'wangi'?

berkawan dgn sesiapa shj, bknnya mslh besar..yg pntg kekuatan agama n pembawaan diri seseorg yg pntg..tidak ada slhnya memilih kwn d klgan kaki clubbing, manalah tahu satu hri dia berubah krna kita..

tidak ada faedahnya kita divide the society btwn those who r religious n those who r not..mix n mingle lbh berfaedah..esp klu yg religious mahu n rela mbantu dgn ikhlas..bkn krna nk mbgunkan abim or whatevr ttp ikhlas krna kita sma2 hamba Allah yg hina..

wangi n tahi tidak ada bezanya jika kita saling menjauhi antra satu sma lain..wangi will always be wangi, n tahi will always b tahi..

is that wht u want? dakwahlah sesama insan, bkn dakwah sesama kelompok..

Anonymous said...

not everybody is as lucky as u r..being born into a religious family, and surrounded by a circle of religious friends..

imagine if u r destined to be a fren to one of those kaki clubbing people, n he/she depended on u for leading him/her to be better muslims, n u ditch him/her just bcos they r not good enough (being a clubber n all)..is that fair?

these kind of people (kaki clubbing, as u like to call) actually wanted to change, but they cant simply bcos they dont have support from people like u..n sometimes from their family..

why?bcos people who considered themselves as religious people think that they shud not mix with people who are not, afraid they will be influenced..that is ridiculous!!

they may not say it in front of u that they wanted to change, but if they have chosen u as a fren, what more can u say to that?maybe they wanted to change, thats y they befriended you in the first place..

u r considering rebranding abim, right? u might consider this..instead of doing dakwah within ur circles of clans, consider of doing the out-of-the-box approaches..

u may delete this, but it is merely an opinion from an independent observer and academician..

Anonymous said...

salam..

jgn la guna ayat2 yg mrendahkan org, cthnya kaki clubbing..

sekadar ckp manusia yg alpa mgkn sdh memadai..

kita ini sesama manusia biasa, kamu juga tdk ada lebihnya..hamba Allah yg hina..

blum tentu kita ni memakai pakaian mntup aurat akan d terima amalan kita, itu semua kuasa Allah..

jgnla mbuat judgment, kita sbg manusia tdk ada hak utk judge betwn ourselves..Allah maha berhak utk segalanya..

wallahualam

"calling people fat doesnt make u any skinnier, calling people ugly doesnt make u any prettier, calling people BAD doesnt make u any better..."

kesimpulannya--jgn ada value judgment sesama kita, aggp la kita ni sesama saudara, sesama islam yg sdg berjuang utk ke hri kiamat..mna yg sedar, kejutkan org yg alpa, mna yg igt, igtkan org yg lupa..

renung2 kan lah, especially utk anak yg anda kandung tu..nasib manusia skejap d atas skejap d bwh..mnalah tahu satu hri nti anak anda itu terlupa, terlalai, sekurg2nya jika smua muslim bfikiran terbuka n tdk ada judgment sesama kita, d hrapkan anak anda itu jg dpt di sedarkan n d ingatkan oleh saudara semuslim kita...

salam ukhwah dan jaga diri dan keluarga..

~{[-Da Lovers-]}~ said...

My bad =)