Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Wednesday, November 4, 2009

EarLy Pregnancy

NormaLLy these are what future-mothers go through during earLy pregnancy:

1) Nausea - muaL
2) Vomiting - muntah
3) Micturition - kencing
4) Constipation - sembeLit
5) Taste - Rasa
6) Skin Changes - Perubahan kuLit
7) Breast Changes - Perubahan payudara

Nausea ni memang biasa tapi tak semua nausea akan membawa kepada vomit dan biasanya ia akan berhenti pada minggu ke-14. GeneraLLy speaking, a Lot of nausea means a better and more secure pregnancy but this does not mean that a woman who does not suffer nausea does not have a good or a stable pregnancy. Sekiranya anda mengaLami excessesive vomiting, tak perLu risau kerana ianya tidak akan membahayakan fetus mahupun uterus. Ia boLeh dikawaL dengan pengambiLan makanan yang seimbang & berkhasiat.

Majority of women pass urine between two & six times each day and do not have to get up to empty their bLadder at night. It is not unusuaL for a pregnant woman to have to pass urine every two hours during the day and for her to get up at Least twice during the night. SeLagi ianya tidak menyakitkan, ia bukan sesuatu yang abnormaL. Ia akan muLa berkurangan sewaktu kehamiLan mencecah buLan ke-4 tetapi akan aktif kembaLi di akhir kehamiLan Lebih-Lebih Lagi ketika kepaLa baby sudah berada di peLvis. SembeLit jarang berLaku. Ia terjadi apabiLa hormon progesterone muLa berkurang & otot-otot usus kurang bergerak. Sekiranya berLaku, rawati dengan segera kerana ia mungkin berterusan sehingga baby Lahir.

Sebahagian wanita akan muLa mengaLami perubahan rasa pada muLut. They tend to 'Let go' certain things. BoLeh jadi, benda yang paLing mereka suka akan menjadi benda yang paLing mereka benci. Pregnant woman often has a different aprreciation for different smeLLs & perfumes and usuaLLy an intense disLike of the smeLLs of cooking fat.

Skin changes jarang berLaku & jika berLaku pun, tidak berapa ketara. Dry skins tend to become drier quite earLy in pregnancy. Some women deveLop spots on the face, especiaLLy around the mouth. These spots may dissappear quite quickLy & and the compLexion return to normaL. On rare occassion, the may persist for several weeks or even months.

For pregnant women, their breasts wiLL feeL fuLL, sLightLy tender and more sensitive than usuaL, especiaLLy in the region of the areoLa (pink area around the nippLe) and the nippLe. There may aLso be a sensation of tingLing. The breast enLarge quite sLowLy but definiteLy. There is aLso an increase in the superficiaL veins over the breasts, and about the same time tiny noduLes appear on the areoLa. Six or tweLve of these smaLL raised bumps wiLL be fund on each breast The nippLe aLso enLarges and becomes more prominent.

So, future mothers, ada experience benda-benda tu semua? KaLau ada, tak perLu risau, tu semuanya normaL. Semua tanda-tanda dari 1-7 tu saya aLami tapi bahagian vomit tu baru 3 kaLi. KaLau korang masih ingat, makanan apa yang saya paLing suka makan? Makanan paLing sedap daLam dunia iaLahhhh .......................................... Nasi!! Tapi sekarangni, nasi dah tak boLeh masuk perut saya banyak-banyak. Berapa sudu je masuk pastu dah muLa rasa muaL. That's the thing I have to Let go. Daging pun tak LaLu nak makan. So, what's new on the List? Western food! hohoohoo~
blogger-emoticon.blogspot.com

11 comments:

Aida The Pink Goddess said...

whoa... insightful info, terasa nak mengandung jugakk!!

zero cool said...

wahhh saya juga rasa ingin mengandungg!!! hhahahaHAHAHAHA.
mana ikan stim,cepat komen jugak,mari mengandung beramai2 hahaha

IkanStim said...

mengaji byk2

~{[-Da Lovers-]}~ said...

aida: sabar~ sabar~

abu: ngok. haha

amad: iya. mmg.

IkanStim said...

kejadahnya abg
haha
tiba2 ajak org

Aida The Pink Goddess said...

saya mengandung kaaraaang! naaaaaaaa

jihan said...

mcm best plak mengandung..hihi:) pengalaman menakjubkan bagi seorang ibu.

naza said...

jom kita mengandung ramai ramai wakekekeke..

benazirjb said...

constipation?? seriously?????? paling nda best la kena hahahahaha

Noor Rohaiza said...

salam. saya stumbled across your lovely blog secara tidak sengaja..
tapi ni nak tegur sikit ye..yg pasal vomiting tu, mmg fenomena normal. but kalu ade excessive vomiting, harus jumpa dokter ye. sbbnya takut dehydration occurs, and takut2 juga ada hyperthyroidism. ape2 pun, saya doakan segala yg terbaik utk akak dan selamat mengandung ;)

Ibrahim & Jihan said...

alhamdulillah..jihan sedang alami some of those thingss..hihi:)