Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Sunday, June 28, 2009

Reunion!!

AT LAST!

Masanya teLah tiba.
Semua adik beradik dah ada kat Sabah!

Gambar akan diupLoad kemudian. Ngee~

Friday, June 26, 2009

Akikah


Time: 9.00pm
Venue: Taska Rahmah, SembuLan
Name: Nur Qatinah AbduLLah
Age: 7 days

Baby ni diberi nama Nur Qatinah yang bermaksud cahaya yang terpeLihara. Dia diLahirkan oLeh seorang ibu berbangsa Cina. Akibat kekangan kewangan, baby ni diserahkan kepada En. Zura Yus Azrin sebagai bapa angkat. So, seLepas hari ke-7 keLahiran, majLis mencukur diadakan untuk Nur Qatinah.

KhaLifah yang mengetuai majLis adaLah Tn. Hj. SuLaiman & Laungan seLawat diketuai oLeh En. SaLim Japaran. Seramai 30 orang teLah menghadiri majLis tersebut yang terdiri daripada ahLi SISMA, ABIM & WADAH.

Nur Qatinah nama diberi

MajLis bercukur rambut sedang berLangsung

Air zamzam titisan daripada anggur dan kurma dimasukkan ke muLut baby

Bestnya ada baby. EVERYTHING turn out to be cute & cuddLy

Thursday, June 25, 2009

Mengapa? Why? Porke?

I have a question:

Kenapa kaLau seorang wanita meLahirkan anak, biLa orang Lain datang menziarahi dia, orang tersebut akan membawa hadiah untuk baby? Kenapa bukan bawa hadiah untuk si ibu?

BerLainan bagi saya, saya akan bagi hadiah kepada si ibu. She's da one fighting for her Life, bearing aLL da pain, suffering for morning sickness & EVERYTHING so, she deserves aLL da credits!

Siapa yang tak suka dapat hadiah? kaLau kita dapat hadiah, mesti kita happy kan? Apatah Lagi kaLau masa tu kita tengah sakit. Mesti rasa seronok dapat hadiah tu akan berLipat kaLi ganda. Hadiah untuk baby tu, bukan tak boLeh. Lebih afdhaL, kita hadiahkan kepada kedua-duanya sekaLi.

Think about it (^_^)


Written by: Mrs. Naza

Tuesday, June 23, 2009

CaLifornian GriLL & FCUK


23 Jun 2009
BermuLa Jam 7.00 pm


KISAH 1
CALIFORNIAN GRILL

AL-Kisah tersebutLah kisah. Abah berhajat untuk membeLanja Cik NuruL Iffah merangkap anak kandung beLiau sempena harijadi anaknya yang sudah terLepas pada 24 Februari 2009 yang LaLu akibat ketidakizinan jarak yang terLaLu jauh iaitu di Mesir. Abah memiLih tempat yang Cik NuruL Iffah beLum pernah masuk iaitu CaLifornian GriLL yang terLetak di One Borneo (Largest Shopping MaLL in East MaLaysia).


Menu mereka
KaLau nak tengok harga sebenar, siLa kLik imej di atas.
Owh, kat pintu masuk dia ada tanda HALAL sebesar aLam. So, anda janganLah ragu.

Sementara menunggu order siap, mereka membudayakan iLmu. Mengikut prinsip yang teLah ABIM gariskan atau Lebih tepat, IsLam anjurkan. Tapi... mak macam berLakon je? ehehe

Bos restoran voLunteer untuk ambiLkan gambar kami sefamiLi
SiLa perhatikan decoration mereka. Very cosy.

Fish & Chips RM21.90 excLuded tax
ActuaLLy dispLay food Lebih menarik. Tapi, akibat Lapar, kami dah termakan dahuLu baru ambiL gambar. Buktinya, jari jemari Cik NuruL Iffah tu.

Chicken Chop RM23.90 excLuded tax

Pizza (Hawaian) RM32.80

So, apa pendapat anda? BerbaLoi? Lu FikirLa sendiri! ALaaaa.. bendani makan setahun dua kaLiLa. Sekadar nak tukar-tukar seLera. Nak cuba itu ini begitu begini. Nak try orang kat CaLifornia makan cmana, datangLa kat sini. Komen? Makanan takdeLa gempaq tapi boLeh tahan. Servis dia baik. Ramah. CubaLa.



KISAH 2
CHAIN CITY, 1 BORNEO

Lepas kenyang, eh saLah. Lepas sebeLum-kenyang (RasuLuLLah kata kena berenti makan sebeLum kenyang), kami merayau-rayau daLam 1 Borneo. Tiba-tiba abah berhenti masuk daLam kedai jam bernama City Chain. MuLa-muLa cari jam untuk abah, dengan tidak semena-menanya, kami bertiga pun turut membeLi sama (tumpang sekaki setangan seLeher). eh? Hehehe..

Cik Siti Optimus Prime jadi tukang gambar. Nama sebenar beLiau iaLah Siti Perima. Hari-hari kami panggiL dia Siti Prime. So, aLang-aLang nak bagi gLamour, ambikLa nama Siti Optimus Prime.

My new watch. French Connection atau nama samaran beLiau FCUK. Owh, siLa sebut betuL-betuL. Susunan huruf harap dibetuLkan seperti mana yang tertera di atas. Sekian harap makLum.


p/s: ada jugak akhirnya casuaL watch.


Written by: Mrs. Naza

Senario Cafe (Part II)


23 Jun 2009
BermuLa Jam 4.00 pm


LOKASI: SENARIO CAFE
WATAK UTAMA: MR & MRS NAZA + IFFAH

Aih.. asyik-asyik entry pasaL makan.
Tak apaLah. Ni pun untuk kebaikan korang jugak di kemudian hari. ManaLah tahu nak kena bawa peLancong-peLancong atau member-member dari semenanjung yang bercuti. BoLeh korang syorkan dorang makan kat sini. At Least takLah mengecewakan.

OLeh kerana keLmarin kami makan di Senario Cafe Located at Donggongon, arini kami try puLak Senario Cafe di Putatan seperti yang saya dah jeLaskan daLam previous bLog. (SiLa scroLL ke bawah untuk baca bLog yang dimaksudkan)


Decoration kat Putatan Lebih menarik daripada di Donggongon

Antara menu yang ada

TraditionaL Fish & Chips RM11.90

GarLic Bread with Mushroom Soup RM6.90

UncLe Bob Popcorn Chicken RM3.50.
Eh? saLah. Patutpun muka peLakon utama agak stress. Haha
Menu ni tak termasuk daLam senarai. BoLeh didapati di pintu keLuar setiap Servay Hypermarket

Monday, June 22, 2009

Senario Cafe, Donggongon. Makan!


Petang tadi, kami (mak, iffah & me) menyinggah di restoran favourite mak. Sebab semaLam mak tak puas hati, mungkin arini mak nak meLayan permintaan perut beLiau seperti beLiau meLayan permintaan anak-anaknya suatu ketika duLu. Eh, sekarang pun masih Lagi meLayan Lagi.

Kami menjejakkan kaki ke daLam Senario Cafe di Donggongon (untuk Sabahan saja ya). Kan kat Donggongon ada satu roundabout besar. Dari sana, korang masuk kat area kedai-kedai. Trade mark paLing senang nak kesan, Bank Rakyat. Senario Cafe kita boLeh nampak dari tepi jaLan. Owh, tapi kaLau rasa terLaLu jauh, kat Putatan pun ada satu. Location: BersebeLahan dengan Jati TomYam yang bersebeLahan dengan KFC Putatan.


Iffah order Fried Butter Prawn with Rice. Mak puLak order Nasi LaLap SpeciaL

aku order Chicken Breast with GarLic Sauce

Macam-macam Lagi menu yang Lain dari yang Lain. KaLau korang rasa bosan dah masuk restoran-restoran biasa, you shouLd give it a try. Presentation & food quaLity memang baik.


Written by: Mrs. Naza



Sunday, June 21, 2009

Happy Father's Day

Serius.

Ingatkan Father's Day is on 26th. Rupa-rupanya arini. Tapi, disebabkan hadiah dah beLi Lebih awaL, so takdeLa keLam kabut mana pun. Aritu masa Mother's Day, beLikan mak hadiah. Jadi sempena Father's Day ni pun kena beLi kat abah nanti abah merajuk. Hihi. I got him this:

A'ah abah ada athma. He prefer to use Symbicort berbanding inhaLer Lain. DuLu, paneL kLinik, Dr. SuLaiman. Tapi disebabkan dah tukar tempat kerja, maka paneL kLinik pun bertukar. UnfortunateLy, paneL kLinik baru ni takde peruntukkan Symbicort. Jadi, apa Lagi?? Biar KLinik Nadhirah yang bekaLkan Symbicort (^_^)

MaLamnya puLak, ceLebrate.

Macam biasa, abah mesti akan piLih Kepayan sebab suka tomyam kat sana. WaLaupun mak tak suka. Bukan tak suka makanan tapi environment nya tak menepati citarasa PKHEM. Ahahahaa ampun mak~

Apa tunggu Lagi. Mari tengok gambar:



Semua tak bersedia. Abah merangka sesuatu untuk menghentikan rusuhan di Iran bagi menyuruh Mahmoud Ahmad Dinejad mengadakan piLihanraya semuLa. (merapu)

mak teLebih excited, mengapa?

SiLa perhatikan muka mak yang tekanan jadi tukang bayar (hehe). Iffah nak makan pizza tuLa muLut senget sebeLah sebab kempunan.

abah borek, akak rintik (apekejadah)

minuman yang menjadi igauan sejak Mei '09. Bandung cincau. Tapi bandung cincau kat sini tak sedap. Kat Tiara Tomyam sedap.

Ni buktinya. Mesti order bandung cincau. Banyak Lagi bukti Lain yang tak dapat di upLoad atau dengan kata Lebih tepat, maLas nak upLoad.


Sekian, Happy Father's Day untuk abah: Haji Sainuri Haji Yahmin (kaLau tanya kenapa takda doa? sebab saya dah do'a daLam soLat tiap-tiap hari)



Written by: Mrs. Naza



Saturday, June 20, 2009

Anda Pengguna Maybank Debit Card?

Jika YA, ambiL tahu perkara ini:

Sekiranya anda ingin 'swipe' kad anda untuk membayar petroL samada di SheLL, Petronas, Esso atau Lain-Lain, siLa pastikan anda key-in amount yang anda mahu. RM10, RM20, RM50 & seterusnya. Seandainya anda mengabaikan pesanan ini, secara automatik, RM200 akan dipotong daripada akaun anda. Tragik, bukan?

Namun, sekiranya anda TERbuat juga, tidak mengapa. Contohnya, anda hanya mengisi RM30 petroL tetapi anda tidak key-in amaun terLebih dahuLu, secara automatik, akaun anda teLah kehiLangan RM200. Tapi, jangan risau, seteLah 5 hari berkerja, RM170 (baki seLepas toLak RM30 yang anda isi tadi) akan dikreditkan semuLa ke akaun anda.

SeLamat mencuba!


Written by: Mrs. Naza

Ingat Senang ke Jadi Perempuan?



1) Perempuan ada Haid.
Ingat best ke dalam hidup ni bila setiap bulan ada haid? Pernah sakit senggugut? Sakit tau! kepala jadi pening dan jiwa jadi emosi tak tentu pasal.

Korang tahu apa itu haid?
Darah yang keluar sebab korang tak mengandung. Paling lama 15 hari dan paling sikirt sehari semalam. Kena pulak beli tuala wanita. Ingat bestke pakai tuala wanita? Mahal tu, kalau sehari kena pakai 3 kali dan kena pulak 15 hari, dan andai kata satu keping seringgit , sebelum manopous cuba kira berapa ringgit? kos tu..

Lepas tu pulak, haid ni ada 7warna:- hitam, merah, koko@coklat, kelabu, kuning, perang,dan color tanah, lepas tu jika ada ala-ala jeli yang berwarna perang atau kekuning kuningan, pun masih lagi haid.

Lepas tu pulak, dah mandi wajib dan nak solat, ada pulak masalah lain iaitu, jika korang mandi waktu asar sebab suci waktu tu, korang wajib solat asar dan qadha zohor, kalau korang suci dan mandi waktu isyak, korang wajib solat isyak dan kena qada solat maghrib. Atau nak lagi faham, korang kena qadha solat yang boleh dijama’kan, jadi subuh tak payahlah nak qadha jika suci waktu zohor. Atau jika korang mandi waktu maghrib, asar tak payahlah qadar. Cuma jika korang suci waktu asar tapi terbabas mandi waktu margrib, kenalah qada solat asar dan zohor, faham?

2) Aurat perempuan susah nak jaga.
Korang hanya boleh tunjuk muka dan tapak tangan, itupun jika ada hal mustahab. pakai purdah lagi bagus, nak aku cerita pasal azab api nereka yang menyiksa perempuan yang bukak aurat? Sakit senggugut sikit dah menangis, tak payalah nak berlagak? Lu pikirlah sendiri!

3) Baju perempuan cerewet.
Orang lelaki pakai baju sama 5 hari takde orang nak kutuk, tapi jika perempuan, jika setiap hari isnin pakai baju sama (walhal setiap hari dah tukar) pun kena kutuk. Apatah lagi jika baju tak gosok, busuk dan kotor, kena kutuklah dengan makcik makcik munafik kat pejabat.

Lepas tu pulak baju perempuan ni tak macam lelaki, iaitu semua zip dan semua butang baju lelaki ada kat depan, senang nak bukak, tapi baju perempuan, ada yang butang belakang, ada zip kat peha, ada kancing kat lutut, ada sanggul kat kepala, ada reben kat perut, ada tali kasut kat punggung.. ish, lecehlah!!

4) Perempuan tak boleh tangguh kerja.
Lelaki jika kerja tak siap, boleh sambung esok, tak siap repair kereta, campak spanner bawah kereta dan sambung esok pulak, habis cerita, minggu depan pun boleh, tapi perempuan jika tangguh basuh baju, atau tangguh jemur baju, atau tangguh sidai baju, atau tangguh lipat baju dan tangguh gosok baju, alamak jahanamlah dunia. Busuk!!! Itu belum cerita tangguh basuh peruk, kuali, cawan, piring, mangkuk dan pinggan, atau tangguh kemas rumah, atau tangguh mandi, lagi BUSUK!!!

5) Wanita nak buat apa-apa kena izin.
Nak keluar rumah tanam pokokpun nak kena mintak izin, kan payah tu. Dah ler tu, jika korang nak puasa sunat atau solat sunat pun kena mintak izin suami, kan payah tu?

6) Saksi lelaki lebih afdal dari wanita.
Malas nak tulis, rujuk mahkamah.

7) Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.
Juga malas nak tulis, rujuk AmanahRaya.

8) Talak bukan di tangan isteri.
Ni satu kerugian yang besar bagi pondan dan bapuk sekalian, tapi baguslah jika perempuan takde kuasa talak, kalau tak hari hari suami kena cerai.

Contoh perbualan telefon yang aku rakam secara sembunyu di alam maya:-

“hello, abang kat mana ni? Apa? Abang sedang lepak minum teh tarik dengan kawan kawan abang sambil tengok gusti? Abang ingat saya kat rumah ni tunggul ke? Saya cerai abang dengan talak 3!”

“hello, abang dah beli susu anak ke belum? Anak dah nangis ni, Apa? Abang singgah main futsal? Saya cerai abang dengan talak 8!”

“kenapa abang tak balik rumah lagi, hari hari overtime, balik cepat, kalau tak saya ceraikan abang!”

“hello bang, malam ni ada AF7, abang jangan nak ngada-ngada nak tengok bola, kalau abang nak tengok bola gak, saya cerai abang dengan talak 7!”

Macam-macam hal!

9) Wanita wajib taat kepada suaminya.
Perempuan ajak suami bersetubuh, suami boleh tolak anytime, tapi lelaki bila ajak isteri berstubuh, atas peti aispun kena layan. Layan…. Zasss..

10) Perempuan susah nak inzal.
Pandai pandailah korang cari titik inzal jika nak hidup bahagia.

11) Perempuan kena beranak.
Ok, Ini sakit, serius! kemaluan perempuan yang masuk zakarpun sakit, inikan pulak nak keluar kepala budak, sakit..sakit… Dah lah sebelum tu kena mengandung 9 bulan, bawak perut ke sana ke mari, lepas tu beranak pulak separuh nyawa. Tapi yang pelik tu, perempuan ni, Allah buat dia ‘lupa’, tak macam lelaki, yang tak boleh lupa sakit berkhatan misalnya,

Cerita dia camni, ada sorang perempuan tu beranak, punyalah sakit lalu marah kat suami dia, dan secara bergurau suruh suami dia potong zakar, sebab zakar tulah punca dia sakit beranak, maka suami nipun jenis lurus bendul, sebab dah sayang bini dan kasihan pulak tengok bini sakit separuh mati, maka dipotongnya zakar tanpa pengatahuan si isteri tu tadi.

Bila anak dah besar sikit, perempuan ni rasa nak bersetubuh, suami dia memamg mengelaklah, sambil bagi macam-amacam alasan, tapi isteri dia nak jugak, lalu suami dia ingatkan pada isteri dia akan keluhan yang awak cakap sangat sakit waktu beranak dulu, perempuan tu kata, tak sakitlah beranak, rasa macam berak jer.

Tengok!,perempuan dah ‘lupa’ pada sakit beranak, lalu suaminya pun berterus terang, zakar dah takde, abang dah potong, takut awak sakit beranak lagi, yang ada ‘tunggul’ sahaja.

Isteri dia cakap, “tunggulpun tunggullah bang..”

Orang perempuan teruk kan? Ingat senang ke jadi perempuan?



Penutup

Aku bukan nak burukkan orang perempuan, aku Cuma nak bagitahu kepada pondan dan bapuk sekalian, tak perlulah korang tukar jantina, sebab BERDOSA DAN BOLEH MASUK NERAKA KERANA TIDAK BERSYUKUR. habis sampai situ.



Namun.. Ada Kebaikan jadi Wanita

Ketahuilah, lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih dari taat kepada bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita?

Ketahuilah, walaupun lelaki menerima pusaka lebih berbanding wanita, tapi lelaki wajib menggunakan hartanya untuk menyara isteri seorang wanita…

Ketahuilah, setiap kali wanita beranak.., setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan anak di kira mati syahid dan dosanya diampun ALLAH sehingga ia seperti bayi yang baru dilahirkan…

Ketahuilah, Di akhirat kelak, seorang lelaki belum tentu masuk shurga sekiranya gagal menunaikan tanggungjawabnya terhadap 4 wanita iaitu: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.

Ketahuilah, isteri yang solehah, akan masuk shurga 500 tahun lebih awal dari suami, sedang suami masih berada di bawah arasy..

Ketahuilah, Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan 2 syarat sahaja: Suami redha dan Allah redha..

Ketahuilah, lelaki dalam shurga, akan datang beramai-ramai pergi ziarah Allah yang merupakan kemuncak nikmat, tapi wanita, Allah sendiri yang akan datang menziarahinya..

Ketahuilah, Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang yang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. SubhanAllah... sayangnya ALLAH pada wanita.


Dipotong & DicipLak daripada keretamayat

Friday, June 19, 2009

Prosedur Kahwin (Sabahan)


ActuaLLy benda ni tak semestinya ikut urutan tapi saja Letak senarai ni bernombor.

1) Ikut Kursus kahwin.
Borang dia boLeh ambiL kat Wisma MUIS tingkat 10, BLok A. Tak payahLah korang sibuk-sibuk nak ambiL nombor giLiran. Pergi directLy kat kaunter then minta borang kursus kahwin. Staf sana akan bagi borang yang berharga RM80 seorang. Isi kat situ jugak. Bayar. Then, staf akan bagi resit. Di beLakang resit akan dituLis tempat kursus diadakan. Bawa resit tersebut semasa pendaftaran sebagai bukti pembayaran teLah dibuat.

SiLa ambiL perhatian. LeLaki diLarang pakai jeans. SiLa pakai smart casuaL. Perempuan puLak WAJIB pakai tudung & berbaju kurung. Bagi yang takda tudung tu, pakai seLendang pun dibenarkan. PaLing baik, pinjamLa tudung dari kawan.

2) AmbiL Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin
Borang ni pun sama, ambiL kat Wisma MUIS tingkat 10, BLok A. Tak payahLah korang sibuk-sibuk nak ambiL nombor giLiran. Pergi directLy kat kaunter then minta Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin. Staf sana akan bagi borang yang berharga RM5. (kami ambiL borang tu pada 26 Mei 2009 dan tidak dikenakan bayaran. Tapi sekarang dah kena bayar puLak)

3) Buat ujian Saringan HIV & ThaLassemia
Keputusan ujian HIV perLu disertakan di daLam Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin. Caranya senang. Nak FREE, pergi dekat kLinik-kLinik kesihatan yang berdekatan dengan anda. Jangan pergi dekat hospitaL. Dorang tak sediakan servis tu di sana. Korang pegi kLinik-kLinik kesihatan then resuLt boLeh diterima daLam masa 3jam (menurut Dr. Norhezan. Saya pun macam tak percaya resuLt boLeh dapat secepat itu). KaLau nak Lebih seLesa, bayar RM40 di kLinik swasta.
Ujian ThaLassemia ni tak wajib buat. Tapi buat jeLa untuk kebaikan anak-anak & keturunan anda keLak. manaLa tau anda tu pembawa.

4) Sahkan saLinan IC anda
Fotostat IC anda di kedai-kedai fotokopi. (takkan benda ni pun aku nak kena bagitau?) Kemudian bawa ke bahagian Pendaftaran di Mini Putrajaya atau nama khasnya Bangunan Persekutuan bersebeLahan UMS. Kenapa aku suruh fotostat sebeLum pergi ke sana? Sebab, kaLau fotostat kat sana, sekeping kena caj RM1. MahaL owh~ kat sana, berbaris untuk ambiL nombor giLiran. Dia akan suruh isi borang permohonan pengesahan. Dorang nak rekod tujuan pengesahan IC. Korang 'tick'La di petak untuk berkahwin.

[kami aritu fotostat 3 saLinan setiap sorang. aLang-aLang untuk kegunaan masa hadapan. manaLa tau nak Lampirkan ketika Lapor diri untuk kerja baru nanti]

5) 2 orang saksi

Sediakan saLinan IC dua orang saksi yang menyaksikan anda mengisi Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin. Pastikan saksi tu LeLaki. saksi ni, tak semestinya orang yang akan hadir semasa sesi akad nikah nanti. Siapa-siapa pun boLeh. SaLinan IC mereka ni, tak perLu disahkan.

6) WaLi (untuk perempuan sahaja)
Sediakan saLinan IC ayah anda. KaLau takda ayah, atuk. Takda atuk, adik beradik (LeLaki). Takda adik beradik LeLaki, anak saudara atau nama scientificnya anak buah (LeLaki). Takda jugak anak buah, gunaLah sepupu. Panjang Lagi saLasiLahnya ni. RujukLa kat JHEAINS. Tak boLeh directLy guna WaLi Hakim.

7) SaLinan Surat Nikah ibu bapa anda
SaLinan surat nikah ni hanya perLu disertakan sekiranya anda merupakan ANAK SULUNG dan PEREMPUAN. Ini untuk pastikan samada anda tu anak kandung mereka atau tak. kaLau bukan anak kandung, ayah kamu sebagai waLi tu tak sah!

8) Pengesahan bujang & Bermastautin
Minta majikan anda tuLis surat pengesahan yang menyatakan anda ni masih bujang. Tak pernah berkahwin. Pastu, minta dia sahkan bahawa anda teLah bermastautin di sana Lebih daripada 3 buLan. KaLau tak kerja, minta ketua kampung Ler.

9) USIA
BiLa semua tu dah dibuat, Lampirkan semua tu bersama Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin dan bawa ke USIA. Di tingkat bawah, serahkan kepada Puan NorLi atau Cik Intan Zarith. Mereka akan beri satu borang Kebenaran Berkahwin. SETEL!!! ANDA DAH BOLEH KAWEN!! yeay~ yeay~ muahaahaha

[gambar diambiL seLepas tamat kursus hari pertama]
masa kami ikut kursus kahwin pada 17&18 Jun 09, kami secara rawak teLah diLantik menjadi penghuLu & penghuLuwati daripada 120 orang yang hadir. Owh~ famous sungguh masa tu. Diminta menjadi MC sepanjang kursus & bagi ucapan seLepas tamat kursus.



written by: Mrs. Naza



Monday, June 15, 2009

WaLimatuL Urus

BismiLLahirRahmanirRahim.
AsSaLamu'aLaikum WarohmatuLLah.

Dijemput hadir ke MajLis Akad Nikah Datu Mohd Nazaruddin Datuk D. TigabeLas & Nadhirah Hj. Sainuri pada 31 JuLai 2009 bertempat di D' House On HiLL, Kg. Ketiau, Putatan, Sabah & MajLis Perkahwinan pada 1 Ogos 2009 bertempat di Dewan KompLeks BeLia & Sukan, Pasir Putih, Kota KinabaLu, Sabah. MajLis di tempat LeLaki puLa akan diadakan di Dewan Tun Said, Kota BeLud, Sabah pada 8 Ogos 2009.

Yang duduk jauh tu, tempahLa tiket awaL-awaL k. MajLis yang diadakan di Kota BeLud akan menjadi saLah satu aktiviti peLancongan di Sabah kerana ia akan dijaLankan mengikut adat keturunan Bajau sepenuhnya. Bagi yang tak pernah tengok, siLaLah datang menyaksikan sendiri. Manatau muka korang masuk daLam Siaran Discovery Sabah. hehe.

Kad akan diedar bermuLa minggu hadapan. Pohon kerjasama sahabat-sahabat untuk memberi aLamat rumah serta contact number bagi memudahkan kerja-kerja pengeposan (wujud ke ayat ni?) Bagi yang tak dapat kad, bukan sengaja tak jemput tapi tak tahu aLamat. Tapi kaLau baca bLog ni, dah dikira menjemput dengan penuh takzim dah ni. SiLa hantar ke e-maiL berikut: nadzareka@gmail.com

Terima kasih daun keLadi.

Thursday, June 11, 2009

CHINESE GOOD LUCK TANTRA TOTEM



Anda mungkin tidak mempercayainya, tapi merupakan nasihat yang baik untuk dibaca. Anda mungkin mempelajari sesuatu jika membacanya.

PERTAMA.
Bersedekahlah kepada orang lain lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.

KEDUA.

Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.


KETIGA.
Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu

KEEMPAT.
Apabila kamu berkata, ' Aku Cinta Padamu', maka tunaikanlah.


KELIMA.
Pabila mengatakan, 'Maaf', tenunglah matanya.


KEENAM.
Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.

KETUJUH.
Percayailah cinta pandang pertama.


KELAPAN.
Usah tertawakan impian orang lain.. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.

KESEMBILAN.
Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.


KESEPULUH.
Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.

KESEBELAS.
Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka.


KEDUABELAS.
Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.


KETIGABELAS.
Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya,'Kenapa anda ingin tahu?'

KEEMPATBELAS.
Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.

KELIMABELAS.
Ucaplah 'Semoga anda diberkati' apabila mendengar seseorang bersin.

KEENAMBELAS.
Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.


KETUJUHBELAS.

Berpeganglah kepada tiga R:
1.
Rasa hormat pada diri sendiri;
2.
Rasa hormat kepada orang lain;
3.
Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda

KELAPANBELAS.
Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.

KESEMBILANBELAS.
Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.

KEDUAPULUH.
Tersenyumlah ketika menjawab telefon.. Pemanggil akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar.

KEDUAPULUH SATU
Ada ketikanya anda perlu bersendirian.



p/s: saya suka 6,9, & 10

Wednesday, June 10, 2009

TAGged by Azyy (aduhai..hihi)

1. Senaraikan 5 hadiah yang anda impikan:

  • BangLo sebijik
  • NiSsan Murano putih
  • Anak-anak soLeh & soLehah
  • Handphone yang boLeh 3G
  • Office NadzaReka

2. 5 alasan terhadap pilihan tersebut:

  • Rumah sendiri bebas buat apa saja
  • ComeL & soLid
  • Aman diriku d aLam fana & barzakh
  • Tak pernah ada
  • Untuk masa depan

3. 5 impresi terhadap orang yang anda minat

  • seducing eyes
  • sopan tuturkata
  • bijak mengambiL peLuang
  • busineSs minded
  • tak maLu utk beLajar

4. 5 perkara hebat yang pernah anda lakukan

  • bawa van dari kk-tawau bermuLa 8maLam
  • tukar tayar pancit kereta di tepi roundabout & LaLuLintas sesak dengan berbaju kurung
  • berjaya mengeLak anjing hitam yg duduk di jaLanraya yg hitam pada jam 11.30maLam tanpa Lampu jaLan daLam keLajuan kereta 120km/j.
  • mengupas beratus-ratus bawang merah sendirian tanpa menitiskan air mata.
  • tak tukar cadar katiL asrama seLama 6 buLan. haha
5. 5 ciptaan yang paling disukai
  • seLendang chiffon
  • styLo Long skirt
  • make-ups
  • Lots & Lots of boutiques
  • skin-coLoured socks

6. 5 perkara yang dibenci

  • Org buang sampah dari kereta (sama mcm azyy). KaLau saya nampak, CONFIRM hon kereta akan berbunyi dengan sekuatnya. biar dia maLu
  • Bawa kereta dengan sentimentaL di Lorong kanan!
  • Orang yg tak menumpukan perhatian ketika diriku sedang berkata-kata
  • Tak paham tapi buat-buat paham sbb nak tunjuk pandai
  • Penipu, curang, putar beLit & cirit birit.

5 orang yg hendak di tag

  • Aida
  • ayuSz
  • Ben10
  • Dato' Farid
  • Aifa (fLower-Love)

Tragedi ThaiLand :: Cikgu GiLa

Berita ni buat saya MARAH:

"NARATHIWAT (SELATAN THAILAND): Serangan bersenjata yang mengorbankan 12 jemaah yang sedang menunaikan solat Isyak di Masjid al-Furqan di Kampung Air Tempayan dalam Mukim Cho Airong malam kelmarin (9 Jun 09), disifatkan kekejaman paling buruk selepas Tragedi Masjid Krisek dan Takbai pada 2004."

DaLam IsLam dah kena state, kaLau nak berperang, jangan buat di rumah-rumah ibadat. Orang tengah soLat, berdiri tegak, berdiri kaku mengadap ILahi, khusyuk meLafaz kaLimah suci, kau pergi tembak sewenang-wenangnya. PENAKUT! PENGECUT! kaLau berani, bagi senjata kat dorang, pastu ikut kehebatanLa siapa yang tembak duLu. Tu baru jantan. Baru berani. Baru AdiL. BaruLah namanya pejuang.

BiLaLa perang akan berakhir? I mean.. keganasan..

Oh manusia~

Lain cerita, arini hari terakhir AqiLah di baby sit oLeh kak Asiah kat umah kitorang. Rasa macam tak best puLak takde budak kecik yang petah tu pasni. She's a bright kid. Dorang nak berpindah ke MeLaka. So, tadi mak ajak parents AqiLah dinner kat umah with us sebagai majLis perpisahan. DaLam conversation tadi, mak AqiLah (a teacher) kata: "sesiapa yang mak ayah dia cikgu, pasti mak ayah takkan gaLakkan anak-anak dia jadi cikgu."

Saya agak confuse ketika itu LaLu sambiL mengunyah makanan, saya tertanya-tanya sendiri daLam hati. Kenapa puLak? Dan perbuaLan itu berLanjutan menjadi:

Abah: ya? kenapa?
Mak AqiLah: jadi cikgu ni boLeh jadi giLa

[kami beramai-ramai ketawa serentak]

Mak AqiLah: ye betuL. stress. cikgu sekarang tak sama dengan cikgu duLu yang hanya tertumpu kepada student. cikgu sekarangni, macam-macam nak kena fikir & tumpuan kepada student SANGAT KURANG. boLeh jadi giLa.
Mak: 60% daripada pesakit mentaL terdiri daripada guru.

[we're aLL startLed]

biar betik? isk~ nasib baik mak tak jadi pesakit mentaL. muahahaha


aqiLah yg mempunyai hidung mancung, mata buLat bersinar & bibir seksi

pandai jugak dikau merenung masa depan, ye AqiLah?



Written by: Mrs. Naza

Tuesday, June 9, 2009

Fakta Kehidupan :: Life's Fact




Budak berusia seminimum 5 tahun sudah memiLiki handphone sendiri. Bukan handphone mainan tapi handphone yang reaL. Tak Lama La tu... isk~

Perempuan yang gedik sebenarnya perempuan yang perasan cute tapi muka macam rupa mak sebenar kepada Laura daLam sinetron 'upik abu & Laura'

Monday, June 8, 2009

Haunted Question


Sanding ke tak sanding?


Sanding ke tak sanding?

Sanding ke tak sanding?

Sanding ke tak sanding?

Sanding ke tak sanding?

Sanding ke tak sanding?

jawapannya... kita tunggu 1 Ogos 09!

Sunday, June 7, 2009

Muktamar WADAH kaLi ke-3

7 Jun 2009
Muktamar WADAH Kali Ke-3
Bangunan USIA, SembuLan, KK, Sabah.

Tapi sebeLum tu, announcing the arrivaL of NuruL Iffah Sainuri to the House On HiLL from Mansoura, Egypt!! WeLcome home~ At Last. ALmost there. StiLL waiting for the Last person to arrive. Counting days.

mak, abah, tok & CT menjemput di airport

mereka berdua kerinduan

Ok, habis pasaL satu-satunya adikku yang perempuan. Kita beraLih kepada topik asaL. Sempena muktamar WADAH kaLi ke-3 ni, mereka memiLih "Krisis Kewangan Dunia: Perspektif IsLami" sebagai tajuk ceramah umum sebeLum muktamar dimuLakan. Kertas kerja ini pernah dibentangkan oLeh AbduL Khudus Mohd Naaim di Afrika. BeLiau merupakan rakan kongsi KS & Associates, Chartered Accountants, UK.

Antara isi kandungan ceramah umum yang dapat saya ringkaskan:

1) Krisis kewangan yang berLaku sekarang, menurut beLiau akan berterusan sehingga akhir tahun ini namun pendapat ini mungkin akan berubah.
2) BeLiau mengesyorkan untuk muLa meLabur muLai sekarang (Mari meLabur daLam PubLic MutuaL)
3) Krisis ekonomi yang teruk teLah menyebabkan deretan kereta tidak dapat dijuaL sehingga di BrusseLs, mereka terpaksa membuat juaLan buy 1 free 1. KERETA! WOW!~
4) Matawang Dinar yang diwar-warkan Tun Mahathir agak mustahiL untuk direaLisasikan jika Arab Saudi seLaku kuasa ekonomi terbesar di negara Arab enggan bekerjasama.
5) Di MaLaysia sahaja, rakyatnya berhutang RM25biLLion untuk kad kredit. Menjadikan setiap seorang rakyat Malaysia secara puratanya berhutang sebanyak RM1,000.
6) PenjuaLan kereta tempatan di MaLaysia pada tahun 2008 adaLah sebanyak 580,000 unit dan dijangka akan merosot sebanyak 30% tahun ini. (mungkinkah akan ada buy 1 free 1 di MaLaysia? hehe)
7) Bidang yang beLiau syorkan untuk ceburi adaLah residentaL & venture capitaL

Gambar-gambar kat bawah ni merupakan proses mencetak Ucaptama Pengerusi WADAH, En. Sainuri Yahmin sempena Muktamar WADAH ke-3.

sungguh artistik. 2 printers & pink stuffs

Lappy yang berjasa (editing process)

hasiLnya

ambLe yang paLing mahaL sekaLi

introducing: NadzaReka Enterprise! untuk tempahan, siLa hubungi saya


antara tetamu yang tinggaL semasa muktamar berjaLan. tak sempat amek gambar time ceramah umum berLangsung

entah apaLa pewaris bangsa ni bincangkan?

SaLim Japaran, Nazaruddin 13, Ahmad Farid Sainuri

akibat tidur 3 jam

p/s: Encik AbduL Khudus Mohd Naaim akan dinner kat umah jap Lagi.


Written by: Mrs. Naza

Saturday, June 6, 2009

Can't wait for da returning of my sibLings!


6th June 2009


I thought Iffah is arriving today but it's tomorrow. It won't be Long untiL Abu arrive here too. It's this month! yeaahhoOoo~ we'LL reunite again. The N.A.N.A sibLings. SANANA's famiLy.

Preparing for the wedding, we go shopping!
It's been so Long not going shopping with abah.

amad pandang mak dgn sinis. kenapa?

time to pay! this is when abah is usefuL. wakaka

Furniture hunting puLak. Went to Pertama at karamunsing. It's my third time there bringing different persons everytime. The same furniture I aimed for but tiLL today, stiLL no purchase of it. Price, affordabLe. (ye ke?)

FinaL destination, RUSTICA at Putatan. Very excLusive & high cLass. Like they said: "Beyond Your LifestyLe." The bed itseLves can costs you minimum of RM3,000 compared to any other furniture shops, with 3k, u can get the whoLe bedroom set incLudes bed, make-up tabLe & wardrobe. But seriousLy, everything in Rustica is weLL buiLt & soLid.

dream-room

one of the excLusives


Written by: Mrs. Naza

Thursday, June 4, 2009

KLinik Pergigian & Saringan Darah HIV


4th June 2009


Adik bongsuku merangkap bos eighteenseven artworkdesign, merangkap peminat setia keroro gunso, merangkap penuLis bLog ikanstim (kaLau nak baca, boLeh kLik ikanstim) teLah mengaLami pertumbuhan gigi yang abnormaL. eh?!

Gigi geraham beLiau teLah tumbuh di tepi gusi. Bukan di bawah gusi. Disebabkan itu, beLiau (mcm orang tua puLak) mengaLami kesakitan di bahagian gusi & pipi & mengaLami kesukaran untuk mengunyah makanan & membuka muLut. Banyak betuL kesan sampingan dia ni. Ish~ Ish~ Ish~

Maka, kami pun pergi mendapatkan nasihat doktor di KLinik Pergigian Putatan. Nama doktor tu Dr. Syarifah. Dia kata, gigi budakni tak boLeh cabut Lagi sebab baru tumbuh sikit. Tak dapat nak grab gigi tu. Maka, kesimpuLannya, he has to bear da pain untiL the teeth can be puLL out.

mendaftarkan dirinya sendiri

bukti aku jadi peneman setia

agak tertekan mengenang nasib maLang beLiau. hihi

aku yang AKAN menerima nasib maLang sebentar Lagi (tuLa.. rasakan!)


Petangnya puLak, seperti yang tertera di jaduaL appoinment, kami kena buat ujian saringan HIV untuk bakaL pengantin. Maka, kami berangkat ke KLinik Dr. Mustafa di Likas PLaza. Seorang dicaj RM40 makes it totaL RM80 for 2 persons. Di siniLah nasib maLang muLa menimpa. Huhu..

MuLa-muLa sekaLi, mi amor kena cucuk duLu. SekaLi tarik je, picagari tu penuh dengan darah. Sampai giLiran aku puLak, dengan confidentnya huLur tangan kanan sebab seLama 5 kaLi derma darah, memang guna tangan kanan. Tapi Dr. Mustafa nak tangan kiri. So, huLur tangan kiri.

SekaLinyaaaa....... argghhh~ takda setitik darah pun yang masuk daLam picagari. Cuba tangan kanan puLak. Sama jugak. Takda setitik darah pun keLuar. Tukar Lagi ke tangan kiri tapi di bahagian berbeza. Tetap sama. Tukar Lagi tangan kanan. Sama jugak! Masa tu aku dah nak menitis air mata. SAKITLAAAAAaaaa!!!! Last sekaLi, Dr. kata, try kat urat atas tangan. Tapi Dr. kata Lebih sakit daripada Lengan.

HasiLnya, EUREKA!! Berjaya!! yeay!! Aku teLah menggunakan TIGA (3) picagari dengan LIMA (5) cucukan jarum picagari. huhu.. tapi sekurang-kurangnya aku memanfaatkan RM40 tu dengan membazirkan picagari Dr. Mustafa. hehe.

ini cubaan yang ke-4

wasted picagari

dua cucukan di Lengan kiri

dua cucukan di Lengan kanan

cucukan terakhir di tapak tangan. bengkak owh!

muka bangga sebab sekaLi ja kena cucuk. Tak adiL!!

p/s: Dr. Mustafa kata: "ni pengorbanan pertama sebeLum perkahwinan. Nanti dah kawen kena mengandung, kena beranak Lagi." aih.. kenapaLa perempuan yang asek suffer?


Written by: Mrs. Naza