Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Friday, July 31, 2009

Nikah 31 JuLai 09

ALhamduLiLLah semuanya berjaLan Lancar.
SekaLi Lafaz.
Sah bergeLar isteri kepada Nazaruddin.

Saya tak dapat menguLas panjang.
Buat masa ni, tengok gambar je duLu k.
Semua ni dari kamera Kak Biena (kakak kepada AidaLina)
Gambar di snap oLeh AidaLina.

Terima kasih untuk MAK (Anisah AbduL Samad). Orang yang paLing banyak berfikir & buang duit untuk buat majLis sempurna. Abah (Sainuri Hj. Yahmin). Orang yang sanggup menjadi waLi menikahkan anaknya sendiri. Abu Ubaidah, Ahmad Farid & NuruL Iffah (my sibLings). Orang yang mengikut arahan dengan baik sekaLi. Bukan senang nak suruh-suruh dorangni kaLau hari biasa. Hehe. Fairuz As-Saadah Hj SuLaiman & Siti Fatimah LaiLatuL Qadrina: Geng karas! Orang yang meLengkapkan persediaan yang tak nampak dek mata kasar. U've been a BIG heLp. FadiLLah (mak andam terjun yang menguruskan step-step terakhir pemakaian pengantin saya) & kepada SEMUA yang toLong itu ini. TerLaLu ramai!

Esok masih banyak kerja kita kena buat.
Chayyo2!!






Doakan kebahagiaan kami

Wednesday, July 29, 2009

Ana MusykiLah

Fact 1
Naik turunnya sesuatu perniagaan bergantung kepada bijaknya keputusan yang diambiL daLam menangani masaLah yang datang.

Fact 2

Sesetengah perkara adaLah Lebih baik dirahsiakan seandainya perkara tersebut boLeh membawa kepada perpecahan atau perbaLahan.

Fact 3
If u think u're someone's bestfriend, never give up on him/her no matter how bad u're treated coz u might not know something.

Sunday, July 26, 2009

BacheLorette Night

Date: 23rd JuLy 2009
Venue: Nasi Padang Ibu
Time: 8.30pm-10.30pm
Attendance: Me, ayuSz, Aida & Rina (FAidaRiNadz)



Meja dah ditempah khas oLeh ayuSz. It surprised me coz it's da VIPs tabLe; isoLated & compLete with teLevision & sound system. Then, someone came and asked:

"Nak dengar Lagu?"

I was Like... ermm... wah~ macam best je kena Layan camni. Perempuan tu tekan button pLay kat remote controL & tadaaaaaaaaa!!! a sLideshow for me!!!

"Eh, Lagu endLess Love. wah~"
"aik, movie maker!"
"eh?" <--- masa ni baru sedar yg video cLip tu dedicated to me. Dah habis tengok video, kami berempat tepuk tangan kegirangan sambiL diikuti oLeh staf-staf yang ada kat sana. Tiba-tiba.... Datang seorang perempuan bawa a sLice of cake from Secret Recipe. Di atasnya tertulis: "Kita.. Sampai Syurga" I dunno how to react. Surprised. Terharu. Gembira.
.
.
.
.



Saya tau ini semua kerja ayuSz. Fairuz As Saadah Hj. SuLaiman. My best miracLe. Orang yang saya seLaLu susahkan, orang yang seLaLu ada biLa saya minta toLong, orang yang sentiasa 'boLeh', orang yang kaLau ALLah transform dia jadi LeLaki, confirm saya tackLe. Haha. She's my best buddy.

THANK U (waLaupun kau nda suka)

Sesi suap menyuap
Mana gambar aida disuap? Xda daLam my cam


Meja VIP
Tengok TV tu (sLideshow)
SeLipar kami (masa kat Tg.Aru Beach)


Gambar versi DSLR. Menjadi jugak kan?
Reena menahan sakit perut. andu~


Time membayar puLak, saya pergi ke kaunter. BiLa nak bayar, berLaku conversation berikut:

Tauke: Kamu ka yang nak kahwin tu?
Nadz: Eh? A'ah.
Tauke: Mesti ramai orang sedih kan?
Nadz: Ah?

PerbuaLan menjadi senyap seketika. Saya tak tahu nak jawab atau nak tanya apa maksud soaLan tersebut.

Tauke: Sekejap. Saya kira baLik. Ada diskaun.
Nadz: Owh. Terima kasih.
Tauke: Saya tahu, nak kahwin ni banyak pakai duit.


Apa-apa pun, thanks gaLs!



Written By: Mrs. Naza

Saturday, July 25, 2009

CheckList Kahwin

Saya ada baca satu artikeL bercakap tentang checkList kahwin. Masa muLa-muLa baca tu, rasa macam maLas je nak buat. Tapi biLa dah kurang dari sebuLan nak kahwin ni, dah muLa menyesaL. KenapaLaaaa tak buat checkList. Banyak benda yang ter'missed out'. DaLam bahasa meLayunya apa? Emmm.. TerLepas pandang!

So, here it goes:

1) Kad Kahwin


- Senaraikan nama-nama jemputan. Kawan sendiri, kawan adik beradik, kawan mak abah, sedara mara, jiran tetangga, rakan sepersatuan & kawan sedara mara.
- Estimate harga sekeping kad ikut budget yang ada. Nak berwarna, bergambar, bertambah mahaLLah harga kad.
- Tentukan jumLah kad yang nak ditempah. Sebaiknya Lebihkan 30 keping daripada jumLah sebenar takut ada insan-insan yang tertinggaL daripada senarai.

Contoh ada orang yang tertinggaL dari senarai
Terpaksa tuLis daLam kereta


2) Baju Nikah & Sanding & MaLam berinai (Bagi yang berkenaan)


- Tentukan tema perkahwinan & warna
- Nak sewa atau buat sendiri? KaLau buat sendiri, tunggu time promosi baru beLi. Tapi kaLau dah Last minute, beLi je La mana yang berkenan. Harga sendiri mau ingatLah.
- Cari design baju siap-siap daLam majaLah. Taknak jadi orang bingung biLa dah sampai butik nanti
- Pastikan design yang dipiLih tu akan membuatkan anda nampak cantik, anggun, menyerLah, jeLita & segaLa-gaLa yang menarik. KaLau tak pernah pakai kebaya, takyahLa buat kebaya. Anda akan jadi tak yakin diri. Lebih baik pakai design yang anda biasa pakai. Nak bergauL dengan orang RAMAI perLu keseLesaan ok.

3) PeLamin
4) Catering (Meja VIP, meja makan beradab)
5) Aksesori (veil, crown, brooch, bracelet, bunga tangan)
6) Make ups & mak andam
7) Khemah & hiasan
8) Kereta Pengantin & hiasan
9) Aturacara majLis (floor manager, muzik iringan, slideshow)
10) Pengapit & kipas
11) Tema baju keLuarga
12) Bilik pengantin (cadar, langsir, perabot)
13) Jurugambar
14) Sesi manjakan diri (SPA, facial, saLon)
15) Inai tangan
16) Wali, surat kebenaran nikah, imam
17) Sound system
18) Buah tangan untuk tetamu

KaLau ada tambahan, boLehLah tambah. Ini akibat maLas nak menghurai. Owh bukan maLas tapi kesuntukan masa untuk mengarang. Heh. ALasan. Tapi betuL. Ada 5 hari Lagi. EHHH?? OMG!!!



Written by: Mrs. Naza

Tuesday, July 21, 2009

MARWA SHERBINI DIBUNUH DI GERMANY

Dipetik daripada www.zaharuddin.net

marwa.jpg

Gambar : Al-Marhumah Marwa, suami dan anaknya

Saya amat tersentak lagi marah dengan pembunuhan Dr Marwa el-Sherbini. Si pembunuh manusia celaka bernama Alex W, penganggur dan penyokong parti pro Nazi German, dia yang berasal dari Russia sebelum itu didapati bersalah mengucapkan kata-kata kurang sopan serta maki hamun kepada Dr Marwa di khalayak ramai pada bulan November yang lalu. Si celaka menjerit melolong kepada Marwa, melaungkan kata "terrorist" dan "Islamist whore" sewaktu berada di Dresden park. Ketika itu, Marwa meminta izin untuk meletakkan anaknya di buaian di taman berkenaan, tetapi si celaka tersebut tidak membenarkan, lalu pertengkaran terjadi.

Si celaka itu diheret oleh Marwa ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman Euro 780. Namun si celaka ini membuat rayuan yang menyebabkan ia bertemu wajah sekali lagi dengan Marwa di mahkamah. Dengan pisau di tangannya si celaka ini menyerbu Marwa yang sedang mengandung tiga bulan lalu menikamnya sebanyak 18 kali di dalam mahkamah di hadapan hakim!.Peristiwa ini berlaku pada 1 Julai 2009 yang llau.

Satu susana yang tidak masuk dek aqal, bagaimana boleh si celaka ini membawa pisau di dalam sebuah mahkamah? Dan bagaimana ia boleh menikam sebanyak 18 kali tanpa gangguan segera dari pengawal dan orang sekelilingnya. Suami Marwa tangkas menerpa untuk membantu namun rupanya mereka terlupa sedang berada di ‘medan perang'. Suaminya ditembak oleh pihak polis semasa ingin membantu isterinya, sedangkan si celaka pembunuh dibiar hidup. Polis menggunakan alas an murahan apabila berkata ‘tersilap sangka', mereka sangkakan suaminya adalah pembunuh. Syeikh al-Azhar Syeikh Muhammad Tantawy mendesak pihak Germany untuk mengenakan tindakan berat kepada si pembunuh. Namun sejauh manakah seriusnya mahkamah akan bertindak terhadap si pembunuh, tidak dapat dipastikan?

Adalah wajar jika dapat pelajar Islam di Germany bergabung tenaga dengan umat Islam di tempat masing-masing menghantar memorandum mendesak tindakan keras ke atas si pembunuh!

Malangnya, berita ini langusng tidak dihebahkan dan disneypakan dari media barat khususnya. BBC senyap sunyi, sedangkan berita mahkamah Dubai yang menjatuhakn hukuman kepada dua warga British yang mengadakan hubungan seks terbuka di pantai Dubai, dihebohkan, mahkamah dubai dikritik seolah melakukan satu tindakan jahat.

Namun, kisah wanita Islam yang mengandung di tikam di dalam sebuah mahkamah di hadapan hakim di sebuah Negara yang membangun kononnya tidak langsung diambil endah. Teringat saya kepada pengalaman bertamu di beberapa daerah di Germany, tidak disangka begitu hodoh wajah sebenar negara tersebut, lebih khusus sebenarnya kepada bangsa Rusia, yang mana warga Rusia sememangnya terkenal sebagai amat bersifat perkauman lagi berjiwa ganas dengan selainnya. Kepada para pelajar Malaysia di Germany dan Russia, jagalah diri anda sebaik-baiknya.

p/s: Abu Ubaidah (my bro) study kat Russia memang kata orang Russia kurang ajar & jahat & siaL.

HuSnuzzhon

I have a story to teLL:

Masa saya berada daLam tahun ke-2 Universiti, as usuaL, I attend a math cLass (weLL, I'm a math student). Disebabkan tahap kerajinan saya terhadap topik yang akan diajar di daLam keLas tersebut, saya teLah meneLaah subjek tersebut sebeLum masuk ke keLas. SAYA MENELAAH SUBJEK TERSEBUT SEPENUHNYA SEHINGGA FAHAM.

SebeLum keLas berakhir, Lecturer suruh kami semua membuat satu soaLan matematik. Ada 120 orang di daLam keLas. Majoritinya Chinese. Lecturer kata, kaLau takda orang dapat jawab, semua orang tidak dibenarkan puLang. Maka, dengan excitednya, saya muLa mengira. (sebab saya tau cara pengiraan akibat meneLaah subjek tersebut sepenuhnya sehingga faham).

LaLu, dengan bangganya menjadi orang pertama untuk menjawab, saya mengangkat tangan & terus menjawab dengan Lantang di daLam dewan kuLiah yang besar. Namun, Lain puLak jadinya. Lecturer tersebut tidak percaya pada saya. Dia kata saya mempunyai nota yang dimiLikinya meLaLui senior yang terdahuLu. (kononnya saya dah ada soaLan tu. soaLan bocor). Begini Lebih kurang situasi ketika itu:

Nadh: 13 tahun dengan interest sebanyak *&%$#$%
Lecturer: kamu meniru kan?
Nadh: Ah? (terkedu sebab masih daLam keadaan excited untuk menjawab)
Lecturer: kamu ada nota ni dari senior kamu kan?
Nadh: tidak..
Lecturer: janganLah kamu menipu. buku kamu tu dah ada jawapan.

Keadaan pada waktu itu adaLah seperti daLam panggung wayang. Kerusi bertingkat-tingkat, Lecturer di bawah sekaLi & saya di atas sekaLi (kiranya duduk paLing beLakang). Menjawab daLam keadaan menjerit & tuduhan Lecturer itu bahawa saya menipu didengari oLeh semua orang. YA! SEMUA ORANG.

Saya sakit hati. Sangat sakit hati. Tapi ntah kenapa saya tak mahu memaLukan dia. LaLu, saya diamkan diri & menerima tuduhan itu.

KesimpuLan:
Sebab ituLah, saya seLaLu ingatkan insan-insan terdekat, kaLau ada apa-apa yang terjadi kepada orang Lain, bersangka baikLah kepada dia waLaupun kita tak puas hati. Sebab kita tak tahu apa yang teLah dia hadapi. Kadang-kadang orang yang dijatuhkan hukuman bersaLah, adaLah orang yang tidak bersaLah. PERTIMBANGAN MANUSIA adaLah LEMAH.

Husnuzzhon.

ALLah Lebih mengetahui.


.

Dia bukan Superman.

Tadi terdengar Lagu ni kat Radio ERA.
Dari kumpuLan Lucky Laki.
I thought it's speLLed as Laki-Laki.
Agak Lucu tapi... Logik.
Ini di antara Liriknya. Nak Lebih, cari sendiri:


Ayahku selalu berkata padaku
Laki-laki tak boleh nangis

Aku bukanlah superman
Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku
Pergi meninggalkan aku

Tapi ternyata sakitnya cinta
Buat aku menangis

KesimpuLan:
Dia bukan Superman.
Maka, dia boLeh nangis.
KaLian juga bukan Superman.
Maka?

Friday, July 17, 2009

MJ's death is a conspiracy?

Copied from here

Michael Jackson (MJ) was known as the most loving person in the world. He gave up most of his assets for charity and all his life, he fought for equality of the African Americans, AIDS victims, Against Drug Abuse, Against Abortion, Against Child Labor and secretly channelled his properties for the hungry children of the world. However, he wasn't peace at heart. He always think of himself as a child trapped inside a man's body. Being Peter Pan is all his dream, never to grow up, forever a child. That inspires him to build Neverland - a heaven for children. Children of all ages and races are welcomed to Neverland. MJ had so much love to give.

However, he made a mistake which he didn't know of the consequences. He saw the peaceful life his brother, Jermaine (Muhammad Abdul Aziz) had as a Muslim - true, Jermaine faced so much pressure that he moved to Bahrain.

In 1989, MJ made a press conference which shocked the world, "I have seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about Islam. And I'd love to someday feel the calmness and peace of Islam...."

Since that, MJ's life was never the same again.

He was accused of so many accusations against child molestation. MJ was not someone who can deal with much pressure as he is a 'delicate child'. All the extortion and black mail followed after that. Everything he did was being seen as wrong in the eyes of the Media. All these are to influence his fans to hate MJ. If he is hated, then he would not be influencial anymore.

For several years, he stayed in England. Getting motivation from a long time friend, Cat Stevens, who had converted into Islam - named Yusuf Islam. From him, MJ learnt how Yusuf had survived being Muslim. He made friends with a song writer, Zain Bhikha too, who wrote a song titled, "GIVE THANKS TO ALLAH", which he wanted MJ to sing whenever he is ready.
Following his trial, MJ withdrew to Bahrain, where he was the special guest of sheik Abdullah bin Hamad Al Khalifa, the son of Bahrain’s king. It was then that Michael began to give conversion more “serious thought.”

MJ stayed in Bahrain for approximately 3 years. He studied Islam, the prayers and learn to read the Koran (al-Quran).

Finally, he came back to Los Angeles and in November 2008 MJ had formally converted to Islam in a ceremony at a close friend’s house in Los Angeles. He perform Haj with the King of Bahrain and son on December 2008.

He had a hidden agenda when he wanted to make a final comeback. He annouced in a press conference on March 2009, "This will be my final concert. I'll see you all in July...." He planned that during his concert, he would announce that this is the FINAL concert as he wouldn't be performing anymore. He will declare that he is a Muslim and will only sing with Yusuf Islam and Friends.

At the end of the concert, he will be singing the song, "GIVE THANKS TO ALLAH" with Yusuf Islam. That is the reason why he chose London as his final concert venue instead of the USA. It was because he thought he could escape the USA's extortion, and that he could perform with yusuf Islam who is in England.

At 12.30am, 25th June 2009, he hugged his production manager and said, "After reherasing for 2 months, I am finally ready for the concert..."
Before leaving to sleep, he waved his dancers, "It was a good night everyone. I'll see you all tomorrow..."

The next thing... He was pronouced dead at 2.26am....

When 911 was called, there are so much questions asked. It is as if they didn't know who MJ is and where he lived. The questions asked are more towards to delay time. The hospital said the autopsy result can only be obtained after 2 months - very illogical as even the worst African technology could obtain the result in less than 2 weeks.

MJ's family members opt for second private autopsy as they started to feel something fishy is going on. The result came out in about 4 days - MJ was drugged with high dosage of anaesthetic - drug that brings about a reversible loss of consciousness, if used to much could stop the heart from beating.

Another result which was not aired in the media was, MJ's stomach is empty of this drug, but his blood were filled with it - same case as the death of Marilyn Monroe. The private doctors also found many needle marks, afraid to be forced injections given to MJ on his bed.

In CNN Live after a week, Barack Obama was interviewed. And he said, "I love MJ, I grew up listening to his songs. It is a great loss, but rest assured that there is no conspiracy in his death..."

Now, why must a President made such statement before the official autopsy result came out? How would he know that there is no conspiracy without the post-mortem result? Seems like someone is afraid of his shadows.

MJ was known to the world as a person who is against drug abuse. Why must he be addicted to drug, then? If he wanted to commit suicide, why rehearse for his concert? And why will he want to see his dancers the next day?

Enough about his death. I am sure people around the world is not stupid anymore. These supreme power can fool us during the Marilyn Monroe conspiracy, Martin Luther King and Princess Diana. But in this MJ's case, they left too many loopholes for those who think...!!

MJ's family was about to give him a Muslim burial with the help of The Brotherhood of Islam. But, the CIA showed up at Neverland's door - blackmailed them that if they do so publicly, Katherine (MJ's mother) would be pull off from MJ's 3 children's custody as well as MJ's estates. Instead, they'll hire Debbie Rowe for the purpose, and the court will be in their favour. So much for democracy and fairness...

Finally, they agreed to let MJ have a Muslim Burial in Neverland. But in condition, must show to the public a Christian Memorial Service, as to prove to the world that MJ was never a Muslim.

So, Staples Centre was just a normal show. That's why the coffin was closed and sealed.

MJ was buried days earlier. The Gold Coffin was empty. They were about to bury the Coffin according to Christianity ways in Hollywood - as in their deal with the USA Government.

These happened, because the USA is afraid of the rising numbers of Muslims in the world.

(Sheikh Ha**d)
The Brotherhood of Islam
Buletin of Bahrain

Saturday, July 11, 2009

Persetankan

DuLu masa sekoLah, dengar Lagu KRU. Tajuk dia "persetankan". Ingatkan Lagu ni Lagu maki maki orang, Lagu yang kasar.. Rupanya ada erti tersendiri. KaLau kita tengok sekaLi imbas, kata akar dia macam SETAN. heh.. Tapi bukan itu yang nak cerita.

ManuSia ni, ada muLut, ada akaL. Jadi, Lain manuSia, Lain fi'iLnya. Lain manuSia, Lain perangainya. Lain manuSia, Lain persepsinya. Maka, ingin dinyatakan di sini, apabiLa seseorang manuSia mengatakan sesuatu, kaLau anda rasa takda kaitan dengan kehidupan anda, persetankan!


Contoh 1:
Kes: SingLe tanpa teman.

NabiLa bertanya kepada kawannya, napa tak cari teman?
Seminggu Lepastu, kawannya dapat teman bercinta.
Tahun depan, NabiLa tanya Lagi, biLa nak tunang?
SebuLan Lepastu, kawannya bertunang.
Tahun depan satu Lagi, NabiLa tanya Lagi, biLa nak kawen?
SebuLan Lepastu, kawannya berkahwin.
NabiLa tanya Lagi, biLa nak dapat baby?
7 buLan Lepastu, kawannya pregnant.
NabiLa tanya Lagi, takkan sorang je anak?
7 tahun Lepastu, kawannya dapat 5 orang anak
NabiLa menyindir puLak: produktif sungguh. Tak makan piL perancang ke?

Adoi~
Sampai biLa? Nak dengar cakap orang ke nak buat keputusan sendiri?


Contoh 2:
Kes: Kerja

NabiLa tanya kepada kawannya yang baru Lepas graduate, biLa nak kerja?
SebuLan pastu, kawan dia dapat kerja.
NabiLa tanya Lagi, biLa nak naik pangkat?
Setahun Lepastu, kawannya naik pangkat.
NabiLa tanya Lagi: tak menyesaL ke kerja? Taknak jadi suri rumah?
3 tahun kemudian, kawannya berhenti kerja.
NabiLa tanya Lagi: tak tertekan ke hidup tanpa duit sendiri?
Kawannya berbisnes.
NabiLa kata: bahaya bisnes ni. Kewangan tak menentu.

Adoi~
Sampai biLa? PERSETANKAN!! Takyah dengar cakap orang. SeLagi benda yang kamu buat tu tidak meLanggar syari'at, teruskanLah untuk capai target kamu.

MuLut orang takkan berhenti. ManuSia takkan senang dengan meLihat kesenangan manuSia Lain. Maka, mengapa harus menyenangkan hati orang Lain sedang hati anda terLuka & terseksa? Live your Life to the fuLLest!!


Written by: Mrs. Naza

Tuesday, July 7, 2009

Trip to Sarawak 4-7 JuLy 09

SARAWAK
(entry ini bertujuan memberi arah tuju bagi mereka yang berhasrat untuk ke Sarawak)


AIRPORT
4th JuLy 09


1 whoLe famiLy went to Kuching, Sarawak for Abu & Aida's engagement. Since the ceremony scheduLed to start at 2pm, we didn't dare to take any risk for not wearing proper attire hence we'd readiLy prepared for it from the airport. Our fLight was on 9am. It's quite an eye-attractor. Owh~



PLease be noted that his post wiLL summarized our trip in Kuching in unchronoLogicaL order. Refer to the titLe. This wiLL be my Longest post with LOTS & LOTS OF PICS!




TUNE HOTEL



Located in front of HiLton HoteL in the GoLden TriangLe area. Yezza~ Meaning, u can just waLk to go to the restaurant, maLL, bazaar & waterfront. Since Tune is under Air Asia's supervision, they optimized everything! Yes, the space, the service, eLectricaL appLiances & many more.

The pic beLow shows us 4 sibLings cramped in one bed. WE FIT!!! ahahaha. There was no space at aLL except to perform soLat which is the onLy space to waLk out the door. U have to add aircond, tv, toweL, toiLetories, iron, etc. if u want. The onLy things provided for 3 day 2 nights cost RM183 is a bed, fan, toiLet: sink, toiLet bowL & shower. It's cheap u know!

But, we can't stand to stay cramped in a room so we separate ourseLves in two rooms (*-*)






CRUISING

Menggunakan bot keciL.
Paksu Hafiz request pemandu bot (bot dipandu kah?) untuk membawa kami seramai 10 orang mengeLiLingi Sungai Sarawak yang menghadap waterfront. Lawatan mengambiL masa seLama 30 minit. Tak tahu berapa bayaran yang dikenakan sebab bukan saya yang bayar. Heh. Tapi takkan Lebih daripada RM10.

Di Waterfornt
Binaan Burung KenyaLang di beLakang


Antara 10 orang penumpang yang menaiki 'penambang'


Antara struktur yang dapat diLihat di sepanjang sungai





KEK LAPIS

Disebabkan namanya Sarawak, maka tak sah kaLau takda kek Lapis.
Kek Lapis Dayang SaLhah yang baru saja dikomersiLkan ni, mendapat sambutan yang teramatLah membanggakan. Located di waterback (means opposite waterfront Lah tu). Korang boLeh pergi ke sana dengan menaiki penambang yang berharga 40 sen sahaja! JaLan kaki sejauh 150 meter, dah sampai.

pintu masuk


Di dapur pembuatan kek Lapis
Korang boLeh masuk & saksikan sendiri cara-cara pembuatannya


Di ruang tamu
Setiap kek Lapis yang dijuaL ada tester
Korang boLeh rasa dahuLu sebeLum beLi
PERCUMA


Di Luar kedai
Ada juaL air mata Kucing. Sejuk!
Korang pasti beLi sebab penat berjaLan (berpeLuh)





PASAR SATOK

I'm no sure kaLau pasar ni buka dari siang hari. Kami pergi ni dah maLam. Harga teksi dari Harbour View HoteL ke Pasar Satok, RM10-RM12. Kat sini ada juaL macam-macam. Dari pakaian, souvenir, kuih, buah, ikan sehinggaLah ke barang mainan. Biasanya, orang Luar akan datang ke sini untuk beLi ikan terubuk. KaLau beLi kat sini, harga murah & siap dibungkus! Korang piLih ikan depan mata, dorang akan sediakan kotak siap dengan ruang untuk tuLis nama.






SATAY CEKO

Cik Aida berkata:
The satay taste heavenLy. KaLah sate Kajang. Ye ke? LaLu, kami 4 beradik ditemani Cik Aida untuk mencuba satay Ceko. Sebatang berharga 40sen. Murah!! kedai dibuka seawaL 6.30 pagi dan akan kehabisan stok sate seawaL 9 pagi. LARIS SUNGGUH juaLan mereka. Rasanya sedap jugak owh!

The newLy hitched!
Dorang tak tancang pun untuk pakai baju warna yg sama


Gembira menikmati satay.
Discover air baru kat Sarawak.
Nama dia: Tea-C Pink. Nyaman!





WATERFRONT

Ia adaLah tempat sightseeing tepi sungai. Best. Cantik. Menarik. Petang-petang paLing best. Angin dia sejuk. Kami jaLan sini maLam after hujan. BayangkanLah seLesaan udara & suhu waktu tu. Di sepanjang jaLan tu ada juaL souvenir, makanan, gerai makan, gerai burger & gerai kuih Lapis.

Abah kata, duuuuuuuuuuuuuuuuuuLu masa abah datang Kuching, ada juaL burger ketam Lembut kat sini tapi biLa kami cari, burger tu dah takde. Abah kata, boLeh makan dengan kuLit ketam tu sekaLi. Amazing~

Ingin dimakLumkan bahawa, makan di waterfront amatLah mahaL!
Air teh panas pun RM3.
Woah!!
Kami minum untuk 10 orang = RM44. (T_T)




MEE KOLOK

Sarawak memang terkenaL dengan mee koLok. Tapi tak semua tempat akan dapat rasa mee koLok yang sama. Lain tempat, Lain cara pembuatan dia. Saya masih ingat Lagi masa pertama kaLi datang Sarawak (Lawatan kunjung baLas untuk Aida), tempat makan mee koLok yang aunty bawa makan tu sedap! Tapi dah tak ingat kat mana. Owh..








STATUE BANDAR KUCHING UTARA

Kuching terbahagi kepada dua bahagian. Utara & SeLatan. Kuching Utara adaLah kawasan MeLayu & Kuching SeLatan untuk Chinese. Unik kan? So, kaLau datang sini, mestiLa ambiL gambar kenangan bersama statue kucing. TerLetak di tengah-tengah bandar. Hati-hati sewaktu meLintas jaLan ya! Dia berada di tengah jaLan raya yang sesak.








SARAWAK CULTURAL VILLAGE

Tempat ni jauh. 30 minit perjaLanan jugakLa. KaLau kat Sabah, tempat ni macam Monsopiad. Setiap rumah untuk suku kaum Sarawak ada kat sini & yang paLing unik, setiap rumah ni, ada penghuninya. Bukan setakat muzium untuk diLawati tetapi ia berpenghuni. wow!

Nak masuk, kena beLi tiket.
LocaL Student RM15
Oversea Student RM30 (waLaupun kamu warganegara M'sia)
Sarawakian RM25
MaLaysian RM60
Foreigners RM120

JaLan ke Rumah Bidayuh
KaLau gayat, jgn risau, ada jaLan aLternatif


Pemprosesan pengasingan beras daripada kuLitnya



Macam-macam LagiLa tempat menarik
DatangLah kaLau nak mengaLaminya sendiri





GUNUNG SANTUBONG

Gunung ni boLeh nampak sepanjang jaLan nak ke CuLturaL ViLLage. KaLau anda jurugambar profesionaL, saya sarankan anda pergi ke sini untuk tangkap gambar yang menampakkan ke'borneo'nan. Serius cantek. Pastikan kaLau datang sini, mesti tangkap gambar ngan Gunung Santubong tau.



Di Pantai Damai
BerLatarbeLakangkan Gunung Santubong





PIZZA RIA

Mak Aida kata: If i were to choose between Pizza Ria & Pizza Hut, I definiteLy wiLL choose Pizza Ria. SAYA SANGAT SETUJU. Pizza Ria Lebih sedap berbanding Pizza Hut. Isi dia banyak, roti dia crunchy outside, Lembut inside. Kan best kaLau ada Pizza Ria kat Sabah. Haaaa! Bisnes baru untuk di franchise kan.







HARTZ

Ini pun tempat makan jugak
Agak unik sebab sebeLum makan, anda perLu membayar RM17.70 seorang. Kenapa? Kerana, apabiLa anda masuk ke daLam, anda boLeh MAKAN SEPUAS HATI seLagi boLeh makan daLam tempoh 2 jam. Takda had makanan. Tapi kena hati-hati. Anda akan diminta membayar Lebih sekiranya terdapat makanan yang sengaja tidak dihabiskan. TerLetak di daLam Sarawak PLaza.

Makanan yang ada kat daLamni, antaranya:
1) Ayam goreng spicy & originaL
2) SaLad yang peLbagai
3) Whipped Potato
4) Air berkarbonat peLbagai perisa
5) Aiskrim beserta topping yang Lazat
6) Buah-buahan
7) Kek yang bervariasi
8) Nasi & Lauk pauk
9) Ayam panggang
10) Fillet ayam goreng berempah


Sakit perut macam nak muntah
SiLa Lihat muka Abu yang BUROK!





BAZAAR

SebeLum baLik ke negeri asaL, bazaar adaLah tempat yang wajib dikunjungi. Kat siniLa tempat untuk membeLi barang-barang buah tangan. Ada macam-macam kat sini. KaLau anda berada si GoLden TriangLe, jaLan kaki je pegi sini. Itupun kaLau masih bertenagaLa. Untuk yang dah berusia, ambiL teksiLa waLaupun tak berapa jauh.

Ada beg, seLipar, gambir, keychain, sejadah, baju, kain batik, kek Lapis & many more. Semuanya buatan tempatan. BestLa! Kreatif sangat.


Sekian
Gambar penutup menunjukkan kami yang baru nak bergerak ke bazaar
Cuaca seLepas hujan membuat gambar keLihatan cantek





Written by: Mrs. Naza