Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Monday, August 31, 2009

Merdeka :: Puasa :: Anak Yatim

31 Ogos 2009

Sempena Hari Kemerdekaan MaLaysia yang ke-52 ni, husband & I ada satu misi bersama dengan warga ABIM, SISMA & WADAH. Misi kami iaLah menyantuni anak-anak yatim & kanak-kanak miskin di Rumah Putera Harapan (RPH) di Ranau, Sabah. Penghuni RPH terdiri daripada 17 orang kanak-kanak LeLaki dari Lingkungan usia 7 hingga 13 tahun.

Terima kasih kepada mama yang menginfakkan kereta beLiau untuk sehari kepada kami ke Ranau & kepada abah mertua atas sumbangan ikhLas beLiau. Program di RPH dimuLakan dengan membawa kanak-kanak tadi ke sebuah gedung pakaian di pekan Ranau untuk membeLi keLengkapan (pakaian) di hari Lebaran: termasukLah baju meLayu, songkok, sandaL & samping. Setiap seorang diperuntukkan kuota RM100. Husband & I dapat 3 orang anak angkat. (SyahruL, Khamis & Irfan). Umur dorang 13 tahun. BARU JE KAWIN DAH ADA ANAK BESAR. Hehe.

Owh Lupa. Terima kasih juga kepada cashier kedai tersebut kerana mengurangkan RM2 untuk setiap item yang dibeLi.

Program diteruskan dengan nasihat daripada Abah & penyampaian wang sumbangan kepada setiap penghuni RPH termasukLah kepada pihak pengurusan. Kunjungan ditamatkan dengan sesi bersaLam-saLaman diiringi seLawat. SeLebihnya, boLehLah tengok gambar-gambar kat bawah ni.

Oh ya, sesiapa yang ingin membuat sumbangan, boLehLah hubungi ABIM Sabah di taLian 088-212080 untuk bercakap dengan Zikri/NajaL atau Lawati websitenya di SINI atau berhubung terus kepada pengurus RPH, Ust Sabri 0198993315.


Abah menyampaikan takLimat kepada warga ABIM, SISMA & WADAH


Ust. Sabri pun tak ketinggaLan bagi takLimat


Gambar beramai-ramai depan gedung pakaian
Ini gambar anak-anak angkat mak & abah
Anak angkat kami tak sempat nak bergambar


Ini asrama dorang


Di hadapan RPH bersama sebahagian daripada penghuninya
Yang Lain maLu nak begambar


Ya, saya tahu mereka hensem
Semua unavaiLabLe
Naza (dah kawen), SaLim (dah tunang), Abu (dah tunang)
blogger-emoticon.blogspot.com

Sunday, August 30, 2009

My Mom's SmiLe

Sejak berkahwin ni, ada satu benda yang paLing saya rindu.
Senyuman mak.

Sejak Lahir, saya tak pernah berpisah dari mak. Hari-hari saya akan tengok muka mak & hari-hari mak akan senyum biLa tengok saya. DuLu masa pertama kaLi kena suruh duduk asrama (MatrikuLasi), saya demam seminggu. Tiap maLam nangis. Orientasi kan tak dibenarkan puLang & tak dibenarkan jumpa ibu bapa. RASA NAK MATI JE MASA TU. Tapi itu duLu...

Setiap hari saya akan muLakan hari dengan tengok muka mak. KaLau mak senyum, mood saya akan baik. KaLau mak TERMASAM muka, mood saya akan jadi sangat tak baik. Betapa hebatnya senyuman mak mempengaruhi hidup saya. (KaLau mak baca ni, mesti mak tengah kembang kempis) hehe.

Sekarangni, saya tak dapat tengok muka mak hari-hari. Tapi saya akan tau mak tersenyum meLaLui SMS dan CaLL dia. Mak kaLau taip SMS mesti ada "hehe" bukti dia tersenyum. KaLau caLL, dari suara pun dah boLeh tau mak tersenyum. KaLau korang jumpa mak saya, korang akan hairan tengok mak. Kenapa? Sebab mak akan sentiasa senyum~

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan
blogger-emoticon.blogspot.com

Friday, August 28, 2009

Not finish wif da Wed Pics YET





blogger-emoticon.blogspot.comeheh...

Thursday, August 27, 2009

I Love Ramadhon!

Dah ramai orang post pasaL Puasa/ Ramadhan. I baru nak tuLis. Tak kisahLah sebab Ramadhan kan sebuLan. Maka puasa juga sebuLan. SyawaL pun sebuLan. Tapi adakah itu bermakna bahawa Hari Raya juga sebuLan? Heh..

[IkLan kejap]
SeLsema menyerang diriku setiap hari
I aLLergic aircond. Sama seperti bakaL adik ipar.
PenuLis bLog Ikanstim kena kuarantin akibat demam panas yang meLampau.
HopefuLLy not infected by H1N1.
blogger-emoticon.blogspot.com

BiLa Ramadhan ni, I teringat, terfikir beberapa perkara:

1) Tadarus AL-Qur'an
Setiap tahun, kami akan tadarus beramai-ramai satu famiLy. BiLa adik beradik semua ada, baruLah meriah. KaLau dorang takde, kami tadarus 3 beranak je. Setiap hari akan habiskan 1 Juz. So, biLa habis Ramadhan, dah khatam Qur'an. Biasanya, abahLah yang paLing semangat biLa Tadarus ni. Mak puLak akan mengangguk tanda setuju sementara menunggu giLiran. Abu Ubaidah akan menjadi penyangak nombor 1 (seperti biasa). Kacau org je kerja dia. Tapi itu yang buat meriah. Sekarang dah kahwin ni, I tadarus dengan husband. Kena tunggu ada anak ramai baru meriah. ABIM puLak akan buat agihan bacaan kepada ahLi-ahLi dia. Tahun ni saya dapat Juz 24. Kena habiskan seminggu sebeLum SyawaL sebab ada majLis khatam Qur'an nanti.

2) Sahur
Saya tak berapa suka bangun sahur. Sebab kaLau sahur, saya akan cepat Lapar. Tak tauLa kenapa macamtu. BiLa tak sahur, bangun pagi tu tak rasa apa-apa pun sampaiLa ke petang. Masa keciL-keciL duLu, mak ada bagi tips supaya tak haus. Mak kata, baca Surah AL-Kauthar sebeLum minum air & niat supaya tak haus. Sampai sekarang I amaLkan.
blogger-emoticon.blogspot.com
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الأبْتَرُ

3) SoLat Tarawih
KaLau Upin & Ipin sebut, "SoLat Tawarih" hehehe kiut sangat!
Biasanya saya akan ambiL 8 rakaat je + witir 3 rakaat. KaLau kat Masjid Ketiau, Imam dia baca cepat giLa. Buat 23 rakaat pun tak rasa. Tapi biLa buat kat Masjid Bandaraya, fuh~
Mari buat perbandingan; kaLau kat Masjid Bandaraya, Lepas Tarawih 8 + witir 3, pukuL 8.50pm sampai umah.
KaLau kat Masjid Ketiau, Lepas Tarawih 20 + witir 3, pukuL 9.05pm dah sampai umah

4) Bazaar Ramadhan
Saya dah pernah tuLis pasaL ni. Tapi indirectLy. BoLeh baca kat sini.
Setakani, bazaar yang dah pernah pergi, di Asia City, Indah Permai, King Fisher & SembuLan. PaLing best sekaLi, kat Indah Permai sebab banyak sangat piLihan & ruangan membeLi sangat Luas. Tak perLu bersesak-sesak, tak perLu berLaga badan dengan orang. KaLau kat Asia City, memang berLaga badan. Jangan ambiL kesempatan ya! Biasanya husband & I akan beLi ABC, ayam percik & martabak sebab yang Lain-Lain tu abah mertua & kakak ipar akan beLi. Semua orang pergi bazaar setiap hari. HasiLnya, banyak makanan kat atas meja. Hehe.

Ada benda yang saya mengidam sangat sejak keLmarin.
Tau Fu Fah! Owh~ Heaven~
blogger-emoticon.blogspot.com

5) Buka Puasa!
Ini part paLing best sekaLi daLam dunia bagi orang yang berpuasa. Kita pun sedia makLum: "Terdapat 2 kegembiraan bagi orang yang berpuasa. Pertama, nikmat berbuka. Kedua, masuk syurga meLaLui pintu AL-Rayyan." Kat umah mertua ni, siapa yang tak puasa, tak boLeh duduk makan kat meja makan kecuaLi kaLau ada kosong. KaLau takda kosong, beri keutamaan kepada orang yang sedang berbuka. Saya puasa tapi puasa saya tak diterima ALLah. Guess what? I dapat makan bersama orang yang berpuasa. Hehe. TaLking bout breaking fast, dah dekat waktu untuk ke Bazaar. Yeay!!~ So, sebeLum menutup tirai, I nak wish u aLL seLamat berbuka puasa!

Tapi jangan geLojoh ya!
blogger-emoticon.blogspot.com

Makan dengan sopan
blogger-emoticon.blogspot.com

Cute Emoticons

I've just discovered how to appLy emoticons to my post. So outdated!

Sebagai seorang yang 'kebaruan' atau 'sakai' atau 'jakun', I nak tayang cute emoticons yang berjaya I instaLL kat daLam post kaLini. TaknakLa Letak semua nanti post I Lepasni akan jadi boring. SeLamani I taktau rupa-rupanya benda putih yang tak sopan ni blogger-emoticon.blogspot.comdiberi nama Onion. Kau merupakan seuLas bawang rupanya. Owh~ Bawang korek idung. Haha.

SiLa saksikan aksi-aksi seuLas bawang kat bawah ni:


blogger-emoticon.blogspot.com

blogger-emoticon.blogspot.com

blogger-emoticon.blogspot.com


blogger-emoticon.blogspot.com


blogger-emoticon.blogspot.com


blogger-emoticon.blogspot.com


Itu jeLa duLu. Good Night MaLaysian~
blogger-emoticon.blogspot.com

Wednesday, August 26, 2009

Janji Setia

I faLL in Love with this song by Naif.
ALunan muzik tidak typicaL seperti Lagu-Lagu jiwang Lain.
Tapi yang paLing penting, Liriknya.
Those are some of it.


Janji Setia Tidaklah Mudah
Kapan Saja Pasti Banyak Rintangannya
Janji Setia Pasti Kan Mudah
Bila Hanya Satu Hati Yang Kau Cinta


FeeL free to downLoad it from HERE.
ActuaLLy Lagu ni dah Lama I downLoad.
Baru harini rasa nak berkongsi dengan korang semua. Hihi.
Enjoy!

Tuesday, August 25, 2009

.

ProbLems are BLESSINGs in disguised


Under Construction

Memandangkan I dah bosan dengan Layout Lama, maka I tukar dengan yang baru ni. MaLangnya, I Lupa nak buat backup. HasiLnya, semua Links yang ada, dah hiLang begitu saja. Huhu.. Banyak tuLisan-tuLisan Lama yang dah tak jeLas & I maLas nak betuLkan font coLour. Pastu, gambar Lagi nak Letak, BLog members pun nak kena Letak baLik. Kiranya... Under constructionLah! Tu jeLa nak bagitau.

Monday, August 24, 2009

Bukan Bidadari

I watched a movie titled: 'Bukan Bidadari' yang diLakonkan oLeh Fahrin Ahmad & Umie Aida. Menceritakan kisah suami isteri yang masing-masing mempertahankan hak mereka sebagai suami & sebagai isteri. Pada muLanya si isteri akur dengan suruhan suami waLaupun hati si isteri memberontak. Since a wife has to obey her husband, si isteri mendiamkan diri & memendam rasa.

KESALAHAN SUAMI

1) Menegur isteri tanpa keLembutan.
Contoh yang dipaparkan daLam drama:

DiaLog berLaku di daLam biLik.
Berkata si suami kepada si isteri:
"Saya nak menggunakan kuasa saya sebagai suami. MuLai dari hari ini, awak mesti pakai tudung biLa keLuar rumah. KaLau awak tak buat, awak akan dikira nusyuz. Pandai-pandaiLah awak fikir."
Kemudian si suami terus keLuar biLik.

Ok. Apa kesaLahan suami tersebut?

Pertama, JANGAN gunakan perkataan "kuasa saya sebagai suami". PLeaseLa! Rumahtangga bukannya mahkamah nak guna kuasa itu kuasa ini.
Kedua, JANGAN gunakan perkataan "Pandai-pandaiLah awak fikir." Wahai suami, kamu sedang merendah-rendahkan isteri kamu daLam tidak kamu sedari. Apa seLama ni, isteri kamu tu tak berfikir ka? Nak masak, nak urus 3 orang anak, nak Layan keinginan kamu, nak urus rumah.
Ketiga, keLuar biLik seLepas seLesai memberi arahan. Ini paLing tak bagus! KaLau ada apa-apa, seLesaikan di tempat bermuLanya masaLah tu. JANGAN sekaLi-kaLi Lari. BiarLah pahit mana pun, sakit macamanapun hati kamu, JANGAN Lari. Hadapi masaLah tu. KaLau kamu Lari, masaLah tu akan jadi Lebih panjang & susah nak diseLesaikan Lebih-Lebih Lagi biLa sudah muLa meLibatkan keLuarga atau sahabat.

So, cemana nak seLesaikan?
Pertama, gunakan kata ganti diri yang mesra seperti 'sayang', 'darLing', 'honey', 'baby' biLa nak menegur. Hati isteri jadi Lembut biLa dirinya mendapat tempat di hati kamu.
Kedua, muLakan dengan sentuhan & minta si isteri duduk di samping kamu. Jangan tegur dari jauh. Isteri ni Lemah biLa kena beLai. Jatuh ego dia.
Ketiga, JANGAN mengugut!! kaLau tak buat, kamu berdosa. kaLau tak buat, tak dapat nafkah. kaLau tak buat, kena cerai. Perempuan pun ada ego. SiLa hormati. Ugutan akan buat si isteri memberontak & rasa tak puas hati kerana rasa TERPAKSA.

2) Menyekat kebebasan isteri & pada masa yang sama, suami terLaLu bebas

Si suami tidak membenarkan si isteri keLuar rumah. Tapi biLa si suami tak puas hati tentang sesuatu perkara, si suami puLak yang puLang Lewat maLam atau tak puLang ke rumah Langsung. Kamu mahu isteri terperap di rumah tapi si suami sendiri keLuar Lewat maLam ntah ke mana.

Seharusnya suami tadi berLaku adiL. Dia menggeLarkan dirinya ketua keLuarga & khaLifah tapi kaLau diri sendiri menunjukkan contoh yang tak baik, adakah si isteri akan ikut? Di situLah siLapnya suami yang menyangkakan mereka ketua maka bebas meLakukan apa sahaja. IngatLah satu perkara, isteri kamu bukan robot. Dia ada perasaan yang SANGAT SENSITIF, dia ada tenaga yang boLeh berkurang & dia ada akaL yang bijak mentafsir peLbagai perkara. Beri keLonggaran kepada mereka. BiLa kamu menghormati hak mereka, InsyaALLah mereka akan menghormati hak kamu.

KESALAHAN ISTERI

1) Enggan meLayan keinginan suami

WaLau macamanapun kamu menunjukkan protes kepada suami kamu, kamu kena jugak Layan keinginan dia sebab itu wajib. Biarpun kamu marah, biarpun kamu penat. Ingat, LayanLah dengan ikhLas, kamu akan beroLeh pahaLa. Ya, mungkin kamu sakit hati tetapi berpegangLah kepada kenyataan ini: "Apa yang teLah suami kamu Lakukan kepada kamu, biarLah ALLah yang menghukumnya keLak. Isteri jangan menghukum."

2) KeLuar tanpa izin suami

Ini memang tak boLeh. Isteri kaLau nak keLuar rumah, mesti minta izin suami duLu. kaLau suami kata tak boLeh, maka memang tak boLehLah. KaLau kuar jugak, berdosa.

3) MeLayan LeLaki yang bukan muhrim

DaLam drama ni, si isteri meLayan seorang LeLaki yang baru dikenaLinya hanya kerana LeLaki tersebut memuji kecantikan si isteri tadi. Ini pun memang seLaLu jadi masaLah daLam rumahtangga. Para suami sekaLian aLam, sekaLi sekaLa tu, puji-pujiLah isteri. KaLau tak puji dia cantik pun, puji pakaian dia, puji masakan dia, pujiLah apa-apa yang boLeh dipuji. Nanti jadi sunyi puLak hati si isteri tu.

Tapi, si isteri pun, kaLau suami tak puji, janganLah curang dengan LeLaki Lain. Pandai-pandaiLah korang cari jaLan supaya si suami memuji. Bawa dia tengok cerita-cerita jiwang pastu ungkitLa sikit: "bestnya Laki tu puji isteri dia" atau "wah~ bestnya kaLau dapat suami mcmtu." hahaha semoga berjaya!

SeLamat BeramaL~

Monday, August 17, 2009

We're on Borneo Post!!

The Borneo Post
17th Aug 2009
Home/City Happenings coLumn
Page B1

Hahahaha.. i thought they were reporting about the Bajau couture. Rupa-rupanya, pasaL Archive's Director (Abah-bapa mertua) with Mufti Perak (Tok Ayah). SiLa kLik gambar untuk baca artikeL ya.



p/s: aku terasa agak janggaL digeLar mufti's grand-daughter. what a status!

MaLam Bertitik

.
15 Ogos 2009
BermuLa seLepas Isya'
Kg. Pompod, Kota BeLud


Bertitik ni biasanya dibuat pada maLam seLepas persandingan di KB. Disebabkan ada saudara yang meninggaL beLum sampai 20 hari, maka majLis ini tidak dapat diLaksanakan pada ketika itu & ditangguh seminggu seLepas bersanding.

sesi mencuba sebeLum maLam menjeLma


Bagi yang tak tahu, majLis bertitik ni merupakan pukuLan kuLintangan. Kononnya pemain akan jadi tak sedar diri waktu main ni tapi biLa saya tengok, dorang semua takLah nampak macam khayaL. KuLintangan dimainkan seLama 2 jam kemudian diikuti dengan Berunsai & karaoke. Berunsai ni puLak tarian kebudayaan mereka. MajLis tamat pada jam 3 pagi. woaaahhh!!~


antara pemain2 aLat tradisi


kami yang dirai


tarian poco-poco pun ada
siapa yang boLeh ajar i menari poco-poco?


cousins & anak buahs
sempat Lagi mengupdate missesnaza.bLogspot.com


Saturday, August 15, 2009

MajLis Perkahwinan di Kota BeLud

Venue: Dewan Tun Said, Kota BeLud.
Tarikh: 8 Ogos 2009
Masa: 10-4pm
Theme: Bajau

Ok. Kat Kota BeLud, kami menggunakan sepenuhnya adat & tradisi keDatuan "Bajau Samah". That was my first time & of course not the Last time because Lepas bersaLin nanti, kami bertiga akan diusung seLuruh kampung. Itupun kaLau anak sorang. KaLau kembar, berempatLah. hehe. Ok merapu.

Untuk makluman readers, perkahwinan adat bajau dan keturunan Datu agak berbeza dari segi tempoh perkahwinan dan adat istiadat perkahwinan. Sebagai contoh, perkahwinan mengikut adat keDatuan sangat menitik beratkan soal persiapan dan pantang larang yang harus dipatuhi. Sekiranya pengantin lelaki itu berketurunan bajau "Datu" maka dia harus berada di dalam keadaan berpantang seminggu sebelum berkahwin tidak boleh keluar rumah atau berjumpa dengan pasangan pengantinnya sehingga pada hari diijabkabulkan. Pengantin lelaki juga tidak dibenarkan untuk berjalan melangkah anak sungai bagi mengelak pengantin lelaki daripada terkena sihir. Semua tiang-tiang seri rumah pengantin harus dibalut oleh kain berwarna kuning bagi mengelak sihir dan semangat jahat.

Pukulan gong, gendang dan rebana akan dipalu selama 3 hari tidak berhenti bagi memberitahu orang kampung yang perkahwinan sedang dilangsungkan. Selepas diijabkabulkan mengikut adat dan tradisi kedatuan. Pengantin akan diarak dengan menaiki kederaan yang dihias seperti seekor kuda yang bernama "Usungan" yang dinaiki oleh pengantin dan diiringi oleh beberapa pahlawan berkuda dengan berpakaian tradisi bajau.

Kedua pengantin akan diarak ke seluruh kampung bagi majlis perkhabaran "memberi tahu adanya perkahwinan berlangsung". Bagi kaum bajau yang bukan berketurunan "Datu", usungan yang mereka naiki berbentuk perahu. Sekiranya "Datu" itu telah meninggal dunia maka pukulan gong dan gendang akan mengiringi pengkebumian jenazah "Datu" sebagai adat tradisi dan tempoh berkabung selama 40 hari berturut2. waris jenazah "Datu" juga akan berkabung dan akan tinggal di kubur selama 7 hari berturut-turut untuk menjaga kubur jenaza "Datu" sementara itu majlis tahlil akan diadakan dirumah jenaza selama 7 hari berturut2 diikuti dengan majlis tahlil hari ke 20,40 dan 100 hari.

Bagi lelaki yang berketurunan "Datu", anak lelaki atau zuriat yang diperolehi hasil daripada perkahwinan akan membawa gelaran "Datu" bersama, dan sekiranya anak itu perempuan makan gelaran "Dayang" akan dibawa. sbgi cth: Lelaki: Datu Allauddin mudthadie billah. perempuan: Dayang Balqis Batrisyea.

Berbalik kepada majlis perkahwinan kami di Kota Belud, kami telah diusung dan diarak daripada Kg.Pompod ke Dewan Tun Said Kota Belud sejauh 2 KM dengan diiringi oleh 41 ekor kuda dan diarak melintasi bandar Kota Belud hingga ke Dewan persandingan. Terima kasih kepada unit trafik PDRM dan Rela yang mengiringi kami berarak dan mengawal lalulintas sepanjang perarakan diadakan.

TengokLah gambar-gmbar di bawah ni k.


Usungan yang membawa pengantin ke Dewan Tun Said


Diiringi 41 ekor kuda
Terima kasih poLis trafik!!


Persembahan siLat


The Bajau Dais


The Bride & Groom


FamiLi-FamiLi kami



MajLis Perkahwinan di Putatan

Venue: KompLeks BeLia & Sukan, Pasir Putih, Putatan
Tarikh: 1 Ogos 2009
Masa: 10-2pm
Theme: PurpLe




SiLa tengok gambar-gambar berkenaan ya~

Update dari Kota BeLud ni. Susah nak dapat Line internet yang mantap sebab tu La Lambat upLoad.



Mengumumkan ketibaan Datu Mohd Nazaruddin 13 b. Datuk Datu TigabeLas & Nadhirah Hj. Sainuri. Diiringi NuruL Iffah Hj. Sainuri


PaLuan kompang yang diimport khas dari Kg. Ketiau, Putatan


Dais yang mempersonakan


Meja makan beradab


Mia FamiLia


The macho fathers


The handsome cameraman