Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Wednesday, October 21, 2009

IkLan~ ikLan~

ActuaLLy dah Lama nak tuLis pasaLni. Tapi ntah kenapa tak tuLis. Aida terLebih dahuLu dah tuLis pasaL isu ni kat SINI.

Perasan tak ikLan terbaru Air Asia? Seorang budak LeLaki meLaporkan keseronokan dia traveLLing with Air Asia kepada ayah dia. DaLam semua Laporan dia, meLabeLkan pramugari Air Asia sebagai 'HOT' sangat menjengkeLkan! Tak cukup dengan tu, siap ambiL gambar punggung pramugari Lagi. Apa semua ni? Kenapa perLu ditekankan soaL 'HOT'? KaLaupun pramugari mereka memang 'HOT', so what?! Penumpang boLeh sentuh ka? Owh Lupa... dorang boLeh ambiL gambar punggung pramugari which for me sangat menghina wanita.

WaLaupun ikLan tu sekarang dah kena 'cut' scene terbabit, tapi rakaman kamera tetap jugak focus to da butt. Bak kata ipar saya, ikLan Lucah! Dan disebabkan ikLan tu dah ditayang berpuLuh atau beratus kaLi, cutting da scene don't give any impact anymore. Dan Lagi, sedar atau tak, budak tu tengok breast pramugari. Though it's da cameraman's doing.

Bagi yang taktau kewujudan ikLan tu, boLeh tengok SINIIIIIIIIIIIIII

What shouLd we do? Ban Air Asia?!

Sunday, October 18, 2009

Happy Birthday Fairuz As Saadah!


blogger-emoticon.blogspot.com
Fairuz As Saadah Hj. SuLaiman
17 Oktober 1986
(ketinggaLan zaman sikit)

Reena & I successfuLLy made her surprised of sumting we didn't pLan earLier.
Menjerit jugak dia masa buka hadiah. hehe
Then, we ceLebrate it at Jaws Seafood Restaurant, 1 Borneo.

Thanks Mat. Next time spend Lagi (^_^)


Saya doakan:
1) Kau berjaya sLimkan badan: tak sabar mau tunggu saat tu
2) Dapat ketemu prince kau yang sesat daLam hutan beronak duri
3) Ditetapkan kerja & naik pangkat
4) Dapat kebahagiaan daLam perjaLanan hidup kau

~I LOVE U~
.:we Love u:.

Tuesday, October 13, 2009

ALhamduLiLLah~

13 October 2009
We went to Dr. Mustafa cLinic, Likas for me having fever & fLu.
Guess what we found out?

Teruja sangat!!~
blogger-emoticon.blogspot.com

3 jam Lepas sampai rumah, sis in Law bagi buku ni:
Pengisian kat daLam tu sangatLah cute!
Sangat bagus untuk beginner.


Pastu saya dapat Lots & Lots of SMSes & MMS ni
My best miracLe pun teruja (siLa kLik untuk baca)


Someone is over excited (^_^)
Semoga dipermudahkan. Ameeennn~

Saturday, October 10, 2009

MajLis Konvokesyen UMS Ke-11


blogger-emoticon.blogspot.com
ALfun Mabruk!!
AidaLina MahiLi & Fairuz As Saadah Hj. SuLaiman

Aida sesi pagi. Matahari terik menggigit
Master in Human CapitaL Management


Fairuz sesi petang
BacheLors Degree in System & Network Management

Tahniah2!!~
Banyak cabaran sepanjang perjaLanan pengajian korang.
Ada yang saya tau, ada yg saya taktau.
Yang penting, korang dah berjaya LaLui semuanya!

Wednesday, October 7, 2009

Indonesia VS MaLaysia

blogger-emoticon.blogspot.com
Lebih kurang macamniLah situasinya
Indonesia menyimpan dendam, MaLaysia masih tersenyum gembira

Pagi tadi (8 Oktober 2009) sekitar jam 2.15am, handphone saya menerima SMS daripada Ahmad Farid Sainuri. Bunyinya: "Dengar2 Indon nak serang Msia esok. Sabah apa cerita?" Disebabkan saya dah tidur, suami yang repLy.

Hmmm.. Apa cerita ni?

Selepas insiden lagu Rasa Sayang, Manohara dan Siti Hajar, timbuL puLa isu Tarian Pendet. Satu tarian popular di daerah BaLi yang teLah digunakan oLeh syarikat ikLan MaLaysia untuk menggambarkan saLah satu budaya MaLaysia. Isu ini tidakLah besar mana & boLeh diseLesaikan dengan mudah tanpa meLibatkan sebarang tunjuk perasaan. Terus terang, tidak pernah sekaLipun saya tahu tentang kewujudan Tarian Pendet sehinggaLah isu ini diperbesarkan oLeh Indonesia. Bagaimana mungkin Tarian ini datangnya dari MaLaysia sedang rakyat MaLaysia tidak tahu menahu akan kewujudannya? Ia keLihatan seoLah-oLah ada orang yang suka meLihat perbaLahan di antara dua negara serumpun ini.

Macam-macam khabar angin dah muLa tersebar semaLam dan hari ini. Kononnya satu kumpuLan dari Indonesia yang menggeLarkan diri mereka 'Benteng Demokrasi Rakyat' (Bendera) akan muLa menyerang MaLaysia menggunakan buLuh runcing bermuLa hari ini. Rakyat Indon di MaLaysia juga akan turut merusuh sementara menanti 1,500 sahabat-sahabat dari Indon tiba meLaLui jaLan udara, darat & Laut (Ini memang cari nahas). KumpuLan yang sama sebeLum ini meLakukan sekatan jaLan raya di Menteng, Jakarta bagi mencari rakyat MaLaysia daLam kempen ‘Sapu MaLaysia’.

WaLaubagaimanapun, poLis menasihatkan agar jangan panik & jangan membuat sebarang andaian negatif kerana Bendera hanya dianggotai oLeh sekumpuLan keciL rakyat yang bukan tentera. Berkemungkinan besar, mereka diupah oLeh pihak tertentu yang ingin meLihat konfLik Indo-Msia berLanjutan.

MaLaysia tetap tidak menghentikan bantuan ke Padang waLaupun pesawat C-130 Tentera Udara Diraja MaLaysia (TUDM) yang menghantar bantuan bencana gempa bumi dibaLing batu seLama beberapa hari sehingga keLmarin. Demikian juga Pasukan Mencari dan Menyelamat Malaysia (SMART) dan sukareLawan Lain dari MaLaysia yang masih bertungkus Lumus mencari mangsa yang tertimbus bagi meringankan beban rakyat Indonesia.

p/s: Beberapa tahun Lepas, saya masih ingat ada juga ura-ura Indo ingin menyerang Msia namun tidak mahu menyakiti Siti NurhaLiza (wth?!) sehinggakan Laut di Tawau penuh dengan kapaL-kapaL dari Indonesia. Agak getir tetapi tidak berLaku sebarang serangan.

Sunday, October 4, 2009

Rebranding :: Penjenamaan SemuLa


blogger-emoticon.blogspot.com
Bosan dengan tajuk?
Bangun! Bangun! Bangun!

Sekarangni seLuruh dunia sedang bercakap tentang rebranding their products.
Kan TV3 pun ada buat perbincangan dengan Media Prima tentang penjenamaan semuLa ni.
(waLaupun dah berLaku 3 buLan Lepas)

Maka, ABIM pun tidak terLepas dari fenomena ini.
Masih ada yang beLum mengenaLi apa itu ABIM.
Lebih-Lebih Lagi orang yang tak biasa/ tak gemar/ tak berminat nak mengikuti program-program bercorak keagamaan.

BaikLah, bagaimana TV3 memperkenaLkan dirinya kepada orang yang tak biasa/ tak gemar/ tak berminat/ tidak mempunyai siaran TV3 di rumah untuk menonton channeL TV3?
1) MengikLankan rancangan di rantaian Media Prima termasukLah NTV7, TV8 & TV9.
2) PaLing berkesan: JOM Heboh!
3) Masuk kepada masyarakat: Bersamamu

Pada 4/10/2009, ABIM Sabah teLah mengadakan Program Ukhuwwah bersama ABIM Pusat yang datang menziarah. DaLam banyak-banyak topik, sistem kewangan baru & penjenamaan semuLa menarik minat saya. [IkLan: saya bawa 5Kg Potato SaLad & habis! owh~]
Ketepikan sistem kewangan baru. Mari kita rujuk senarai semak yang teLah TV3 buat.

Pertama, ia mengikLan sesama rantaian. Di bawah tampuk En. Muddin Beting, mantan YDP ABIM Sabah, ABIM Sabah teLah banyak mengadakan program-program besar yang meLibatkan agensi-agensi kerajaan, swasta, sekoLah, pusat pengajian tinggi & orang awam dengan meLibatkan kerjasama daripada JAKIM, JHEIANS, LPPKN & Lain-Lain. Let me stressed this: SANGAT BANYAK! Namun, masih ramai yang beLum mengenaLi ABIM. Mengapa? Kerana kami tidak memperkenaLkan ABIM kepada hadirin, sebaLiknya memfokus kepada program yang dianjurkan.

Kedua: JOM Heboh. Ini Lebih kurang Forum Perdana. RAMAI ORANG & MENARIK. Sama juga seperti di atas: ABIM tidak dipromote. Ini perLu diubah muLai sekarang!

Ketiga: Masuk kepada masyarakat. Ini sangat banyak. Ziarah HospitaL setiap minggu, ziarah anak yatim, Program Ihya Ramadhan BeLia Bertaqwa, Program Jejak Menara, foLLow-up saudara baru setiap buLan & macam-macam Lagi. Untuk program yang mendekati masyarakat, ABIM memang diperkenaLkan cuma tidak ramai yang boLeh didekati daLam satu-satu masa. Kami memerLukan Lebih ramai sukareLawan/ voLunteers untuk menjayakan sesuatu rancangan.

Sesiapa yang berminat untuk menjadi sukareLawan, tidak perLu risau. WaLaupun anda bukan ahLi ABIM, anda boLeh menyumbang seLaku musLims. KejarLah pahaLa seLagi mampu. SiLa hubungi:

Tel: 088 212080
Faks: 088 232237 / 212080
abimsabah@yahoo.com.my
http://abimsabah.blogspot.com

Friday, October 2, 2009

Minyak Wangi Bau Tahi?

Hadith Nabi:
Bersahabat dengan orang yang soLeh dan dengan orang yang jahat, persis berkawan dengan penjuaL minyak wangi & tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi, samada ia memberi anda sebahagian atau anda membeLi minyak wangi daripadanya, sekurang-kurangnya anda akan mendapat juga wanginya. ManakaLa tukang besi puLa, samada ia menyebabkan baju anda terbakar atau anda mendapat bau yang hapak."
(Riwayat Abu Daud)

Maka, I nak tanya:
Dengan siapa anda bersahabat?
Siapa yang akan anda cari biLa diLanda musibah?
Siapakah yang sering anda dampingi?
Apakah akhLak sahabat anda?
KeLompok manakah yang anda ikuti?

KaLau sahabat-sahabat anda tergoLong orang yang menjaga agamanya, InsyaALLah kaLaupun amaLan anda tidak sempurna, anda seLangkah mendekati-Nya & semakin berubah ke arah itu. KaLau sahabat-sahabat anda tergoLong orang yang kaki cLubbing, InsyaALLah kaLaupun anda tidak mengikut mereka ke keLab maLam, anda mungkin sudah terpengaruh dari segi pemakaian dan tutur kata serta akhLak mereka daLam SEDAR ATAUPUN TIDAK.

Kenapa I kata macamtu?
Adakah kaki cLubbing nak berkawan dengan orang yang asyik sebut ALhamduLiLLah, astaghfiruLLah, ALLahuakbar? kaLau takpun, adakah anda sendiri boLeh menyesuaikan diri dengan mereka jika anda memakai pakaian yang menutup aurat? Mungkin anda tidak sedar. Tapi cuba fikirkan kembaLi. Siapa sahabat anda?

Satu soaLan saya:
Sekiranya RasuLuLLah S.A.W. datang ke rumah anda untuk bertemu dengan anda, adakah anda bersedia dengan iLmu & penerampiLan anda?

Dapatkan sahabat yang boLeh mewangikan baju anda!

blogger-emoticon.blogspot.com