Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Wednesday, November 11, 2009

Pernah Memberi Hutang & Penghutang Lambat Bayar?


blogger-emoticon.blogspot.com
Mesti korang jadi mcmni kan?
Tengah pokai tapi maLu nak minta duit sendiri

Sesungguhnya ALLah Lebih mengetahui akan sifat makhLuk ciptaannya iaitu manusia akan Liat membayar hutang. (Owh PTPTNku...) Maka teLah disebutkan daLam Surah AL-Baqarah ayat 282 yang berbunyi:

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu, maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu. Dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar). Dan janganlah seseorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah telah mengajarkannya. Oleh itu, hendaklah ia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas). Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangkan sesuatu pun dari hutang itu. Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau ia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi surat itu), maka hendaklah direncanakan oleh walinya dengan adil (benar) dan hendaklah kamu mengadakan dua orang saksi lelaki dari kalangan kamu. Kemudian kalau tidak ada saksi dua orang lelaki, maka bolehlah, seorang lelaki dan dua orang perempuan dari orang-orang yang kamu setujui menjadi saksi, supaya jika yang seorang lupa dari saksi-saksi perempuan yang berdua itu maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi. Dan janganlah saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi. Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikian itu, lebih adil di sisi Allah dan lebih membetulkan (menguatkan) keterangan saksi, dan juga lebih hampir kepada tidak menimbulkan keraguan kamu. Kecuali perkara itu mengenai perniagaan tunai yang kamu edarkan sesama sendiri, maka tiadalah salah jika kamu tidak menulisnya. Dan adakanlah saksi apabila kamu berjualbeli. Dan janganlah mana-mana jurutulis dan saksi itu disusahkan. Dan kalau kamu melakukan (apa yang dilarang itu), maka sesungguhnya yang demikian adalah perbuatan fasik (derhaka) yang ada pada kamu. Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu."


Mari saya ringkaskan.
Ada beberapa perkara yang perLu diketahui sebeLum kita memberi hutang.

* Mesti ada perjanjian bertuLis yang jeLas antara penghutang dan pemiutang
* Wajib membuat perjanjian bertuLis waLaupun daLam jumLah yang keciL
* Mesti ada 2 orang saksi LeLaki bagi kedua-dua penghutang & pemiutang. KaLau takda dua orang, seorang LeLaki & 2 orang perempuan

Tak kiraLah sesama kawan rapat, saudara mara apatah Lagi orang Luar. Bukan sebab kita tak percayakan dia TETAPI ALLah yang suruh! BiLa ALLah suruh, maka ia dah jadi perkara wajib. BiLa perkara wajib tak kita Laksanakan, kita akan jadi orang yang fasik. SiLap-siLap masuk neraka! Nak ke?

Ni contoh surat perjanjian sebuah syarikat. BoLehLah korang ubahsuai sikit:


Saturday, November 7, 2009

Andai Saja...

Andai saja kau masih sendiri
Ku akan jadi bagian hidupmu
Karena aku pun kini sendiri...
Sendiri...

Yang sesungguhnya kau telah berdua
Bahagia dengan dirinya
Aku hanya bisa bersedih...
Bersedih...

Andai saja aku jadi milikmu
Andai saja kau pun mencintaiku
Ku kan akhiri kesendirianku ini

Andai saja kamu putus dengannya
Andai saja kau akhiri dengannya
Ku kan gantikan dirinya untukmu
Jadi kekasihmu...

Andai saja aku masih sendiri
Andai saja kau pun mencintaiku
Ku kan gantikan dirinya untukmu
Jadi kekasihmu...

Korang downLoad Lagu ni kat SINI dari Anima. Best sangat aLunan muzik dia.
I tak tujukan Lagu ni tuk sesapa pun. My husband & I Love to Listen to it.

Wednesday, November 4, 2009

EarLy Pregnancy

NormaLLy these are what future-mothers go through during earLy pregnancy:

1) Nausea - muaL
2) Vomiting - muntah
3) Micturition - kencing
4) Constipation - sembeLit
5) Taste - Rasa
6) Skin Changes - Perubahan kuLit
7) Breast Changes - Perubahan payudara

Nausea ni memang biasa tapi tak semua nausea akan membawa kepada vomit dan biasanya ia akan berhenti pada minggu ke-14. GeneraLLy speaking, a Lot of nausea means a better and more secure pregnancy but this does not mean that a woman who does not suffer nausea does not have a good or a stable pregnancy. Sekiranya anda mengaLami excessesive vomiting, tak perLu risau kerana ianya tidak akan membahayakan fetus mahupun uterus. Ia boLeh dikawaL dengan pengambiLan makanan yang seimbang & berkhasiat.

Majority of women pass urine between two & six times each day and do not have to get up to empty their bLadder at night. It is not unusuaL for a pregnant woman to have to pass urine every two hours during the day and for her to get up at Least twice during the night. SeLagi ianya tidak menyakitkan, ia bukan sesuatu yang abnormaL. Ia akan muLa berkurangan sewaktu kehamiLan mencecah buLan ke-4 tetapi akan aktif kembaLi di akhir kehamiLan Lebih-Lebih Lagi ketika kepaLa baby sudah berada di peLvis. SembeLit jarang berLaku. Ia terjadi apabiLa hormon progesterone muLa berkurang & otot-otot usus kurang bergerak. Sekiranya berLaku, rawati dengan segera kerana ia mungkin berterusan sehingga baby Lahir.

Sebahagian wanita akan muLa mengaLami perubahan rasa pada muLut. They tend to 'Let go' certain things. BoLeh jadi, benda yang paLing mereka suka akan menjadi benda yang paLing mereka benci. Pregnant woman often has a different aprreciation for different smeLLs & perfumes and usuaLLy an intense disLike of the smeLLs of cooking fat.

Skin changes jarang berLaku & jika berLaku pun, tidak berapa ketara. Dry skins tend to become drier quite earLy in pregnancy. Some women deveLop spots on the face, especiaLLy around the mouth. These spots may dissappear quite quickLy & and the compLexion return to normaL. On rare occassion, the may persist for several weeks or even months.

For pregnant women, their breasts wiLL feeL fuLL, sLightLy tender and more sensitive than usuaL, especiaLLy in the region of the areoLa (pink area around the nippLe) and the nippLe. There may aLso be a sensation of tingLing. The breast enLarge quite sLowLy but definiteLy. There is aLso an increase in the superficiaL veins over the breasts, and about the same time tiny noduLes appear on the areoLa. Six or tweLve of these smaLL raised bumps wiLL be fund on each breast The nippLe aLso enLarges and becomes more prominent.

So, future mothers, ada experience benda-benda tu semua? KaLau ada, tak perLu risau, tu semuanya normaL. Semua tanda-tanda dari 1-7 tu saya aLami tapi bahagian vomit tu baru 3 kaLi. KaLau korang masih ingat, makanan apa yang saya paLing suka makan? Makanan paLing sedap daLam dunia iaLahhhh .......................................... Nasi!! Tapi sekarangni, nasi dah tak boLeh masuk perut saya banyak-banyak. Berapa sudu je masuk pastu dah muLa rasa muaL. That's the thing I have to Let go. Daging pun tak LaLu nak makan. So, what's new on the List? Western food! hohoohoo~
blogger-emoticon.blogspot.com

I'm Back!

Banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak sangat nak tuLis tapi Line internet bermasaLah seLama seminggu so tak dapat update. Bukan takut dengan komen guest atau anynomous yang semakin hari semakin menekan tu.
Terasa macam artis.
blogger-emoticon.blogspot.com

I miss Abu Ubaidah, NuruL Iffah & Ahmad Farid.
Lama tak jumpa.