Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Tuesday, December 28, 2010

Barang Yang Perlu Dibawa ke Hospital Untuk Bersalin

Sebulan sebelum bersalin, sediakan satu beg berisi:
1) Lampu suluh (takut teberanak tengah malam)
2) Duit RM100 in case of emergency
3) Minyak angin
4) Air mineral (untuk minum dlm perjalanan supaya tenang)
5) Tuala besar
6) Sapu tangan
7) Stoking
8) Kain batik
9) Selendang (untuk tutup breast masa susukan anak)
10) Sweater
11) Baju spare
12) Tudung ekin (main sarung je)
13) Disposable panty (dalam 6 helai)
14) Maternity pad. (Kat hospital dorang sediakan jugak)
15) Flask air panas.
16) Peralatan bayi seperti di sini (sila klik)
17) Selipar jepun
18) Air zamzam atau yg sewaktu dengannya untuk memudahkan bersalin.

SELAMAT BERSALIN!!

Selawat, istighfar & minta maaf daripada semua orang terutama sekali suami.
Masa meneran tu, mengucap banyak kali.

Allah mengampunkan dosa ibu yg melahirkan anak sehingga suci seperti bayi yang baru dilahirkan.

.

Persediaan Menyambut Anak Pertama

Ini mengikut pengalaman saya sendiri yang dah melahirkan anak pertama. Memandangkan ini pengalaman sendiri, persediaan ni tertakluk kepada seorang anak. Lelaki. Melahirkan secara pembedahan di hospital swasta.

1) Katil / tilam bayi beserta set bantal.
2) Almari pakaian & peralatan bayi
3) Susu & botol susu. Andaikata susu badan kita belum keluar. Saya syorkan botol susu Tommee Tippee kalau korang nak breast feed & bottle feed bersilih ganti sebab puting botol Tommee Tippee menyerupai puting ibu. Bayi mudah adjust mulut.
4) Breast pad. Susu ibu akan keluar dengan banyak pada awal kelahiran
5) Breast milk pump. Memandangkan susu ibu banyak pada awal kelahiran, kita kena pam keluar susu tu supaya breast kita tak sakit. Kalau sakit, tuam dengan air panas.
6) Flask air panas ataupun boiler.
7) Pakaian. Seluar, baju, stoking, topi.
8) Lampin bersaiz new born. Mamy Poko ada lampin khas untuk bayi yg belum jatuh tali pusat.
9) Towel. Sediakan dalam 6 helai
10) Selimut yang ada topi. Sediakan dalam 2 helai.
11) Bath tub untuk baby mandi

12) Peralatan bayi:
* Cotton bud. Pilih yang bucu dia kecil.
* Pemotong kuku
* Sikat rambut
* Syampu, sabun mandi, losyen badan, losyen lampin. Saya syorkan brand SebaMed.
* Minyak kayu putih (sapu di perut, ubun2 & tapak kaki). Saya syorkan Kangaroo Brand.
* Minyak Po Sum On (sapu di ari2)
* Baby balsam. Vicks ataupun Gummy Bear.
* Baby cologne. (optional. tak payah pun takpe)
* Wet tissue & dry tissue
* Kapas
* Nasal aspirator (untuk sedut hingus sebab baby tak pandai bernafas guna mulut kalau idung dia tersumbat)
* Barut. (untuk 2/3 bulan pertama bagi mengelakkan masuk angin)
* Syringe. (Untuk memudahkan bayi minum air sekiranya dia menyusu botol.)

Untuk menyambut bayi yang baru lahir:
* Kurma
* Air zamzam.
Biar makanan di atas jadi makanan pertama dorang. Tahkik.

Stroller boleh dibeli kalau bayi anda berat & anda perlu untuk berjalan jauh.

Sunday, October 24, 2010

Tips Kelihatan Seperti Anak Dara Sepanjang Masa

Sepanjang pemerhatian korang, mesti pernah nampak sorang makcik yang berseri-seri wajah dia kan? Bila dibandingkan dengan orang seusia dia, dia nampak muda. Mungkin dia amalkan tips kat bawah ni. Tips ni saya ambil dari Jihan. Jom kita sama-sama amalkan. InsyaALLAH.

Lepas solat Isya', ambil air segelas. Bacakan Surah Al-Fatihah (1kali), Ayat Qursi (1kali) & Surah Al-Waqi'ah ayat 35-38 (7kali). Kemudian, tiupkan ke dalam air tadi. Minum dengan niat untuk kecantikan diri kita demi kebahagiaan rumahtangga yang dibina ATAU akan dibina.

Makna Surah Al-Waqi'ah ayat 35-38: "Sesungguhnya kami telah ciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya. (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Friday, October 22, 2010

Problems that Women Faces

Disclaimers:
Writing a blog using my very own identity really limits my sharing intensity. I love to write about women issues because it has everything to do with me. But if i wrote about sex abused, people will mistakenly think that me myself were abused which i'm not and same goes with any issue. So, here I would like to stressed out that any posts in here MIGHT & MIGHT NOT relate to me. So please don't make any assumption before asking me directly.

...............................................................................................................................................................................

I'd like to share one post written by my sister; Nurul Iffah. She's a medical student in Egypt. What she had wrote is some facts that has been lingering in my mind for long. I always think women as a prey in any way. The only thing that keep me from acting silly is: "There lays a secret in Allah's way."

Here it is:

This semester is all about disease of women, pregnancy, and babies!
When I learn about women.. which means learning about myself, sometimes there's self-pity.

Women faces many2 problems since the day they were born. till puberty.. till childbearing age, till menopause.. even after menopause, disease are coming after us more than they come after the guys- proved by taking gynecology in our MD other than studying andrology. Too many, and too complicated, yet too interesting to deal with; as our doctor said. I guess that's why there's more male gynecologist compared to female, maybe they can't bear it to see one of their kind getting looked at, being the trial of drugs and procedures, living their lives at stake with complications of the disease she's having.

Starting on the first day a girl is born, they may bleed per vagina (which is perfectly normal) because of maternal hormone withdrawal. Going to adolescent age.. our genital system is easily infected--for many reason i'm not gonna write. Going to childbearing age.. facing the risk of ectopic pregnancy (mengandung luar rahim)--which mostly managed by surgery, pregnancy and its effects on every inch of our body (i do mean every single inch). Menopause: again, changes a person has to confront; sometimes all her life afterward. inability to sleep? feeling hot and sweat all the time? bone ache? heart problem? u name it.

I remember when one of my doctor told us about his experience working in the UK. He said women there are so strong and violent and rude that they can't be easily talked to, examined.. or anything. They were protected by Women Rights in every aspects of life-- and that he hates it! he prefers it in Egypt because here women don't have voices.--and this is a man talking, who has a WIFE who made his house a home, prepared his clothes, food, children so he can be happily living life. He even say his mat salleh girlfriend is wayyyyy more prettier than his wife. (what ever happen to true love?) Hurmm i don't know why i'm bringing this up. maybe there's a burning fire hiding inside myself , which tries peeking out.

Being a women gives us easy pass to heaven.. and that's ALHAMDULILLAH.

Sebuah hadis Nabi menyatakan: Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai." (Hadis Riwayat Ahmad)

See..? At least 4 basic act, (which is already compulsory from the start) can lead us to Jannah. This is the unbiased justice we can find in Islam and nowhere else. So women out there.. no matter how hard it was and what is going to be, remember Allah's promise, for Allah never break His promises. Protect our dignity, be courteous, be faithful; as
"Sesungguhnya sopan santun dan keimanan adalah saling berkaitan, jika salah satunya dikeluarkan, yang satu lagi juga akan hilang serentak." (Hadis Riwayat Baihaqi)

***************************************

and another story to ponder about:

Once, a man asked Abu Bakr r.a. what if the Jannah does not exist. What did you miss through out your worldly enjoyment? Abu Bakr said, “I would still enjoy doing good deeds even if there is no Jannah!”

The man stood silently and then asked permission to leave. But then Abu Bakr stopped him and said, “I also have a question for you. What if the Hellfire does really exist? What have you done to your worldly life (responsibility)?

************************************************************


DrNurolSai: what would we?

SALAM


Sunday, August 22, 2010

Jika masih ada sayang

Sewaktu bujangnya, disuruh WAJIB mentaati ibu bapa. Kalau tak dengar kata, berdosa. Bila dah nikah, WAJIB pula taat pada suaminya. Kalau tak ikut suruhan, berdosa. Bila masanya perempuan dapat buat keputusan sendiri tanpa perlu minta IZIN?

Bukan hendak menyalahkan. Itu semua ketentuan ALLah kepada wanita. Kerana Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya. TETAPI, kaum hawa ni bukan robot yang tidak ada perasaan. Bukan robot yang akan ikut segala arahan. Hanya kerana wanita sebagai manusia yang mempunyai kehendak dan keinginan sendiri, maka kadangkala mereka akan membantah kata ibu bapa atau suami. Dengan tidak semena-mena, mereka berdosa apabila ibu bapa atau suami tadi tidak redha dengan tindakan mereka walhal apa yang mereka buat itu tidak melanggar perintah ALLah. Mereka berdosa hanya kerana tidak mendapat restu dari dua kalangan manusia tadi.

Jadi, bagaimana hendak menyelesaikan permasalahan ini?
Haruslah berilmu!

Dalam satu ceramah agama yang saya dengar, ada satu kisah tauladan. Saya tak ingat nama Imam yang disebutkan. Mungkin Imam Ghazali. MUNGKIN. Saya tak ingat sebab dah bertahun-tahun dah cerita ni. Kisahnya begini:

Selepas si Imam tamat memberi pelajaran kepada para pelajarnya, dia mengarahkan salah seorang pelajarnya untuk mendapatkan air untuk diminum. Wujudlah perbualan seperti berikut:
Pelajar: mengapa tuan meminta saya yang mengambil air ini sedangkan anak tuan duduk lebih dekat dengan air ini?
Imam: saya tidak mahu anak saya berdosa. Dia sedang khusyuk melihat hiburan di jendela (ketika itu mungkin ada pemuzik jalanan). Saya tidak mahu mengganggunya kerana saya tahu dia akan menolak arahan saya. Jika kamu (pelajar tadi) yang menolak, kamu tidak berdosa sedang anak saya akan berdosa.

BIJAK tak? Itulah gunanya ilmu & di sana nampaklah kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Dia tidak mahu anaknya berdosa maka dia menggunakan alternatif lain bagi mencapai tujuan & kehendaknya. Maka, selaku ibu bapa & suami yang diberi keistimewaan untuk mengarah anak & isteri, tolong ambil kira kehendak mereka & cari jalan terbaik agar orang-orang kesayangan anda tidak menanggung dosa yang banyak di kemudian hari.

Renung-renungkan & fikir-fikirkan.

Tuesday, August 10, 2010

Umpama Istana tak Berpenghuni

2009- Sambut Ramadhan dengan suami
2010- Sambut Ramadhan dengan Baby Arif
2011- Sambut Ramadhan dengan Baby xxx hahaha

Setiap tahun, banyak perubahan. Tapi saya tetap rindu pada suasana Ramadhan pembawaan SANANAS' Family especially bila semua adik beradik ada kat umah. Kalau tak Tarawih sama2 di umah, kami p masjid. Biasanya kalau solat kat umah, abah & mak akan buat 20 rakaat. Yang muda mudi berjiwa muda akan buat 8. Hehe. Pastu, berkumpul untuk Tadarus Qur'an. Setiap sorang akan baca selembar berganti2 sampaila habis satu juz.

Cheezelz jadi santapan.
Kalau hari Khamis, takungan air kat tengah2.

Untuk buat suasana happening bila tadarus, setiap kami akan mewakili 'negara' masing2. Contoh: mak wakil Afganistan. Iffah wakil Afrika. Kenala bawa intonasi yang betul. Ceh! Pak Abu akan menceriakan suasana dengan ejekan2 dia. Mak pulak akan buat rutin harian iaitu memancing. Banyak jugak ikan mak dapat. Wakakaka~ Amad paling best. Asal solat ja mesti nak toOooot~ haha

Lepas habis Tadarus, sambung makan
Makan~ makan~ cerita~ cerita~ tidur~ sahur~ buka puasa~ Tarawih~ Tadarus~ makan~ makan~

Haih... terbentuk dalam perut mak, dibesarkan oleh tangan mak, dididik oleh mak, dari sekolah sampaila nak kawen, SEMUA MAK! bila dah tak duduk dengan mak, missing betul hati ni. Umpama istana tak berpenghuni... Sebesar ruang istana tak berguna kalau kosong. Tak lengkap hidup kalau takda mak menyebok sekali. Hehe. So, sempena Ramadhan ni, saya nak minta maaf dengan semua orang yang membaca. Selamat Berpuasa & buatlah ibadah sebanyaknya!!

Friday, June 25, 2010

The Chronology of Datu Nazrin Arif

Dedicated to our beloved son, Datu Nazrin Arif.

13 Oktober 2009, Mummy demam & selsema. Baba bawa Mummy pi Klinik Dr. Mustafa & Mummy disahkan pregnant (^_^) Tarikh ni la Arif dah mula wujud dalam hati kami, dalam perut Mummy. Baba kiss dahi Mummy kat situ jugak...

The 1st day of my last period is on 23rd August 2009 so your estimated due date is on 31st May 2010. Kami dah mula tertanya-tanya apa jantina baby yang bakal lahir ni. Tapi boy or girl bukan masalahnya. Yang penting, baby yang bakal lahir, sempurna & sihat.


Sepanjang proses mengandung, Mummy selalu baca & bagi Arif dengar (melalui headphone) Surah Yusuf & Maryam supaya mudah bersalin & supaya anak Mummy lebih hensem dari Baba. Hehehe... Dalam bulan ke-5, Dr. Mustafa bagitau, baby dalam kandungan Mummy ialah anak lelaki. Kami pun mula pilih nama untuk Arif.

Tu Arif!
Ni masa Mummy kat Sabah Medical Centre (SMC) KK. Dr. Helen scan Arif kat dalam perut.
Date: 22nd May 2010 (9 hari sebelum due date)

Pada 7 Jun 2010, Arif belum nak lahir lagi. Masa ni Mummy dah 7 hari overdue. Kami pergi ke SMC & Dr. Helen buat keputusan untuk induce labor keesokan harinya pukul 8 pagi. Baba minta tunda lagi 2 hari tapi Dr. Helen tak benarkan. Katanya, risau baby lemas dalam perut. Mummy nangis sebab kecewa akan di operate andaikata induce nanti tak berjaya. Kami buat keputusan untuk berpindah ke Damai Specialist Hospital selepas perbincangan di antara Nenek Kingfisher & Nenek Ketiau bersama Dr. Helen pada 8 Jun 2010 berakhir dengan kekecewaan.

Di Damai Specialist, Dr. Lim bagi tempoh 2 hari seperti yang kami minta untuk Arif keluar secara normal selepas memastikan keadaan Arif baik melalui scan & CTG. Macam-macam petua Mummy ikut. Dari baca Qur'an, solat hajat, berurut, minum & sapu air zam-zam, minum & sapu air rendaman genggam fatimah, minum air zam-zam rendaman zikir, minum air selusuh, makan telur ayam kampung mentah sampai termuntah depan Baba & banyak berjalan supaya kepala Arif 'engaged'.

9 Jun 2010
Baba bawa Mummy pegi taman untuk jalan-jalan ambil fresh air

10 Jun 2010, Arif masih belum tunjuk tanda-tanda nak lahir secara normal. Maka, proses induce labor pun bermula. Mummy kena admit kat Damai Specialist Hospital jam 8.30 pagi. Campuran Pitocin dimasukkan ke dalam saluran darah supaya berlaku contraction. Bermula dari 5ml/hour sehinggalah 15ml/hour. Contraction mula berlaku pada jam 3 pagi tapi Mummy langsung tak rasa sakit & rahim langsung tak buka.

10 Jun 2010
Proses induce labor dijalankan.
Arif tak berhenti-henti tendang perut Mummy.

Tepat pukul 9.50 pagi, selepas 25 jam proses induce telah berlaku, Dr. Lim suruh bawa ke Operation Theater takut Arif tak boleh tahan dengan Pitocin yang dimasukkan. Air mata Mummy tak berhenti-henti keluar. Takut. Sedih. Mummy pandang & genggam tangan Baba, nenek & atuk puas-puas. Takut itulah kali terakhir Mummy akan jumpa dorang. Mummy tau, dorang pun menangis sama...

11 Jun 2010, pukul 10 pagi, Mummy berada di Operation Theater sendiri bersama-sama dengan nurses, pakar bius & Dr. Lim. Baba tak dibenarkan masuk. Cuma dapat tengok dari tingkap ja. The only thing that I hoped at that time was to hold your Baba's hand. Disebabkan hajat tu tak kesampaian, badan Mummy menggeletar sampailah ditenangkan & dipegang oleh dua orang pembantu perempuan yang ada kat situ. Epidural disuntik di sekitar tulang belakang & Mummy mula terasa kebas di bahagian pinggang sehinggalah hujung jari kaki.

10.38 pagi, lahirlah putera pertama Baba & Mummy bernama Datu Nazrin Arif. Dr. Lim angkat Arif dan tunjuk pada Mummy sambil berkata: "Look, it's a boy!" Mummy tak dapat bergerak. Mummy cuma dapat senyum & bersyukur sebab Arif lahir dalam keadaan sempurna. Baba pula muntah di sebalik tingkap kecil tu...


video
Mula-mula proses pembedahan berlangsung

video
Arif ditarik keluar oleh Dr. Lim


Arif sangat wangi masa ni walaupun darah & lendir yang melekat hanya dibersihkan menggunakan tuala.

Berat Arif 3.45 kg.

Kuku Arif yang panjang membuktikan yang Arif memang overdue selama 10/11 hari.


Disebabkan Mummy tak berdaya nak menyusukan Arif selama 2 hari selepas operation, Arif dah terbiasa minum susu botol. Mummy terpaksa pam susu badan untuk bagi Arif minum. Tapi apa pun, Baba & Mummy sentiasa berharap & berdoa agar Arif jadi anak yang baik, soleh & bijak sepanjang kehidupan Arif di dunia. Moga mendapat keberkatan & keredhaan Allah. Ameeenn~

p/s: kalau Baba & Mummy meninggal nanti, doakan kami setiap hari k. Janji?


With lots of LOVE:

Baba (Datu Mohd Nazaruddin 13 bin Datuk Datu Tigabelas)
&
Mummy (Nadhirah binti Haji Sainuri)


Sunday, June 20, 2010

Perkongsian 2

Dipetik daripada Aida,
Women love to make issues out of smallest details. (It's in the gene)
Men's attention isn't in linear correlation with their love. (He attends you less doesn't mean he loves you less)

Dulu (sebelum faham):

Sedang si suami & isteri dalam perjalanan menuju ke suatu destinasi, tiba-tiba kereta rosak. Bila dah kena tarik & dibawa ke bengkel untuk dibaiki, kereta tadi pun ok. Maka terjadilah perbualan di bawah:

Isteri: *mengeluh* Apalah nasib kita ni... nak pegi jalan-jalan kat beach pun tak dapat. Kereta antik ni pula buat hal. Dahlah ini saja masa yang kita ada. Hmm...

Suami: Bukannya saya sengaja nak bagi kereta ni rosak. Esok-esok boleh pegi lagi. Bila dah mampu nanti, kita tukarlah kereta baru. Saya pun tak suka jugak kereta ni buat hal. Sabarlah sikit.

Isteri: Saya bukannya salahkan awak. Saya cuma kesal tak dapat pegi beach. Tu je.

Suami: Saya tau awak pertikaikan kemampuan saya untuk beli kereta baru.

Maka berlakulah perbalahan yang berlanjutan sehingga ke rumah.

Inilah yang terjadi bila lelaki tak faham perempuan & perempuan tak faham lelaki. Perempuan emosinya 9 & 1 logik. Lelaki 9 logik & 1 emosi. Maka, apabila perempuan BEREMOSI, lelaki suka bagi penyelesaian terhadap topik yang diutarakan oleh perempuan. Walhal, perempuan tadi tidak mahukan penyelesaian. Dia hanya mahu didengari & disetujui.

Kini (selepas faham):

Sedang si suami & isteri dalam perjalanan menuju ke suatu destinasi, tiba-tiba kereta rosak. Bila dah kena tarik & dibawa ke bengkel untuk dibaiki, kereta tadi pun ok. Maka terjadilah perbualan di bawah:

Isteri: *mengeluh* Apalah nasib kita ni... nak pegi jalan-jalan kat beach pun tak dapat. Kereta antik ni pula buat hal. Dahlah ini saja masa yang kita ada. Hmm...

Suami: Ya.. hampehkan kereta ni.

Isteri: Hahaha memang hampeh (manja-manja dah nada dia)

Nampak tak? Tak payah susah-susah pun. Support je statement isteri anda. Pendek & ringkas. Dengar, pastu komen dalam bentuk emosi. Kepada suami terchenta, terima kasih kerana cuba untuk memahami emosi isterimu yang kekadang kurang stabil. Happy Father's Day! buat pertama kalinya pada 20/6/2010 bersempena dengan usia 9 hari anak kita.

Datu Nazrin Arif bin Datu Mohd Nazaruddin

Perkongsian 1

Kebahagiaan dalam perkahwinan terletak pada keinginan untuk memberi. Bukan untuk menerima.

Saya terkilan pabila melihat, mendengar & menyaksikan seorang suami memarahi isterinya dengan kata-kata:
"Itulah kamu, tak pandai jaga anak!"
apabila anaknya tadi terjatuh dari kerusi yang cuba dipanjatnya.

Walhal si isteri tadi sedang sibuk menyediakan makanan si suami yang baru pulang kerja. YES you are tired! Please consider your wife as well. Dia bukan tengok tv goyang kaki. She's preparing for your meal, for God sake! Peganglah anak-anak tu sekejap sementara dia di dapur. Ini tak, dahlah anak tu tak ditengok, dituduh lagi isteri tak pandai jaga anak. HellooOooo~

Dia dah SUSAH PAYAH lahirkan zuriat yang kamu MAHUKAN sangat tu. Kamu takkan mampu mengatasi kesakitan yang dia rasa. Maka, janganlah kamu tambah kepedihan di hatinya. Please mind your words & ingatlah, anak-anak mungkin tidak akan mendengar semua kata-kata anda TETAPI anak-anak akan mudah meniru tingkah laku & perbuatan anda. Kalau nak rasa kena tengking oleh anak-anak, silakanlah...

Ada yang menyesali perkahwinan apabila komitmen mula menekan. Mula-mula kahwin memanglah semuanya sedap. DAN IA AKAN KEKAL SEDAP kalau korang amalkan konsep ingin memberi. Makin banyak kita beri, makin banyak pahala kita dapat. TAPI... yelah, kita kan manusia. Kalau asyik kita yang beri, memanglah tak best... Kena dua2 memberi barulah SEDAP SAMPAI MATI. Kena pandai bawa berbincang dengan pasangan.

Tolong elak tinggikan suara lebih-lebih lagi seorang suami pada isteri. Emosi isteri ni kuat. Maunya dia merajuk, padan muka!

Thursday, June 17, 2010

How I wish I have an Appoinment

blogger-emoticon.blogspot.comAn appointment with the doctor means FREEDOM for mothers in confinement.

Sunday, June 6, 2010

R.I.N.D.U


Bila rindu.. terkenangmu sayang..
Terasa sayu.. Syahdunya jiwaku..

Friday, May 28, 2010

Long, Short & Sleeveless Dress 4U2 Grab!

This is just a sample.
Nak tengok dress yang mana satu yang dapat paling banyak sambutan.
Kalau suka, boleh order kat comment box atau email
nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Sebagai permulaan, saya tak sediakan ready stock.
Bulan depan, InsyaALLah akan sediakan.
Bergantung pada sambutan.

RM 80

RM 80

RM 80

RM 80

RM80

RM80

RM80

RM80

RM80

RM75

RM75

RM75

RM 80

RM80

RM80

RM75

RM75

RM75

RM75

RM75

RM75

RM70

RM70

RM70

RM65

RM65

RM65

RM65

RM65

RM65

RM65

RM65

RM65

RM65

RM65

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55

RM55