Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Monday, February 22, 2010

Wajarkah wanita kuasai sektor awam?

Bila tiba bab wanita dalam isu semasa, sensitiviti saya sentiasa tercabar.

Berita harini mengemukakan kebimbangan CUEPACS terhadap ramainya wanita yang menguasai sektor awam terutama sekali sebagai pembuat keputusan. Ia akan memberi impak jangka panjang. Menurut setiausaha agungnya, masalah yang akan timbul antaranya adalah seperti:

1) Wanita akan mengambil cuti panjang berbulan-bulan selepas bersalin yang mana akan menyebabkan sebarang keputusan penting akan tertangguh.

2) Pengetua atau guru besar wanita mempunyai sikap kasih sayang yang tinggi menyebabkan susah menangani kes budak lelaki yang nakal.

Cara pengambilan pekerja sekarang yang menggunakan sistem merit berkomputer hanya mementingkan keputusan peperiksaan semata-mata yang menyebabkan calon lelaki telah tersingkir dari peringkat awal lagi. (Tu la... mak suruh belajar, main PS2, PS3, PSP, online game pulak kat hostel). Hasilnya, ramai calon wanita dalam temuduga yang berjaya menjawat jawatan sebagai pegawai.

Baik, pendapat saya pula bagaimana?
Menyokong kebimbangan tersebut atau menentang?

Pertama sekali, saya sebenarnya ketawa kecil bila baca perkataan: "pertimbangan wanita dalam membuat keputusan." Sebagai seorang lelaki, setiausaha tu sebenarnya referring to monthly period tapi tak berani nak buat statement macamtu takut peristiwa bung-mokhtar-ditegur-shahrizat berulang. Takpa, abaikan. Secara peribadi, saya menyokong kebimbangan ini. Saya menulis dengan mengambil kira kemampuan saya sebagai seorang wanita.

1) Apabila senggugut menyerang, wanita akan berada dalam keadaan sakit & tidak selesa. Bagi mereka yang tidak mempunyai senggugut, datang haid sahaja sudah cukup merimaskan. Apa terjadi bila kita buat kerja dalam keadaan tersebut? Saya percaya, sedaya upaya kita cuba untuk kawal perasaan apabila berdepan dengan sesuatu masalah. Rembesan hormon yang berlebihan daripada biasa sebenarnya membezakan kita dengan lelaki dalam membuat keputusan. Kita akan cepat melenting, marah & merengus.

2) Menopause. Perimenopause bermula seawal 40-an. Ini lumrah. Hormon estrogen kurang dirembeskan menyebabkan emosi wanita sedikit terganggu, sukar tidur malam, berpeluh pada waktu malam, timbulnya kemerahan pada kulit & banyak lagi perkara-perkara yang menyebabkan wanita ini rasa rendah diri & mula membuat sesuatu yang 'tidak patut'. Contoh: Apabila pekerjanya membuat sedikit kesilapan, diceritakan kepada semua staf. Atau didenda datang kerja hari sabtu & ahad tanpa mengambil kira keluarga pekerja tersebut. Atau berdendam terus sehingga ke akhirnya. Believe me it happened.

3) Mengandung. Pada 4 bulan pertama, wanita akan mengalami ketidakselesaan yang amat. Muntah-muntah, lemah badan & kurang selera makan. Just imagine making a big decision during this kinda time. Selepas bersalin pula, ada cuti selama dua bulan. Agak payah di situ.

4) Anak-anak. Berhadapan dengan anak-anak yang sedang membesar merupakan satu bebanan bagi wanita bekerjaya. Andaikan anak itu sakit, majoriti daripada kita akan menyuruh si isteri yang mengambil cuti sementara si suami teruskan bekerja. Ini realiti.

Bukan saya menghalang wanita untuk mengejar cita-cita. Teruskan usaha anda. In fact, saya sendiri pun akan berbuat benda yang sama. Cuma, inilah kekangan yang kita alami. Bagi yang berjaya mengharunginya, tahniah. Tapi bagi saya, bekerja di bawah bos lelaki lebih best sebab tak cerewet, bagi ruang untuk membuat kesilapan bagi sesuatu yang baru, tak menarik muka masam & lebih bertimbangrasa pabila memberi arahan untuk bekerja lebih masa.

Apa pendapat korang?

2 comments:

admin said...

nice info blog untuk perbincangan..reaksi yang bagus dari tuan punya blog :-)

Anonymous said...

hmm..since i'm in the academic world, i prefer to have a female boss than a male boss.i prefer to have more women to be the superiors in the academic world..we sure do have lots of lecturers, but not many of them are the VCs or campus directors or even deputy directors..according to my PTD friends, the civil sector nowadays do have anger management n talent management workshops to handle all the so-called dramas~~ ;)