Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Sunday, June 20, 2010

Perkongsian 2

Dipetik daripada Aida,
Women love to make issues out of smallest details. (It's in the gene)
Men's attention isn't in linear correlation with their love. (He attends you less doesn't mean he loves you less)

Dulu (sebelum faham):

Sedang si suami & isteri dalam perjalanan menuju ke suatu destinasi, tiba-tiba kereta rosak. Bila dah kena tarik & dibawa ke bengkel untuk dibaiki, kereta tadi pun ok. Maka terjadilah perbualan di bawah:

Isteri: *mengeluh* Apalah nasib kita ni... nak pegi jalan-jalan kat beach pun tak dapat. Kereta antik ni pula buat hal. Dahlah ini saja masa yang kita ada. Hmm...

Suami: Bukannya saya sengaja nak bagi kereta ni rosak. Esok-esok boleh pegi lagi. Bila dah mampu nanti, kita tukarlah kereta baru. Saya pun tak suka jugak kereta ni buat hal. Sabarlah sikit.

Isteri: Saya bukannya salahkan awak. Saya cuma kesal tak dapat pegi beach. Tu je.

Suami: Saya tau awak pertikaikan kemampuan saya untuk beli kereta baru.

Maka berlakulah perbalahan yang berlanjutan sehingga ke rumah.

Inilah yang terjadi bila lelaki tak faham perempuan & perempuan tak faham lelaki. Perempuan emosinya 9 & 1 logik. Lelaki 9 logik & 1 emosi. Maka, apabila perempuan BEREMOSI, lelaki suka bagi penyelesaian terhadap topik yang diutarakan oleh perempuan. Walhal, perempuan tadi tidak mahukan penyelesaian. Dia hanya mahu didengari & disetujui.

Kini (selepas faham):

Sedang si suami & isteri dalam perjalanan menuju ke suatu destinasi, tiba-tiba kereta rosak. Bila dah kena tarik & dibawa ke bengkel untuk dibaiki, kereta tadi pun ok. Maka terjadilah perbualan di bawah:

Isteri: *mengeluh* Apalah nasib kita ni... nak pegi jalan-jalan kat beach pun tak dapat. Kereta antik ni pula buat hal. Dahlah ini saja masa yang kita ada. Hmm...

Suami: Ya.. hampehkan kereta ni.

Isteri: Hahaha memang hampeh (manja-manja dah nada dia)

Nampak tak? Tak payah susah-susah pun. Support je statement isteri anda. Pendek & ringkas. Dengar, pastu komen dalam bentuk emosi. Kepada suami terchenta, terima kasih kerana cuba untuk memahami emosi isterimu yang kekadang kurang stabil. Happy Father's Day! buat pertama kalinya pada 20/6/2010 bersempena dengan usia 9 hari anak kita.

Datu Nazrin Arif bin Datu Mohd Nazaruddin

5 comments:

Aida The Pink Goddess said...

Nampak tak? Tak payah susah-susah pun. Support je statement isteri anda. Pendek & ringkas. Dengar, pastu komen dalam bentuk emosi.

SAYA AMAT SETUJU, XPYH PERTIKAI, IYAKAN SAJA KAN AKAK? HEHE

anyways, cant wait nak jumpa arif, peluk cium dia 4 me k

Nadhirah said...

betulllllll IYAKAN saja!

arif pun tak sabar nak jumpa mak ngah. dia nak suh mak ngah jaga tgh2 mlm bersengkang mata. hehe.

Aida The Pink Goddess said...

hihi kalau secute arif, mak ngah sanggup! cium3..hehe

Syati said...

Salam, Nadhirah, saya sampai sini sebab saya search tentang keturunan Datu. Suami saya keturunan Datu juga dari Kota Belud. Btw, suka tengok muka Datu Nazrin, soooo cute! tak puas tengok. Congrats to both of u..

Nadhirah said...

Salam Syati~
Na, nnt raya bolehla kita jumpa2 di KB. hehe