Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Sunday, August 22, 2010

Jika masih ada sayang

Sewaktu bujangnya, disuruh WAJIB mentaati ibu bapa. Kalau tak dengar kata, berdosa. Bila dah nikah, WAJIB pula taat pada suaminya. Kalau tak ikut suruhan, berdosa. Bila masanya perempuan dapat buat keputusan sendiri tanpa perlu minta IZIN?

Bukan hendak menyalahkan. Itu semua ketentuan ALLah kepada wanita. Kerana Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya. TETAPI, kaum hawa ni bukan robot yang tidak ada perasaan. Bukan robot yang akan ikut segala arahan. Hanya kerana wanita sebagai manusia yang mempunyai kehendak dan keinginan sendiri, maka kadangkala mereka akan membantah kata ibu bapa atau suami. Dengan tidak semena-mena, mereka berdosa apabila ibu bapa atau suami tadi tidak redha dengan tindakan mereka walhal apa yang mereka buat itu tidak melanggar perintah ALLah. Mereka berdosa hanya kerana tidak mendapat restu dari dua kalangan manusia tadi.

Jadi, bagaimana hendak menyelesaikan permasalahan ini?
Haruslah berilmu!

Dalam satu ceramah agama yang saya dengar, ada satu kisah tauladan. Saya tak ingat nama Imam yang disebutkan. Mungkin Imam Ghazali. MUNGKIN. Saya tak ingat sebab dah bertahun-tahun dah cerita ni. Kisahnya begini:

Selepas si Imam tamat memberi pelajaran kepada para pelajarnya, dia mengarahkan salah seorang pelajarnya untuk mendapatkan air untuk diminum. Wujudlah perbualan seperti berikut:
Pelajar: mengapa tuan meminta saya yang mengambil air ini sedangkan anak tuan duduk lebih dekat dengan air ini?
Imam: saya tidak mahu anak saya berdosa. Dia sedang khusyuk melihat hiburan di jendela (ketika itu mungkin ada pemuzik jalanan). Saya tidak mahu mengganggunya kerana saya tahu dia akan menolak arahan saya. Jika kamu (pelajar tadi) yang menolak, kamu tidak berdosa sedang anak saya akan berdosa.

BIJAK tak? Itulah gunanya ilmu & di sana nampaklah kasih sayang seorang ayah kepada anaknya. Dia tidak mahu anaknya berdosa maka dia menggunakan alternatif lain bagi mencapai tujuan & kehendaknya. Maka, selaku ibu bapa & suami yang diberi keistimewaan untuk mengarah anak & isteri, tolong ambil kira kehendak mereka & cari jalan terbaik agar orang-orang kesayangan anda tidak menanggung dosa yang banyak di kemudian hari.

Renung-renungkan & fikir-fikirkan.

Tuesday, August 10, 2010

Umpama Istana tak Berpenghuni

2009- Sambut Ramadhan dengan suami
2010- Sambut Ramadhan dengan Baby Arif
2011- Sambut Ramadhan dengan Baby xxx hahaha

Setiap tahun, banyak perubahan. Tapi saya tetap rindu pada suasana Ramadhan pembawaan SANANAS' Family especially bila semua adik beradik ada kat umah. Kalau tak Tarawih sama2 di umah, kami p masjid. Biasanya kalau solat kat umah, abah & mak akan buat 20 rakaat. Yang muda mudi berjiwa muda akan buat 8. Hehe. Pastu, berkumpul untuk Tadarus Qur'an. Setiap sorang akan baca selembar berganti2 sampaila habis satu juz.

Cheezelz jadi santapan.
Kalau hari Khamis, takungan air kat tengah2.

Untuk buat suasana happening bila tadarus, setiap kami akan mewakili 'negara' masing2. Contoh: mak wakil Afganistan. Iffah wakil Afrika. Kenala bawa intonasi yang betul. Ceh! Pak Abu akan menceriakan suasana dengan ejekan2 dia. Mak pulak akan buat rutin harian iaitu memancing. Banyak jugak ikan mak dapat. Wakakaka~ Amad paling best. Asal solat ja mesti nak toOooot~ haha

Lepas habis Tadarus, sambung makan
Makan~ makan~ cerita~ cerita~ tidur~ sahur~ buka puasa~ Tarawih~ Tadarus~ makan~ makan~

Haih... terbentuk dalam perut mak, dibesarkan oleh tangan mak, dididik oleh mak, dari sekolah sampaila nak kawen, SEMUA MAK! bila dah tak duduk dengan mak, missing betul hati ni. Umpama istana tak berpenghuni... Sebesar ruang istana tak berguna kalau kosong. Tak lengkap hidup kalau takda mak menyebok sekali. Hehe. So, sempena Ramadhan ni, saya nak minta maaf dengan semua orang yang membaca. Selamat Berpuasa & buatlah ibadah sebanyaknya!!