Readers, please email for inquiries. I rarely respond through comments. Thank you: nadhirah_sainuri@yahoo.co.uk

Sunday, July 21, 2013

Migratory Rheumatoid VS Carpal Tunnel Syndrome

14 Julai 2013, ada rasa sakit-sakit pada jari & tapak tangan kiri macam ada jarum menyucuk secara tiba-tiba. Sekejap sakit sekejap tak. Esoknya, bangun dari tidur, pergelangan tangan start sakit. Terasa urat mengembang dari wrist naik ke shoulder tapi takde apa yang bengkak. Susah nak gerakkan tangan sebab sakit yang teramat sangat. Masa awal pregnancy dulu, sakit yang sama dirasa kat kaki kanan then pindah ke kaki kiri. 2 bulan lepastu pindah ke tangan kanan. Terkini, tangan kiri pulak.

Bila rujuk ke klinik, doc kata am suffering from Migratory rheumatoid sebab rasa sakit pindah-pindah. Bila doc bagi cuti 2 hari tapi sakit belum hilang, my bro refers me to his senior medical officer kat hospital and I was diagnosed with carpal tunnel syndrome. Korang bolehlah google apa benda tu. Kat hospital, kena ambil darah 5 tube untuk ujian-ujian tertentu. Esok harinya pulak, 2 tube lagi diambil untuk glucose test. Sebelum hospital, 2 tube dah diambil di klinik. So total 9 tubes in 20 days. Yang bagusnya, dapat total cuti 5 hari. Fuh~ 


No comments: